درخواست اصلاح

کم‌کاری تیروئید: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
بدون خلاصۀ ویرایش
جز (جایگزینی متن - '،ه' به '، ه')
 
(۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۳۱: خط ۳۱:
کم کاری تیروئید یکی از [[بیماری]] های تیروئید و از شایع‌ترین [[بیماری]] های غدد است که در آن غده‌ی تیروئید به اندازه‌ی کافی هورمون‌های تیروئیدی را تولید و وارد جریان [[خون]] نمی‌کند. این مسئله سبب کاهش سرعت واکنش‌های سوخت‌و‌ساز و درنتیجه کاهش سرعت [[متابولیسم]] می‌شود.  
کم کاری تیروئید یکی از [[بیماری]] های تیروئید و از شایع‌ترین [[بیماری]] های غدد است که در آن غده‌ی تیروئید به اندازه‌ی کافی هورمون‌های تیروئیدی را تولید و وارد جریان [[خون]] نمی‌کند. این مسئله سبب کاهش سرعت واکنش‌های سوخت‌و‌ساز و درنتیجه کاهش سرعت [[متابولیسم]] می‌شود.  


🟥علائم تیروئید کم کار یا علائم کم کاری تیروئید چیست؟
== علائم ==
هنگامی که تیروئید کم کار می‌شود، نشانه‌هایی در [[بدن]] فرد بروز می‌کند که با حالت طبیعی فرق دارد. بنابراین شناخت علائم تیروئید کم کار برای تشخیص زودهنگام آن مهم است. این [[بیماری]] در گروه‌های سنی مختلف می‌تواند علائم مختلفی از خود نشان دهد. در ادامه علائم هیپوتیروئیدی را در افراد و شرایط مختلف بررسی می‌کنیم:


هنگامی که تیروئید کم کار می‌شود، نشانه‌هایی در بدن فرد بروز می‌کند که با حالت طبیعی فرق دارد. بنابراین شناخت علائم تیروئید کم کار برای تشخیص زودهنگام آن مهم است. این بیماری در گروه‌های سنی مختلف می‌تواند علائم مختلفی از خون نشان دهد. در ادامه علائم هیپوتیروئیدی را در افراد و شرایط مختلف بررسی می‌کنیم:
=== علائم تیروئید کم کار در بزرگسالان ===
علائمی که فرد [[هیپوتیروئید]] از خود نشان می‌دهد، کاملا بستگی به میزان کم‌کاری [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] دارد. هر چه این مشکل حادتر باشد، علائم با شدت بیشتری بروز می‌کنند. نشانه‌های این [[بیماری]] به مرور زمان شدت می‌گیرند و معمولا مدت‌ قابل توجهی طول می‌کشد تا شاهد علائم شدید باشیم.


۱. علائم تیروئید کم کار در بزرگسالان
در ابتدا ممکن است نشانه‌ها بسیار خفیف و سبک باشند. علائم ابتدایی که احتمالا در شخص بروز می‌کنند، [[خستگی]] و افزایش [[وزن]] هستند. شاید فرد تصور کند که این نشانه‌ها به بالا رفتن سن ارتباط دارند.


علائمی که فرد هیپوتیروئید از خود نشان می‌دهد، کاملا بستگی به میزان کم‌کاری غده‌ی تیروئید دارد. هر چه این مشکل حادتر باشد، علائم با شدت بیشتری بروز می‌کنند. نشانه‌های این بیماری به مرور زمان شدت می‌گیرند و معمولا مدت‌ قابل‌توجهی طول می‌کشد تا شاهد علائم شدید باشیم.
اما با کاهش بیشتر [[سرعت]] [[متابولیسم]] و واکنش‌های سوخت‌و‌سازی، علائم شدت بیشتری پیدا می‌کنند و واضح‌تر می‌شوند. نشانه‌هایی که فرد مبتلا به کم‌کاری تیروئید از خود نشان می‌دهد، عبارتند از:


در ابتدا ممکن است نشانه‌ها بسیار خفیف و سبک باشند. علائم ابتدایی که احتمالا در شخص بروز می‌کنند، خستگی و افزایش وزن هستند. شاید فرد تصور کند که این نشانه‌ها به بالا رفتن سن ارتباط دارند.
* [[خستگی]]


اما با کاهش بیشتر سرعت متابولیسم و واکنش‌های سوخت‌و‌سازی، علائم شدت بیشتری پیدا می‌کنند و واضح‌تر می‌شوند. نشانه‌هایی که فرد مبتلا به کم‌کاری تیروئید از خود نشان می‌دهد، عبارتند از:
* افزایش [[حساسیت]] نسبت به سرما یا عدم تحمل سرما


خستگی
* [[یبوست]]


افزایش حساسیت نسبت به سرما یا عدم تحمل سرما
* خشکی [[پوست]]


یبوست
* افزایش [[وزن]]


خشکی پوست
* [[صورت]] پف‌کرده و ورم‌کرده


افزایش وزن
* صدای خش‌دار و کلفت


صورت پف‌کرده و ورم‌کرده
* ضعف عضلانی


صدای خش‌دار و کلفت
* افزایش [[کلسترول]] [[خون]]


ضعف عضلانی
* درد، [[حساسیت]] و خشکی عضلات


افزایش کلسترول خون
* [[درد]]، خشکی و ورم در مفاصل


درد، حساسیت و خشکی عضلات
* پریودهای نامنظم و خونریزی‌های شدیدتر در دوران [[قاعدگی]]


درد، خشکی و ورم در مفاصل
* نازک‌شدن موها


پریودهای نامنظم و خونریزی‌های شدیدتر در دوران قاعدگی
* کاهش سرعت ضربان [[قلب]]


نازک‌شدن موها
* [[افسردگی]]


کاهش سرعت ضربان قلب
* اختلال [[حافظه]]


افسردگی
* بزرگ شدن [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] ([[گواتر]]).


اختلال حافظه
=== علائم کم کاری تیروئید در نوزادان ===
با وجود اینکه تیروئید کم کار بیشتر در زنان میانسال و یائسه بروز می‌کند، اما هر کسی می‌تواند به این [[بیماری]] مبتلا شود. یکی از گروه‌های سنی که می‌توانند از این اختلال رنج ببرند، [[نوزاد|نوزادان]] هستند. برخی از نوزادان با تیروئید کم کار و یا بدون غده‌ی تیروئید متولد می‌شوند. علائم اولیه در نوزادان عبارت‌اند از:


بزرگ‌شدن غده‌ی تیروئید (گواتر).
* [[زردی]]: [[زرد]] شدن [[پوست]] و سفیدی [[چشم|چشم‌ها]]


❤️نشانه ها و علائم کم کاری تیروئید در نوزادان
* [[زبان]] بزرگ و بیرون‌زده


با وجود اینکه تیروئید کم کار بیشتر در زنان میانسال و یائسه بروز می‌کند، اما هر کسی می‌تواند به این بیماری مبتلا شود. یکی از گروه‌های سنی که می‌توانند از این اختلال رنج ببرند، نوزادان هستند. برخی از نوزادان با تیروئید کم کار و یا بدون غده‌ی تیروئید متولد می‌شوند. علائم اولیه در نوزادان عبارت‌اند از:
* مشکل و اختلال در نفس کشیدن


زردی؛ زردشدن پوست و سفیدی چشم‌ها.
* گریه‌های خشک و با صدای کلفت و خش‌دار


زبان بزرگ و بیرون‌زده
* بیرون‌زدگی [[ناف]]


مشکل و اختلال در نفس کشیدن
وقتی [[بیماری]] پیشرفت کند و [[درمان]] نشود، [[نوزاد|نوزادان]] به‌خوبی [[غذا]] نمی‌خورند و در رشد دچار مشکل می‌شوند. همچنین ممکن است علائمی نظیر موارد زیر را از خود نشان دهند:


گریه‌های خشک و با صدای کلفت و خش‌دار
* [[یبوست]]


بیرون‌زدگی ناف.
* شل‌شدن عضلات و [[بدن]] وارفته


وقتی بیماری پیشرفت می‌کند و درمان نشود، نوزدان به‌خوبی غذا نمی‌خورند و در رشد دچار مشکل می‌شوند. همچنین ممکن است علائمی نظیر موارد زیر را از خود نشان‌دهند:
* [[خواب]] بیش‌از‌حد


یبوست
در صورتی‌که هیپوتیروئیدی در نوزادان [[درمان]] نشود، عقب ماندگی‌های جدی جسمی و ذهنی برای آن‌ها پیش خواهد آمد.


شل‌شدن عضلات و بدن وارفته
=== علائم کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان ===
هرچند کم کاری تیروئید در کودکان چندان شایع نیست، اما کم کاری تیروئید در کودکان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های [[غده تیروئید]] در این گروه سنی است. به‌طور کلی کودکان و نوجوانانی که به تیروئید کم‌کار مبتلا می‌شوند، علائمی مشابه بزرگسالان از خود نشان می‌دهند. در کنار علائمی که برای بزرگسالان گفته شد، ممکن است نشانه‌های زیر در کودک و نوجوان بروز کند:


خواب بیش‌از‌حد.
* رشد کم که سبب قد کوتاه می‌شود.


در صورتی‌که هیپوتیروئیدی در نوزادان درمان نشود، عقب‌ماندگی‌های جدی جسمی و ذهنی برای آنها پیش خواهد‌آمد.
* تأخیر در بیرون زدن [[دندان|دندان‌]]<nowiki/>های دائمی


۳. علائم کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان
* [[بلوغ]] دیررس


هرچند کم کاری تیروئید در کودکان چندان شایع نیست اما کم کاری تیروئید در کودکان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غده تیروئید در این گروه سنی است. به‌طورکلی کودکان و نوجوانانی که به تیروئید کم‌کار مبتلا می‌شوند، علائمی مشابه بزرگسالان از خود نشان می‌دهند. در کنار علائمی که برای بزرگسالان گفته‌شد، ممکن است نشانه‌های زیر در کودک و نوجوان بروز کند:
* رشد ذهنی کم


رشد کم که باعث قد کوتاه می‌شود.
=== علائم کم کاری تیروئید در [[بارداری]] ===
عوامل مختلفی می‌تواند سبب ایجاد کم‌کاری تیروئید در [[بارداری]] شوند. در اکثر موارد، مادران قبل از [[بارداری]] به کم‌کاری تیروئید دچار هستند و فقط وضعیت در این دوران حساس‌تر می‌شود. کم‌کاری تیروئید در بارداری می‌تواند اثرات مخربی بر [[جنین]] بگذارد و به همین دلیل است که خانم‌ها پیش از این دوره با انجام آزمایش‌ها باید آن را تشخیص داده و [[درمان]] کنند.


تأخیر در بیرون‌زدن دندان‌های دائمی
برخی از علائم کم‌کاری تروئید در دوران [[بارداری]] عبارت‌اند از:


بلوغ دیررس
* خشن شدن صدای مادر


رشد ذهنی کم.
* از دست دادن قدرت [[تمرکز]] و [[گیجی]] مادر


❤️علائم کم کاری تیروئید در بارداری
* افزایش [[وزن]] غیرطبیعی


عوامل مختلفی می‌تواند باعث ایجاد کم‌کاری تیروئید در بارداری شوند. در اکثر موارد، مادران قبل از بارداری به کم‌کاری تیروئید دچار هستند و فقط وضعیت در این دوران حساس‌تر می‌شود. کم‌کاری تیروئید در بارداری می‌تواند اثرات مخربی بر جنین بگذارد و به همین دلیل است که خانم‌ها پیش از این دوره با انجام آزمایش‌ها باید آن را تشخیص بدهند و درمان کنند.
* بروز مشکلات [[خواب]]


برخی از علائم کم‌کاری تروئید در دوران بارداری عبارت‌اند از:
* خستگی مفرط در [[بارداری]]


خشن‌شدن صدای مادر
* درد مفاصل و ضعف عضلات


از‌دست‌دادن قدرت تمرکز و گیجی مادر
* ورم [[صورت]] و افتادگی پلک [[چشم]]


افزایش وزن غیرطبیعی
* ایجاد [[یبوست]]


بروز مشکلات خواب
* کند شدن ضربان [[قلب]] و [[نبض]]


خستگی مفرط در بارداری
* خشک شدن [[پوست]]


درد مفاصل و ضعف عضلات
* منقبض شدن عضلات [[بدن]]


ورم صورت و افتادگی پلک چشم
=== علائم کم کاری تیروئید در زنان ===
زنان هم می‌توانند به تیروئید کم‌کار مبتلا شوند و این [[بیماری]] یکی از بیماری‌های شایع در زنان است. مخصوصا زمانی که زنان به [[بارداری]] می‌رسند، این احتمال بیشتر می‌شود. زیرا کسانی که تیروئید کم‌کار داشته‌اند و یا در مرز کم‌کاری تیروئید بوده‌اند، با قرار گرفتن در وضعیت [[بارداری|بارداری،]]<nowiki/>که یک [[بدن]] برای دو نفر فعالیت می‌کند، بیشتر در معرض تغییرات قرار می‌گیرند.


ایجاد یبوست
اگر زنی به کم‌کاری تیروئید مبتلا شود، علاوه بر علائمی که در باقی افرمی‌شود، ه می‌شود ممکن است که دچار تغییرات دیگری هم بشود. مثلا از مهم‌ترین علامت‌هایی که در تیروئید کم کار در زن بروز می‌کند، می‌توان به بر هم خوردن ریتم ماهیانه و نامنظم شدن پریود اشاره کرد. [[تخمک گذاری]] منظم در گرو عملکرد منظم [[غده تیروئید]] است. از طرفی ممکن است که زن به [[نازایی]] نیز مبتلا شود.


کندشدن ضربان قلب و نبض
=== علائم کم کاری تیروئید در مردان ===
اگر یک مرد کم‌کاری تیروئید داشته‌ باشد، ممکن است که علائم زیر در او بروز کند:


خشک‌شدن پوست
* مردی که به کم‌کاری تیروئید مبتلا است بیشتر احساس سرما می‌کند.


منقبض‌شدن عضلات بدن.
* معمولا مردان با تیروئید کم کار به سادگی خسته می‌شوند.


❤️علائم کم کاری تیروئید در زنان
* [[ناخن]] های مردانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند خشک و شکننده است و [[مو]] های آن‌ها نیز خشک می‌شود.


زنان هم می‌توانند به تیروئید کم‌کار مبتلا شوند و اتفاق این بیماری یکی از بیماری‌های شایع در زنان است. مخصوصا زمانی‌که زنان به بارداری می‌رسند، این احتمال بیشتر می‌شود. زیرا کسانی که تیروئید کم‌کار داشته‌اند و یا در مرز کم‌کاری تیروئید بوده‌اند، با قرار گرفتن در وضعیت بارداری که یک بدن برای دو نفر فعالیت می‌کند، بیشتر در معرض تغییرات قرار می‌گیرند.
* بیشتر اوقات [[یبوست]] دارند.


اگر زنی به کم‌کاری تیروئید مبتلا شود، علاوه بر علائمی که در باقی افراد دیده می‌شود ممکن است که دچار تغییرات دیگری هم بشود. مثلا از مهم‌ترین علامت‌هایی که در تیروئید کم کار در زن بروز می‌کند، می‌توان به به هم خوردن ریتم ماهیانه و نامنظم شدن پریود اشاره کرد. تخمک‌گذاری منظم در گرو عملکرد منظم غده تیروئید است. از طرفی ممکن است که زن به نازایی نیز مبتلا شود.
* می‌توانند به [[افسردگی]] هم مبتلا شوند.


❤️علائم کم کاری تیروئید در مردان
* در تمرکز با مشکل مواجه می‌شوند.


اگر یک مرد کم‌کاری تیروئید داشته‌باشد، ممکن است که علائم زیر در او بروز کند؛
* [[ماهیچه]] های آنها [[درد]] می‌کند.


مردی که به کم‌کاری تیروئید مبتلا است بیشتر احساس سرما می‌کند.
* [[وزن]] اضافه می‌کنند.


معمولا مردان با تیروئید کم کار به سادگی خسته می‌شوند.
=== [[چاقی]] (بزرگی [[شکم]] در تیروئید کم کار) ===
[[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] در تنظیم سوخت‌و‌ساز و [[متابولیسم]] [[بدن]] نقش دارد. زمانی که بیش از حد کار کند، ممکن است که [[بدن]] شما لاغر شود و زمانی که کمتر از حد معمول کار کند، ممکن است که بدن شما چاق شود. بنابراین یکی از مهم‌ترین علائمی که ممکن است در کم کاری تیروئید با آن مواجه شوید، [[چاقی]] است. معمولا [[شکم]] بیشتر از باقی قسمت‌ها چاق می‌شود و این به علت توزیع [[چربی]] در هر دو جنس است.


ناخن‌های مردانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند خشک و شکننده است و موهای آنها نیز خشک می‌شود.
=== علائم خطرناک تیروئید کم کار ===
گاهی [[بیمار]] به علائم اولیه‌ی کم‌کاری تیروئید بی‌توجهی می‌کند و همین مسئله سبب بروز مشکلات و عوارضی می‌شود که خطرناک‌تر هستند. در صورتی که به علائم اولیه بی‌توجهی شود، علائم خطرناکی در [[بیمار]] دیده می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:


بیشتر اوقات یبوست دارند.
* [[چاقی]] مفرط یا چاقی بیش از اندازه


می‌توانند به افسردگی هم مبتلا شوند.
* دردهای مفصلی مانند [[زانو]] درد، درد [[شانه]]، دردهای [[گردن]] و موارد مشابه


در تمرکز با مشکل مواجه می‌شوند.
* [[نازایی]] (همچنین در زنان ممکن است که علائمی مانند بی‌نظمی در پریود و دوره‌ی ماهیانه دیده شود.)


ماهیچه‌های آنها درد می‌کند.
* مشکلات و درد قلبی از دیگر علائمی هستند که ممکن است در کم کاری تیروئید خطرناک دیده شود.
 
وزن اضافه می‌کنند.
 
۷. کم کاری تیروئید و چاقی (بزرگی شکم در تیروئید کم کار)
 
بیایید یک بار دیگر به غده‌ی تیروئید دقت کنیم و به کاری که انجام می‌دهد توجه کنیم. غده‌ی تیروئید در تنظیم سوخت‌و‌ساز و متابولیسم بدن نقش دارد. زمانی که بیش‌از‌حد کار کند، ممکن است که بدن شما لاغر شود و زمانی که کمتر از حد معمول کار کند، ممکن است که بدن شما چاق شود. بنابراین یکی از مهم‌ترین علائمی که ممکن است در کم کاری تیروئید با آن مواجه شوید چاقی است. معمولا شکم بیشتر از باقی قسمت‌ها چاق می‌شود و این به علت توزیع چربی در هر دو جنس است.
 
❤️علائم خطرناک تیروئید کم کار
 
گاهی بیمار به علائم اولیه‌ی کم‌کاری تیروئید بی‌توجهی می‌کند و همین مسئله باعث بروز مشکلات و عوارضی می‌شود که خطرناک‌تر هستند. در صورتیکه به علائم اولیه بی‌توجهی شود، به نقل از mayoclinic، علائم خطرناکی در بیمار دیده‌می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:
 
چاقی مفرط یا چاقی بیش از اندازه
 
دردهای مفصلی مانند زانو درد، درد شانه، دردهای گردن و موارد مشابه
 
نازایی (همچنین در زنان ممکن است که علائمی مانند بی‌نظمی در پریود و دوره‌ی ماهیانه دیده‌شود)
 
مشکلات و درد قلبی از دیگر علائمی هستند که ممکن است در کم کاری تیروئید خطرناک دیده‌شود.
 
🟥علت بوجود امدن تیروئید کم کار چیست؟


== علت ==
علت‌های ایجاد هیپوتیروئیدی را می‌توان از انواع آن به سادگی تشخیص داد. این علت‌ها عبارتند از:
علت‌های ایجاد هیپوتیروئیدی را می‌توان از انواع آن به سادگی تشخیص داد. این علت‌ها عبارتند از:


تروما یا آسیب بیرونی به غده‌ی تیروئید
* [[تروما]] یا آسیب بیرونی به [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]]


بیماری خودایمنی
* [[بیماری]] خودایمنی


کمبود ید در رژیم غذایی و جذب کم ید توسط بدن
* کمبود [[ید]] در [[رژیم غذایی]] و جذب کم ید توسط [[بدن]]


کمبود هورمون محرک غده‌ی تیروئید
* کمبود [[هورمون]] محرک غده‌ی تیروئید


علل مادرزادی مثل نداشتن غده تیروئید
* علل مادرزادی مانند نداشتن [[غده تیروئید]]


ژنتیک
* [[ژنتیک]]


مصرف بیش‌از‌حد داروهای ضدتیروئید برای درمان پرکاری تیروئید
* مصرف بیش‌از‌حد داروهای ضدتیروئید برای [[درمان]] پرکاری تیروئید


قرارگرفتن در معرض اشعه
* قرارگرفتن در معرض [[اشعه]]


درمان با ید رادیواکتیو
* درمان با ید [[رادیواکتیو]]
 
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به کم کاری تیروئید هستند؟


== گروه خطر ==
اگر در هر یک از گروه‌های زیر قرار بگیرید، احتمال بالاتری برای ابتلا به تیروئید کم کار در شما وجود دارد:
اگر در هر یک از گروه‌های زیر قرار بگیرید، احتمال بالاتری برای ابتلا به تیروئید کم کار در شما وجود دارد:


زنان
* زنان
 
افراد بالای ۶۰ سال
 
سابقه‌ی بیماری‌های تیروئیدی در خانواده
 
ابتلا به بیماری‌های خودایمنی مثل بیماری سلیاک یا دیابت نوع یک
 
درمان با رادیواکتیو
 
جراحی تیروئید
 
زنان باردار
 
زنانی که در ۶ ماه گذشته زایمان کرده‌اند.
 
🟥تشخیص کم کاری تیروئید چگونه انجام می شود؟
 
هنگامی که شخصی به تیروئید کم کار مبتلا می‌شود، علائمی از خود نشان می‌دهد که در بالاتر به آنها اشاره کردیم. اما برای تشخیص این اختلال، تنها داشتن علائم کافی نیست و باید بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود. اگر هر یک از علائم بالا را دارید بهتر است به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. دکتر غددبرای تشخیص هیپوتیروئیدی مراحل زیر را طی می‌کند:
 
۱. معاینه فیزیکی
 
شاید تصور کنید که بزرگ‌شدن غده‌ی تیروئید یا گواتر تنها زمانی رخ می‌دهد که تیروئید پرکار باشد، اما این تصور درست نیست. هنگامی‌که تیروئید کم‌کار باشد هم ممکن است گواتر رخ دهد. پزشک در معاینه‌ی فیزیکی اندازه‌ی غده تیروئید را بررسی می‌کند. از طرفی رطوبت یا خشکی پوست، جنس موها، صورت پف‌آلود و سایر علائمی که به آنها اشاره شد در معاینه‌ی فیزیکی بررسی خواهندشد.
 
۲. آزمایش تیروئید
 
یکی از مهم‌ترین راه‌های تشخیص اختلالات تیروئیدی، آزمایش تیروئید است. در کم‌کاری تیروئید، هورمون تحریک‌کننده‌ی غده‌ی تیروئید، TSH از حد طبیعی بیشتر می‌شود و سطح هورمون‌های تیروئیدی یا T۳ و T۴ کاهش پیدا می‌کنند. این موارد نشان‌دهنده‌ی تیروئید کم کار است و باید کمبود هورمونی جبران شود. در صورت نیاز پزشک آزمایش‌ها تخصصی‌تر را هم درخواست خواهدداد.
 
۳. تست های تصویربرداری
 
در سی‌تی‌اسکن می‌توان کم‌کاری، پرکاری و یا سایر اختلالات تیروئیدی را تشخیص داد. سونوگرافی هم از راه‌های دیگر تشخیص‌دهنده‌ی کم‌کاری تیروئید است.
 
✅درمان
 
درمان اصلی این اختلال، جایگزین‌کردن هورمون‌هایی است که به مقدار کم در بدن وجود دارند. به‌طور‌کلی درمان هیپوتیروئیدی تقریبا ساده است. درمان دارویی هیپوتیروئیدی نیازمند پیگیری توسط پزشک متخصص غدد است.
 
درمان کم کاری تیروئید چیست؟
 
بیماری‌های غده‌ی تیروئید از انواعی هستند که در مدت زمان کم علائم و نشانه‌های خود را در فرد نشان‌می‌دهند؛ بنابراین باید در اولین فرصت برای درمان آنها به متخصص غدد مراجعه کنیم و درمان را به تعویق نیندازیم. درمان کم کاری تیروئید بسیار ساده است. برای این که عملکرد بدن به حالت عادی برگردد، باید عملکرد ضعیف غده‌ی تیروئید را به‌گونه‌ای جبران کنیم. ازآن‌‌جایی که هیپوتیروئیدیسم به علت کمبود هورمون‌های تیروئیدی اتفاق افتاده‌است، با جایگزین‌کردن هورمون‌های کاهش‌یافته، می‌توان بیماری را کنترل کرد.
 
۱. قرص تیروئید کم کار
 
درمان دارویی هیپوتیروئیدی قرص‌های لووتیروکسین هستند. میزان مصرف این قرص‌ها بستگی به شدت بیماری و علائم آن دارد.
 
۲. درمان صد در صد کم کاری تیروئید
 
برای درمان صددرصدی کم کاری تیروئید باید بدانید که نمی‌توان تنها به درمان‌های خانگی بسنده کرد. شاید رعایت رژیم غذایی و توصیه‌های خانگی و طب سنتی موثر باشند اما نمی‌توانند درمان‌کننده‌ی صددرصد باشند. برای درمان بیماری باید دارو و روش‌های درمانی دیگر در نظر گرفته‌شوند. بنابراین اگر کم کاری تیروئید دارید به متخصص غدد مراجعه کنید.
 
دکتر غدد با بررسی آزمایش‌های مورد نیاز، معاینه‌ی فیزیکی و شرح حال پزشکی برای شما داروی لووتیروکسین در نظر می‌گیرد. با مصرف این دارو در دوزهای مختلف برای شما درمان آغاز می‌شود. هنگامی که به دوز موثر برسید، تیروئید شما کارکرد قبلی و طبیعی را به دست خواهدآورد و فرایند طبیعی خود را طی خواهدکرد.


❤️درمان تیروئید کم کار در طب سنتی
* افراد بالای ۶۰ سال


زمانی به کم کاری تیروئید مبتلا شده‌اید که هورمون‌های تیروئیدی در بدن شما به اندازه‌ی کافی ساخته نشوند. در چنین حالتی در طب سنتی گفته می‌شود که بدن شما وارد طبع سرد شده‌است و سردی و بلغم بدن شما افزایش پیدا کرده‌است.‌
* سابقه‌ی [[بیماری‌های تیروئیدی]] در خانواده


در طب سنتی روش‌های درمانی متعددی در نظر گرفته می‌شوند و از روش‌های مختلفی برای درمان آنها استفاده می‌شود. یکی از روش‌های درمانی که برای بهبود عملکرد غده‌ی تیروئید در طب سنتی به کار گرفته می‌شود، ماساژ گردن در اطراف غده با روغن‌های خاصی مانند روغن بادام است. با این کار بر سردی و بلغمی بدن تا حدودی غلبه می‌شود.
* ابتلا به بیماری‌های خودایمنی مثل بیماری [[سلیاک]] یا [[دیابت]] نوع یک


همچنین یک رژیم غذایی خاص برای درمان و بهبود عملکرد غده‌ی تیروئید در نظر گرفته می‌شود که برخی از آنها شامل قطع مصرف برخی مواد غذایی و شروع مصرف برخی مواد غذایی دیگر هستند.
* [[درمان]] با [[رادیواکتیو]]


۴. قرص چربی سوز برای کم کاری تیروئید
* [[جراحی]] تیروئید


یکی از اصلی‌ترین علائم کم کاری تیروئید چاقی است. زمانی که فرد به چاقی در اثر کم کاری تیروئید مبتلا می‌شود و تصمیم می‌گیرد که آن را با داروهای لاغری و چربی سوز درمان کند، ممکن است که به بدن خود آسیب بزند. توجه داشته‌باشید که چاقی در اثر اختلال عملکرد غده‌ی تیروئید ایجاد شده‌است و نه موارد دیگر. پس باید ابتدا عملکرد غده‌ی تیروئید اصلاح شود.
* زنان باردار


اگر شما می‌خواهید که این حالت را برطرف کنید، باید به دنبال داروهای درمان‌کننده‌ی تیروئید کم کار باشید. بعد از اصلاح میزان هورمون‌های تیروئیدی می‌توانید به رفع مشکل چاقی خود بپردازید.
* زنانی که در ۶ ماه گذشته [[زایمان]] کرده‌اند.


❤️برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟ (درمان خانگی تیروئید کم کار)
== تشخیص ==
هنگامی که شخصی به تیروئید کم کار مبتلا می‌شود، علائمی از خود نشان می‌دهد که به آن‌ها اشاره کردیم. اما برای تشخیص این اختلال، تنها داشتن علائم کافی نیست و باید بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود. اگر هر یک از علائم بالا را دارید بهتر است به متخصص غدد و [[متابولیسم]] مراجعه کنید. دکتر غدد برای تشخیص هیپوتیروئیدی مراحل زیر را طی می‌کند:


همیشه این را به خاطر داشته‌باشید که بیشتر بیماری‌هایی که با آنها دست‌وپنجه نرم می‌کنیم را می‌توان با یک رژیم غذایی مناسب کنترل کرد. اما برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟ خوشبختانه انتخاب‌های بسیاری برای برنامه‌ی غذایی یک فرد هیپوتیروئید وجود دارد.
=== معاینه فیزیکی ===
شاید تصور کنید که بزرگ شدن [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] یا [[گواتر]] تنها زمانی رخ می‌دهد که تیروئید پرکار باشد، اما این تصور درست نیست. هنگامی که تیروئید کم‌کار باشد نیز ممکن است گواتر رخ دهد. [[پزشک]] در معاینه‌ی فیزیکی اندازه‌ی [[غده تیروئید]] را بررسی می‌کند. از طرفی رطوبت یا خشکی [[پوست]]، جنس موها، [[صورت]] پف‌آلود و سایر علائمی که به آن‌ها اشاره شد، در معاینه‌ی [[فیزیکی]] بررسی خواهند شد.


مواد غذایی که خوردن آنها بلامانع و حتی مفید است عبارتند از:
=== [[آزمایش]] تیروئید ===
یکی از مهم‌ترین راه‌های تشخیص اختلالات تیروئیدی، آزمایش تیروئید است. در کم‌کاری تیروئید، [[هورمون]] تحریک‌کننده‌ی غده‌ی تیروئید، TSH از حد طبیعی بیشتر می‌شود و سطح هورمون‌های تیروئیدی یا T۳ و T۴ کاهش پیدا می‌کنند. این موارد نشان دهنده‌ی تیروئید کم کار است و باید کمبود هورمونی جبران شود. در صورت نیاز [[پزشک]] آزمایش‌های تخصصی‌تر را هم درخواست خواهد داد.


تخم‌مرغ
=== تست های تصویربرداری ===
در [[سی‌تی‌اسکن]] می‌توان کم‌کاری، پرکاری و یا سایر اختلالات تیروئیدی را تشخیص داد. [[سونوگرافی]] نیز از راه‌های دیگر تشخیص‌دهنده‌ی کم‌کاری تیروئید است.


گوشت قرمز
== [[درمان]] ==
[[درمان]] اصلی این اختلال، جایگزین کردن هورمون‌هایی است که به مقدار کم در [[بدن]] وجود دارند. به طور کلی درمان هیپوتیروئیدی تقریبا ساده است. درمان دارویی هیپوتیروئیدی نیازمند پیگیری توسط [[پزشک]] [[متخصص غدد]] است.


ماهی
[[بیماری]] های [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] از انواعی هستند که در مدت زمان کم، علائم و نشانه‌های خود را در فرد نشان‌می‌دهند؛ بنابراین باید در اولین فرصت برای [[درمان]] آن‌ها به متخصص غدد مراجعه کنیم و [[درمان]] را به تعویق نیندازید. [[درمان]] کم کاری تیروئید بسیار ساده است. برای این که عملکرد [[بدن]] به حالت عادی برگردد، باید عملکرد ضعیف غده‌ی تیروئید را به‌گونه‌ای جبران کرد. از آنجایی که هیپوتیروئیدیسم به علت کمبود هورمون‌های تیروئیدی اتفاق افتاده است، با جایگزین‌کردن هورمون‌های کاهش‌یافته، می‌توان [[بیماری]] را کنترل کرد.


بیشتر میوه‌ها و سبزی‌ها
=== [[قرص]] تیروئید کم کار ===
[[درمان]] دارویی هیپوتیروئیدی، قرص‌های [[لووتیروکسین]] هستند. میزان مصرف این قرص‌ها بستگی به شدت [[بیماری]] و علائم آن دارد.


حبوبات
==== [[لووتیروکسین]] ====
برای [[درمان]] کم کاری تیروئید باید بدانید که نمی‌توان تنها به درمان‌های خانگی بسنده کرد. شاید رعایت [[رژیم غذایی]] و توصیه‌های خانگی و [[طب سنتی]] موثر باشند، اما نمی‌توانند درمان‌کننده‌ی صددرصد باشند. برای [[درمان]] [[بیماری]] باید [[دارو]] و روش‌های درمانی دیگر در نظر گرفته شوند. بنابراین اگر کم کاری تیروئید دارید، به [[متخصص غدد]] مراجعه کنید.


ماهی ساردین
دکتر غدد با بررسی آزمایش‌های مورد نیاز، معاینه‌ی فیزیکی و شرح حال پزشکی برای شما داروی لووتیروکسین در نظر می‌گیرد. با مصرف این [[دارو]] در دوزهای مختلف برای شما، [[درمان]] آغاز می‌شود. هنگامی که به [[دوز]] موثر برسید، تیروئید شما کارکرد قبلی و طبیعی را به دست خواهد آورد و فرآیند طبیعی خود را طی خواهد کرد.


آجیل‌ برزیلی
=== [[درمان|درمان‌]] [[طب سنتی]] ===
زمانی به کم کاری تیروئید مبتلا شده‌اید که هورمون‌های تیروئیدی در [[بدن]] شما به اندازه‌ی کافی ساخته نشوند. در چنین حالتی در [[طب سنتی]] گفته می‌شود که بدن شما وارد طبع سرد شده است و سردی و [[بلغم]] [[بدن]] شما افزایش پیدا کرده است.‌


مکمل زینک یا همان روی
در طب سنتی روش‌های درمانی متعددی در نظر گرفته می‌شوند و از روش‌های مختلفی برای [[درمان]] [[بیماری]] استفاده می‌شود. یکی از روش‌های درمانی که برای بهبود عملکرد [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] در طب سنتی به کار گرفته می‌شود، ماساژ [[گردن]] در اطراف غده با روغن‌های خاصی مانند [[روغن بادام]] است. با این کار بر سردی و بلغمی [[بدن]] تا حدودی غلبه می‌شود.


میگو
همچنین یک [[رژیم غذایی]] خاص برای [[درمان]] و بهبود عملکرد غده‌ی تیروئید در نظر گرفته می‌شود که برخی از آن‌ها شامل قطع مصرف برخی مواد غذایی و شروع مصرف برخی مواد غذایی دیگر هستند.


صدف
=== قرص [[چربی]] سوز ===
یکی از اصلی‌ترین علائم کم کاری تیروئید [[چاقی]] است. زمانی که فرد به چاقی در اثر کم کاری تیروئید مبتلا می‌شود و تصمیم می‌گیرد که آن را با داروهای لاغری و [[چربی]] سوز [[درمان]] کند، ممکن است که به [[بدن]] خود آسیب بزند. توجه داشته باشید که چاقی در اثر اختلال عملکرد [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] ایجاد شده است و نه موارد دیگر. پس باید ابتدا عملکرد غده‌ی تیروئید اصلاح شود.


مرغ.
اگر شما می‌خواهید که این حالت را برطرف کنید، باید به دنبال داروهای [[درمان]] کننده‌ی [[غده تیروئید|تیروئید]] کم کار باشید. بعد از اصلاح میزان هورمون‌های تیروئیدی می‌توانید به رفع مشکل چاقی خود بپردازید.


دارچین و کم کاری تیروئید
=== [[درمان]] خانگی ===
بیشتر بیماری‌ها را می‌توان با یک [[رژیم غذایی]] مناسب کنترل کرد. انتخاب‌های بسیاری برای برنامه‌ی غذایی یک فرد هیپوتیروئید وجود دارد. مواد غذایی که مصرف آن‌ها بلامانع و حتی مفید است عبارتند از:


دارچین یکی از مواد غذایی است که باعث افزایش سوخت‌و‌ساز بدن و افزایش سرعت متابولیسم می‌شود. در هیپوتیروئیدی، سرعت سوخت و ساز بدن کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین مصرف ماده‌ای مانند دارچین می‌تواند این ضعف را کاهش دهد.
* [[تخم مرغ]]


دارچین همچنین در کاهش سطح LDL نقش دارد. در هیپوتیروئیدی این کلسترول مضر در بدن بالا می‌رود. دارچین با کاهش سطح LDL به بهبود این بیماری کمک می‌کند.
* [[گوشت]] [[قرمز]]


۲. رازیانه و تیروئید کم کار
* [[ماهی]]


رازیانه حاوی مواد معدنی و ویتامین‌هایی است که در بهبود هیپوتیروئیدی مؤثر هستند. می‌توانید از نان‌هایی که حاوی رازیانه هستند و یا از دمنوش رازیانه استفاده کنید.
* بیشتر [[میوه]] ها و [[سبزی]] ها


۳. گردو و تیروئید کم کار
* [[حبوبات]]


آیا گردو در درمان تیروئید کم کار مؤثر است؟ گفته‌شده‌است که گردو بر روی جذب هورمون‌های تیروئیدی در بدن مؤثر است. همچنین گردو حاوی سلنیوم است که در بهبود این بیماری مؤثر است. اگر به گردو آلرژی ندارید، سعی کنید روزی ۱ یا ۲ عدد گردوی تازه به‌همراه صبحانه بخورید.
* [[ماهی ساردین]]


۴. زعفران برای کم کاری تیروئید
* [[آجیل|آجیل‌]] برزیلی


کسانی که به کم کاری تیروئید و اختلالات عملکرد تیروئید مبتلا هستند ممکن است که به افسردگی هم دچار شوند. زمانی که شما به افسردگی مبتلا می‌شوید، خلق شما بالا و پایین می‌شود و برای مدت بیشتری پایین می‌ماند. بنابراین این باید برای این حالت خود اقدامات درمانی را آغاز کنید. اگر با برطرف شدن عملکرد تیروئید افسردگی شما بهتر نشود، می‌توانید درمان‌های تکمیلی را آغاز کنید.
* [[مکمل]] [[زینک]] یا همان [[روی]]


یکی از روش‌هایی که می‌تواند در بهبود تغییر خلق شما در کم کاری تیروئید موثر باشد، مصرف زعفران شب خیسانده در روز است. هر صبح که از خواب بیدار می‌شوید می‌توانید مقداری زعفران خیسانده شده در شب را میل کنید و به شادابی خود کمک کنید.
* [[میگو]]


۵. سیر و کم کاری تیروئید
* [[صدف]]


مصرف سیر می‌تواند در اصلاح عملکرد غده‌ی تیروئید موثر باشد زیرا غنی از منیزیم است اما چندان تاثیری ندارد. بهتر است که برای درمان کم کاری تیروئید خود از داروها کمک بگیرید و نه اینکه درمان را به حال خود وابگذارید. از طرفی مراقب باشید که مصرف سیر و زنجفیل با وجود خواصی که دارد تاثیری در توزیع هورمون‌های تیروئیدی در بدن ندارد.
* [[مرغ]]


۶. دمنوش برای کم کاری تیروئید
==== [[دارچین]] ====
دارچین یکی از مواد غذایی است که سبب افزایش سوخت و ساز [[بدن]] و افزایش سرعت [[متابولیسم]] می‌شود. در هیپوتیروئیدی، سرعت سوخت و ساز [[بدن]] کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین مصرف ماده‌ای مانند دارچین می‌تواند این ضعف را کاهش دهد.


در طب سنتی و یا در درمان‌های گیاهی و داروهای گیاهی، توصیه‌هایی برای درمان کم کاری تیروئید شده‌است که بهتر است آنها را رعایت کنید. با نوشیدن این دمنوش‌ها می‌توانید احساس بهتری داشته‌باشید و عملکرد تیروئید خود را بهبود ببخشید:
دارچین همچنین در کاهش سطح LDL نقش دارد. در هیپوتیروئیدی این [[کلسترول]] مضر در [[بدن]] بالا می‌رود. دارچین با کاهش سطح LDL به بهبود این [[بیماری]] کمک می‌کند.


دمنوش دارچین می‌تواند بر روی کنترل سطح قند شما موثر باشد و سوخت‌و‌ساز را زیاد کند.
==== [[رازیانه]] ====
رازیانه حاوی [[مواد معدنی]] و ویتامین‌هایی است که در بهبود هیپوتیروئیدی مؤثر هستند. می‌توانید از نان‌هایی که حاوی رازیانه هستند و یا از [[دمنوش]] رازیانه استفاده کنید.


دمنوش رازیانه؛ بر سوخت‌و‌ساز موثر است و سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.
==== [[گردو]] ====
گردو بر روی جذب هورمون‌های تیروئیدی در [[بدن]] مؤثر است. همچنین گردو حاوی [[سلنیوم]] است که در بهبود این [[بیماری]] مؤثر است. اگر به گردو [[آلرژی]] ندارید، سعی کنید روزانه ۱ یا ۲ عدد گردوی تازه به همراه [[صبحانه]] مصرف کنید.


دمنوش جنسینگ؛ برای کم کاری تیروئید موثر است و فعالیت غده را تحریک می‌کند.
==== [[زعفران]] ====
کسانی که به کم کاری تیروئید و اختلالات عملکرد تیروئید مبتلا هستند ممکن است که به [[افسردگی]] نیز دچار شوند. زمانی که شما به افسردگی مبتلا می‌شوید، خلق شما بالا و پایین می‌شود و برای مدت بیشتری پایین می‌ماند. بنابراین این باید برای این حالت خود اقدامات درمانی را آغاز کنید. اگر با برطرف شدن عملکرد تیروئید [[افسردگی]] شما بهتر نشود، می‌توانید درمان‌های تکمیلی را آغاز کنید.


دمنوش تخم کتان؛ تولید هورمون‌های تیروئیدی را افزایش می‌دهد و فعالیت غده تیروئید را تحریک می‌کند.
یکی از روش‌هایی که می‌تواند در بهبود تغییر خلق شما در کم کاری تیروئید موثر باشد، مصرف زعفرانِ شب خیسانده در روز است. هر صبح که از [[خواب]] بیدار می‌شوید، می‌توانید مقداری زعفران خیسانده شده در شب را میل کنید و به شادابی خود کمک کنید.


کرفس و کم کاری تیروئید
==== [[سیر]] ====
مصرف سیر می‌تواند در اصلاح عملکرد [[غده تیروئید|غده‌ی تیروئید]] موثر باشد زیرا غنی از [[منیزیم]] است. البته بهتر است که برای [[درمان]] کم کاری تیروئید خود از [[دارو]]<nowiki/>ها کمک بگیرید و نه اینکه [[درمان]] را به روش‌های درمان خانگی محدود کنید. از طرفی مراقب باشید که مصرف [[سیر]] و [[زنجبیل]] با وجود خواصی که دارند، تاثیری در توزیع هورمون‌های تیروئیدی در [[بدن]] نخواهند داشت.


توجه داشته‌باشید که اگر کم کاری تیروئید دارید باید از مصرف کرفس تا جایی که می‌توانید پرهیز کنید. البته که منظور ما مصرف خام این گیاه است. کرفس حاوی موادی است که می‌توانند فعالیت غده‌ی تیروئید را کاهش دهند و به همین دلیل کسانی که کم کاری تیروئید دارند و یا در معرض کم کاری تیروئید هستند می‌توانند آسیب‌های مختلفی از مصرف این ماده ببینند. پس برای استفاده از این گیاه نهایت احتیاط را بکنید.
==== [[دمنوش]] ====
در [[طب سنتی]] و یا در درمان‌های گیاهی و داروهای گیاهی، توصیه‌هایی برای [[درمان]] کم کاری تیروئید شده است که بهتر است آن‌ها را رعایت کنید. با نوشیدن این دمنوش‌ها می‌توانید احساس بهتری داشته باشید و عملکرد تیروئید خود را بهبود ببخشید:


اگر این گیاه را بپزید، ماده‌ای که در کاهش فعالیت غده‌ی تیروئید موثر است، از بین می‌رود و اثر آن به طرز چشمگیری کاهش پیدا می‌کنند.  
* دمنوش [[دارچین]]: می‌تواند بر روی کنترل سطح [[قند]] [[خون]] شما موثر باشد و سوخت‌و‌ساز را زیاد کند.


*
* دمنوش [[رازیانه]]: بر سوخت‌و‌ساز موثر است و [[سیستم ایمنی]] را تقویت می‌کند.


*
* دمنوش [[جنسینگ]]: برای کم کاری تیروئید موثر است و فعالیت غده را تحریک می‌کند.


*
* دمنوش [[بزرک|تخم کتان]]: تولید هورمون‌های تیروئیدی را افزایش می‌دهد و فعالیت [[غده تیروئید]] را تحریک می‌کند.


== منع مصرف ==


=== [[کرفس]] ===
اگر کم کاری تیروئید دارید باید از مصرف کرفس تا جایی که می‌توانید پرهیز کنید. البته که منظور مصرف خام این [[گیاه]] است. کرفس حاوی موادی است که می‌توانند فعالیت غده‌ی تیروئید را کاهش دهند و به همین دلیل کسانی که کم کاری تیروئید دارند و یا در معرض کم کاری تیروئید هستند می‌توانند آسیب‌های مختلفی از مصرف این ماده ببینند. پس برای استفاده از این [[گیاه]] نهایت احتیاط را بکنید.


اگر این [[گیاه]] را بپزید، ماده‌ای که در کاهش فعالیت غده‌ی تیروئید موثر است، از بین می‌رود و اثر آن به طرز چشمگیری کاهش پیدا می‌کنند.
[[رده:بیماری ها]]
[[رده:بیماری ها]]
[[رده:تیروئید]]
[[رده:تیروئید]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۳۱

کم‌کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی (به انگلیسی: Hypothyroidism) یکی از اختلالات غده‌ی تیروئید است که می‌توان آن را با درمان‌های دارویی برطرف کرد. برای درمان تیروئید کم کار می‌بایست به متخصص غدد مراجعه کرد.

مقایسه تیروئید کم‌کار (سمت راست) با تیروئید نرمال (سمت چپ)
مقایسه تیروئید کم‌کار (سمت راست) با تیروئید نرمال (سمت چپ)
اطلاعات بیماری
نام های دیگر: هیپوتیروئیدی (به انگلیسی: Hypothyroidism)
نشانه ها: خستگی افزایش حساسیت نسبت به سرما یا عدم تحمل سرما یبوست خشکی پوست افزایش وزن صورت پف‌کرده و ورم‌کرده صدای خش‌دار و کلفت ضعف عضلانی افزایش کلسترول خون درد، حساسیت و خشکی عضلات درد، خشکی و ورم در مفاصل پریودهای نامنظم و خونریزی‌های شدیدتر در دوران قاعدگی نازک‌شدن موها کاهش سرعت ضربان قلب افسردگی اختلال حافظه بزرگ‌شدن غده‌ی تیروئید (گواتر).
علت(ها): تروما یا آسیب بیرونی به غده‌ی تیروئید بیماری خودایمنی کمبود ید در رژیم غذایی و جذب کم ید توسط بدن کمبود هورمون محرک غده‌ی تیروئید علل مادرزادی مثل نداشتن غده تیروئید ژنتیک مصرف بیش‌از‌حد داروهای ضدتیروئید برای درمان پرکاری تیروئید قرارگرفتن در معرض اشعه درمان با ید رادیواکتیو

غده‌ی تیروئید

غده‌ی تیروئید از مهم‌ترین غدد درون‌ریز بدن است که هورمون‌های آن در تنظیم فعالیت‌های بدن مؤثر هستند. کم کاری تیروئید یا تیروئید کم کار یکی از بیماری‌های شایع غدد است که سبب کاهش در تولید و ترشح هورمون‌های تیروئیدی می‌شود. اگر غده‌ی تیروئید به خوبی عمل نکند، بدن دچار مشکلات سیستمیک می‌شود. به این معنی که تمام بخش‌های بدن دچار مشکل می‌شوند و فعالیت اندام‌های دیگر تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

کم کاری تیروئید یکی از بیماری های تیروئید و از شایع‌ترین بیماری های غدد است که در آن غده‌ی تیروئید به اندازه‌ی کافی هورمون‌های تیروئیدی را تولید و وارد جریان خون نمی‌کند. این مسئله سبب کاهش سرعت واکنش‌های سوخت‌و‌ساز و درنتیجه کاهش سرعت متابولیسم می‌شود.

علائم

هنگامی که تیروئید کم کار می‌شود، نشانه‌هایی در بدن فرد بروز می‌کند که با حالت طبیعی فرق دارد. بنابراین شناخت علائم تیروئید کم کار برای تشخیص زودهنگام آن مهم است. این بیماری در گروه‌های سنی مختلف می‌تواند علائم مختلفی از خود نشان دهد. در ادامه علائم هیپوتیروئیدی را در افراد و شرایط مختلف بررسی می‌کنیم:

علائم تیروئید کم کار در بزرگسالان

علائمی که فرد هیپوتیروئید از خود نشان می‌دهد، کاملا بستگی به میزان کم‌کاری غده‌ی تیروئید دارد. هر چه این مشکل حادتر باشد، علائم با شدت بیشتری بروز می‌کنند. نشانه‌های این بیماری به مرور زمان شدت می‌گیرند و معمولا مدت‌ قابل توجهی طول می‌کشد تا شاهد علائم شدید باشیم.

در ابتدا ممکن است نشانه‌ها بسیار خفیف و سبک باشند. علائم ابتدایی که احتمالا در شخص بروز می‌کنند، خستگی و افزایش وزن هستند. شاید فرد تصور کند که این نشانه‌ها به بالا رفتن سن ارتباط دارند.

اما با کاهش بیشتر سرعت متابولیسم و واکنش‌های سوخت‌و‌سازی، علائم شدت بیشتری پیدا می‌کنند و واضح‌تر می‌شوند. نشانه‌هایی که فرد مبتلا به کم‌کاری تیروئید از خود نشان می‌دهد، عبارتند از:

  • افزایش حساسیت نسبت به سرما یا عدم تحمل سرما
  • صورت پف‌کرده و ورم‌کرده
  • صدای خش‌دار و کلفت
  • ضعف عضلانی
  • درد، خشکی و ورم در مفاصل
  • پریودهای نامنظم و خونریزی‌های شدیدتر در دوران قاعدگی
  • نازک‌شدن موها
  • کاهش سرعت ضربان قلب

علائم کم کاری تیروئید در نوزادان

با وجود اینکه تیروئید کم کار بیشتر در زنان میانسال و یائسه بروز می‌کند، اما هر کسی می‌تواند به این بیماری مبتلا شود. یکی از گروه‌های سنی که می‌توانند از این اختلال رنج ببرند، نوزادان هستند. برخی از نوزادان با تیروئید کم کار و یا بدون غده‌ی تیروئید متولد می‌شوند. علائم اولیه در نوزادان عبارت‌اند از:

  • زبان بزرگ و بیرون‌زده
  • مشکل و اختلال در نفس کشیدن
  • گریه‌های خشک و با صدای کلفت و خش‌دار

وقتی بیماری پیشرفت کند و درمان نشود، نوزادان به‌خوبی غذا نمی‌خورند و در رشد دچار مشکل می‌شوند. همچنین ممکن است علائمی نظیر موارد زیر را از خود نشان دهند:

  • شل‌شدن عضلات و بدن وارفته

در صورتی‌که هیپوتیروئیدی در نوزادان درمان نشود، عقب ماندگی‌های جدی جسمی و ذهنی برای آن‌ها پیش خواهد آمد.

علائم کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

هرچند کم کاری تیروئید در کودکان چندان شایع نیست، اما کم کاری تیروئید در کودکان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غده تیروئید در این گروه سنی است. به‌طور کلی کودکان و نوجوانانی که به تیروئید کم‌کار مبتلا می‌شوند، علائمی مشابه بزرگسالان از خود نشان می‌دهند. در کنار علائمی که برای بزرگسالان گفته شد، ممکن است نشانه‌های زیر در کودک و نوجوان بروز کند:

  • رشد کم که سبب قد کوتاه می‌شود.
  • رشد ذهنی کم

علائم کم کاری تیروئید در بارداری

عوامل مختلفی می‌تواند سبب ایجاد کم‌کاری تیروئید در بارداری شوند. در اکثر موارد، مادران قبل از بارداری به کم‌کاری تیروئید دچار هستند و فقط وضعیت در این دوران حساس‌تر می‌شود. کم‌کاری تیروئید در بارداری می‌تواند اثرات مخربی بر جنین بگذارد و به همین دلیل است که خانم‌ها پیش از این دوره با انجام آزمایش‌ها باید آن را تشخیص داده و درمان کنند.

برخی از علائم کم‌کاری تروئید در دوران بارداری عبارت‌اند از:

  • خشن شدن صدای مادر
  • افزایش وزن غیرطبیعی
  • درد مفاصل و ضعف عضلات
  • منقبض شدن عضلات بدن

علائم کم کاری تیروئید در زنان

زنان هم می‌توانند به تیروئید کم‌کار مبتلا شوند و این بیماری یکی از بیماری‌های شایع در زنان است. مخصوصا زمانی که زنان به بارداری می‌رسند، این احتمال بیشتر می‌شود. زیرا کسانی که تیروئید کم‌کار داشته‌اند و یا در مرز کم‌کاری تیروئید بوده‌اند، با قرار گرفتن در وضعیت بارداری،که یک بدن برای دو نفر فعالیت می‌کند، بیشتر در معرض تغییرات قرار می‌گیرند.

اگر زنی به کم‌کاری تیروئید مبتلا شود، علاوه بر علائمی که در باقی افرمی‌شود، ه می‌شود ممکن است که دچار تغییرات دیگری هم بشود. مثلا از مهم‌ترین علامت‌هایی که در تیروئید کم کار در زن بروز می‌کند، می‌توان به بر هم خوردن ریتم ماهیانه و نامنظم شدن پریود اشاره کرد. تخمک گذاری منظم در گرو عملکرد منظم غده تیروئید است. از طرفی ممکن است که زن به نازایی نیز مبتلا شود.

علائم کم کاری تیروئید در مردان

اگر یک مرد کم‌کاری تیروئید داشته‌ باشد، ممکن است که علائم زیر در او بروز کند:

  • مردی که به کم‌کاری تیروئید مبتلا است بیشتر احساس سرما می‌کند.
  • معمولا مردان با تیروئید کم کار به سادگی خسته می‌شوند.
  • ناخن های مردانی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند خشک و شکننده است و مو های آن‌ها نیز خشک می‌شود.
  • در تمرکز با مشکل مواجه می‌شوند.
  • وزن اضافه می‌کنند.

چاقی (بزرگی شکم در تیروئید کم کار)

غده‌ی تیروئید در تنظیم سوخت‌و‌ساز و متابولیسم بدن نقش دارد. زمانی که بیش از حد کار کند، ممکن است که بدن شما لاغر شود و زمانی که کمتر از حد معمول کار کند، ممکن است که بدن شما چاق شود. بنابراین یکی از مهم‌ترین علائمی که ممکن است در کم کاری تیروئید با آن مواجه شوید، چاقی است. معمولا شکم بیشتر از باقی قسمت‌ها چاق می‌شود و این به علت توزیع چربی در هر دو جنس است.

علائم خطرناک تیروئید کم کار

گاهی بیمار به علائم اولیه‌ی کم‌کاری تیروئید بی‌توجهی می‌کند و همین مسئله سبب بروز مشکلات و عوارضی می‌شود که خطرناک‌تر هستند. در صورتی که به علائم اولیه بی‌توجهی شود، علائم خطرناکی در بیمار دیده می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

  • چاقی مفرط یا چاقی بیش از اندازه
  • نازایی (همچنین در زنان ممکن است که علائمی مانند بی‌نظمی در پریود و دوره‌ی ماهیانه دیده شود.)
  • مشکلات و درد قلبی از دیگر علائمی هستند که ممکن است در کم کاری تیروئید خطرناک دیده شود.

علت

علت‌های ایجاد هیپوتیروئیدی را می‌توان از انواع آن به سادگی تشخیص داد. این علت‌ها عبارتند از:

  • مصرف بیش‌از‌حد داروهای ضدتیروئید برای درمان پرکاری تیروئید
  • قرارگرفتن در معرض اشعه

گروه خطر

اگر در هر یک از گروه‌های زیر قرار بگیرید، احتمال بالاتری برای ابتلا به تیروئید کم کار در شما وجود دارد:

  • زنان
  • افراد بالای ۶۰ سال
  • ابتلا به بیماری‌های خودایمنی مثل بیماری سلیاک یا دیابت نوع یک
  • زنان باردار
  • زنانی که در ۶ ماه گذشته زایمان کرده‌اند.

تشخیص

هنگامی که شخصی به تیروئید کم کار مبتلا می‌شود، علائمی از خود نشان می‌دهد که به آن‌ها اشاره کردیم. اما برای تشخیص این اختلال، تنها داشتن علائم کافی نیست و باید بررسی‌های دقیق‌تری انجام شود. اگر هر یک از علائم بالا را دارید بهتر است به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. دکتر غدد برای تشخیص هیپوتیروئیدی مراحل زیر را طی می‌کند:

معاینه فیزیکی

شاید تصور کنید که بزرگ شدن غده‌ی تیروئید یا گواتر تنها زمانی رخ می‌دهد که تیروئید پرکار باشد، اما این تصور درست نیست. هنگامی که تیروئید کم‌کار باشد نیز ممکن است گواتر رخ دهد. پزشک در معاینه‌ی فیزیکی اندازه‌ی غده تیروئید را بررسی می‌کند. از طرفی رطوبت یا خشکی پوست، جنس موها، صورت پف‌آلود و سایر علائمی که به آن‌ها اشاره شد، در معاینه‌ی فیزیکی بررسی خواهند شد.

آزمایش تیروئید

یکی از مهم‌ترین راه‌های تشخیص اختلالات تیروئیدی، آزمایش تیروئید است. در کم‌کاری تیروئید، هورمون تحریک‌کننده‌ی غده‌ی تیروئید، TSH از حد طبیعی بیشتر می‌شود و سطح هورمون‌های تیروئیدی یا T۳ و T۴ کاهش پیدا می‌کنند. این موارد نشان دهنده‌ی تیروئید کم کار است و باید کمبود هورمونی جبران شود. در صورت نیاز پزشک آزمایش‌های تخصصی‌تر را هم درخواست خواهد داد.

تست های تصویربرداری

در سی‌تی‌اسکن می‌توان کم‌کاری، پرکاری و یا سایر اختلالات تیروئیدی را تشخیص داد. سونوگرافی نیز از راه‌های دیگر تشخیص‌دهنده‌ی کم‌کاری تیروئید است.

درمان

درمان اصلی این اختلال، جایگزین کردن هورمون‌هایی است که به مقدار کم در بدن وجود دارند. به طور کلی درمان هیپوتیروئیدی تقریبا ساده است. درمان دارویی هیپوتیروئیدی نیازمند پیگیری توسط پزشک متخصص غدد است.

بیماری های غده‌ی تیروئید از انواعی هستند که در مدت زمان کم، علائم و نشانه‌های خود را در فرد نشان‌می‌دهند؛ بنابراین باید در اولین فرصت برای درمان آن‌ها به متخصص غدد مراجعه کنیم و درمان را به تعویق نیندازید. درمان کم کاری تیروئید بسیار ساده است. برای این که عملکرد بدن به حالت عادی برگردد، باید عملکرد ضعیف غده‌ی تیروئید را به‌گونه‌ای جبران کرد. از آنجایی که هیپوتیروئیدیسم به علت کمبود هورمون‌های تیروئیدی اتفاق افتاده است، با جایگزین‌کردن هورمون‌های کاهش‌یافته، می‌توان بیماری را کنترل کرد.

قرص تیروئید کم کار

درمان دارویی هیپوتیروئیدی، قرص‌های لووتیروکسین هستند. میزان مصرف این قرص‌ها بستگی به شدت بیماری و علائم آن دارد.

لووتیروکسین

برای درمان کم کاری تیروئید باید بدانید که نمی‌توان تنها به درمان‌های خانگی بسنده کرد. شاید رعایت رژیم غذایی و توصیه‌های خانگی و طب سنتی موثر باشند، اما نمی‌توانند درمان‌کننده‌ی صددرصد باشند. برای درمان بیماری باید دارو و روش‌های درمانی دیگر در نظر گرفته شوند. بنابراین اگر کم کاری تیروئید دارید، به متخصص غدد مراجعه کنید.

دکتر غدد با بررسی آزمایش‌های مورد نیاز، معاینه‌ی فیزیکی و شرح حال پزشکی برای شما داروی لووتیروکسین در نظر می‌گیرد. با مصرف این دارو در دوزهای مختلف برای شما، درمان آغاز می‌شود. هنگامی که به دوز موثر برسید، تیروئید شما کارکرد قبلی و طبیعی را به دست خواهد آورد و فرآیند طبیعی خود را طی خواهد کرد.

درمان‌ طب سنتی

زمانی به کم کاری تیروئید مبتلا شده‌اید که هورمون‌های تیروئیدی در بدن شما به اندازه‌ی کافی ساخته نشوند. در چنین حالتی در طب سنتی گفته می‌شود که بدن شما وارد طبع سرد شده است و سردی و بلغم بدن شما افزایش پیدا کرده است.‌

در طب سنتی روش‌های درمانی متعددی در نظر گرفته می‌شوند و از روش‌های مختلفی برای درمان بیماری استفاده می‌شود. یکی از روش‌های درمانی که برای بهبود عملکرد غده‌ی تیروئید در طب سنتی به کار گرفته می‌شود، ماساژ گردن در اطراف غده با روغن‌های خاصی مانند روغن بادام است. با این کار بر سردی و بلغمی بدن تا حدودی غلبه می‌شود.

همچنین یک رژیم غذایی خاص برای درمان و بهبود عملکرد غده‌ی تیروئید در نظر گرفته می‌شود که برخی از آن‌ها شامل قطع مصرف برخی مواد غذایی و شروع مصرف برخی مواد غذایی دیگر هستند.

قرص چربی سوز

یکی از اصلی‌ترین علائم کم کاری تیروئید چاقی است. زمانی که فرد به چاقی در اثر کم کاری تیروئید مبتلا می‌شود و تصمیم می‌گیرد که آن را با داروهای لاغری و چربی سوز درمان کند، ممکن است که به بدن خود آسیب بزند. توجه داشته باشید که چاقی در اثر اختلال عملکرد غده‌ی تیروئید ایجاد شده است و نه موارد دیگر. پس باید ابتدا عملکرد غده‌ی تیروئید اصلاح شود.

اگر شما می‌خواهید که این حالت را برطرف کنید، باید به دنبال داروهای درمان کننده‌ی تیروئید کم کار باشید. بعد از اصلاح میزان هورمون‌های تیروئیدی می‌توانید به رفع مشکل چاقی خود بپردازید.

درمان خانگی

بیشتر بیماری‌ها را می‌توان با یک رژیم غذایی مناسب کنترل کرد. انتخاب‌های بسیاری برای برنامه‌ی غذایی یک فرد هیپوتیروئید وجود دارد. مواد غذایی که مصرف آن‌ها بلامانع و حتی مفید است عبارتند از:

دارچین

دارچین یکی از مواد غذایی است که سبب افزایش سوخت و ساز بدن و افزایش سرعت متابولیسم می‌شود. در هیپوتیروئیدی، سرعت سوخت و ساز بدن کاهش پیدا می‌کند؛ بنابراین مصرف ماده‌ای مانند دارچین می‌تواند این ضعف را کاهش دهد.

دارچین همچنین در کاهش سطح LDL نقش دارد. در هیپوتیروئیدی این کلسترول مضر در بدن بالا می‌رود. دارچین با کاهش سطح LDL به بهبود این بیماری کمک می‌کند.

رازیانه

رازیانه حاوی مواد معدنی و ویتامین‌هایی است که در بهبود هیپوتیروئیدی مؤثر هستند. می‌توانید از نان‌هایی که حاوی رازیانه هستند و یا از دمنوش رازیانه استفاده کنید.

گردو

گردو بر روی جذب هورمون‌های تیروئیدی در بدن مؤثر است. همچنین گردو حاوی سلنیوم است که در بهبود این بیماری مؤثر است. اگر به گردو آلرژی ندارید، سعی کنید روزانه ۱ یا ۲ عدد گردوی تازه به همراه صبحانه مصرف کنید.

زعفران

کسانی که به کم کاری تیروئید و اختلالات عملکرد تیروئید مبتلا هستند ممکن است که به افسردگی نیز دچار شوند. زمانی که شما به افسردگی مبتلا می‌شوید، خلق شما بالا و پایین می‌شود و برای مدت بیشتری پایین می‌ماند. بنابراین این باید برای این حالت خود اقدامات درمانی را آغاز کنید. اگر با برطرف شدن عملکرد تیروئید افسردگی شما بهتر نشود، می‌توانید درمان‌های تکمیلی را آغاز کنید.

یکی از روش‌هایی که می‌تواند در بهبود تغییر خلق شما در کم کاری تیروئید موثر باشد، مصرف زعفرانِ شب خیسانده در روز است. هر صبح که از خواب بیدار می‌شوید، می‌توانید مقداری زعفران خیسانده شده در شب را میل کنید و به شادابی خود کمک کنید.

سیر

مصرف سیر می‌تواند در اصلاح عملکرد غده‌ی تیروئید موثر باشد زیرا غنی از منیزیم است. البته بهتر است که برای درمان کم کاری تیروئید خود از داروها کمک بگیرید و نه اینکه درمان را به روش‌های درمان خانگی محدود کنید. از طرفی مراقب باشید که مصرف سیر و زنجبیل با وجود خواصی که دارند، تاثیری در توزیع هورمون‌های تیروئیدی در بدن نخواهند داشت.

دمنوش

در طب سنتی و یا در درمان‌های گیاهی و داروهای گیاهی، توصیه‌هایی برای درمان کم کاری تیروئید شده است که بهتر است آن‌ها را رعایت کنید. با نوشیدن این دمنوش‌ها می‌توانید احساس بهتری داشته باشید و عملکرد تیروئید خود را بهبود ببخشید:

  • دمنوش دارچین: می‌تواند بر روی کنترل سطح قند خون شما موثر باشد و سوخت‌و‌ساز را زیاد کند.
  • دمنوش جنسینگ: برای کم کاری تیروئید موثر است و فعالیت غده را تحریک می‌کند.

منع مصرف

کرفس

اگر کم کاری تیروئید دارید باید از مصرف کرفس تا جایی که می‌توانید پرهیز کنید. البته که منظور مصرف خام این گیاه است. کرفس حاوی موادی است که می‌توانند فعالیت غده‌ی تیروئید را کاهش دهند و به همین دلیل کسانی که کم کاری تیروئید دارند و یا در معرض کم کاری تیروئید هستند می‌توانند آسیب‌های مختلفی از مصرف این ماده ببینند. پس برای استفاده از این گیاه نهایت احتیاط را بکنید.

اگر این گیاه را بپزید، ماده‌ای که در کاهش فعالیت غده‌ی تیروئید موثر است، از بین می‌رود و اثر آن به طرز چشمگیری کاهش پیدا می‌کنند.