درخواست اصلاح

کبدی: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
(مقاله)
 
جز (جایگزینی متن - '.ا' به '. ا')
 
(یک نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط یک کاربر دیگر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''کَبَدی''' یک بازی و ورزش است که بیش‌تر در هند و پاکستان و ایران رایج است. سال ۱۳۸۱ برای اولین‌بار مسابقات قهرمانی این بازی برای مردان در سطح آسیا برپا شد. کبدی ورزشی جذاب می باشد که در بین رشته های المپیک طرفداران خاصی را نسبت به خود جمع کرده است.
'''کبدی''' با تلفظ صحیح '''کَبَدی''' یکی از رشته‌های ورزشی با ریشه ایرانی است که بیش‌ترین رواج را در کشورهای [[هند]] و [[پاکستان]] دارد. این ورزش گروهی است و ورزشی پرتحرک و [[مفرح]] به حساب می‌آید.
[[پرونده:نمایی از یک مسابقه کبدی.jpg|جایگزین=نمایی از یک مسابقه کبدی|بندانگشتی|نمایی از یک مسابقه کبدی]]
در ایران ورزش کبدی نام‌های گوناگونی دارد. در [[گیلان]] با نام '''شیرین دودو'''، در سیستان و بلوچستان '''کبدی''' و در بیشتر مناطق ایران ازجمله [[خراسان]]، [[گلستان]] و [[مازندران]] با نام '''زو''' شهرت دارد.


كبدی در اصل یك بازی ایرانی است و به اسامی گوناگون نامیده می شود، این بازی در گیلان شیرین دودو و در خراسان، گلستان و مازندران زو و در سیستان و بلوچستان كبدی نامیده می شود. كبدی یك بازی كم خرج و یك بازی بیرون سالنی و سالنی پرتحرك است كه تركیبی از كشتی و راگبی است. برای گرفتن مهاجم یا فرار از دست حریف در این بازی به مهارت، انعطاف پذیری چابكی، استقامت، حضور ذهن و جرأت احتیاج است.
در ورزش کبدی، [[نفس‌گیری]]، [[انعطاف‌پذیری]]، [[چابكی]]، [[استقامت]]، [[حضورذهن]] و [[جرأت]] از ارکان اصلی به شمار می‌روند.
 
مسابقات قهرمانی کبدی آسیا برای اولین بار، در سال 1381 برگزار شد و پس از آن رویدادهای مختلف جهانی و بین‌المللی کبدی به صورت دوره‌ای برگزار می‌شوند. این [[ورزش]] اکنون در بین رشته‌های حاضر در [[المپیک]] قرار دارد.


== قوانین ==
== قوانین ==
- هر تیم دارای 12 بازیکن (7 نفر بازیکن اصلی و 5 نفر بازیکن ذخیره) می باشد.
- تعویض در بازی در زمان های تایم اوت پزشکی و تایم مربی مجاز می باشد و محدودیت عوض کردن وجود ندارد.
- زمان بازی 2 وقت 20 دقیقه ای می باشد و در صورت مساوی بودن دو تیم در آخر وقت قانونی پنج حمله از طرف دو تیم و چنانچه باز هم مساوی شدند حمله یک به یک پیگیری می شود، تا تیم برنده معلوم شود.


- وقت استراحت بین دو نیمه، 5 دقیقه می باشد.
# هر گروه کبدی دارای 12 [[عضو]] است که 7 نفر اعضای اصلی و [[حاضر]] در زمین هستند و 5 نفر به صورت [[ذخیره]] خواهند بود.
# تعداد [[تعویض]] در مسابقات کبدی محدودیتی ندارد اما زمان انجام تعویض در وقت‌های استراحت و توقف‌های مخصوص به بررسی‌های پزشکی و... [[مجاز]] است.
# هر [[مسابقه]] کبدی در دو وقت 20 دقیقه‌ای انجام می‌شود.
# بازی حتما باید برنده باشد و [[مساوی]] قابل قبول نیست.
# در صورت تساوی، به دوتیم فرصت 5 [[حمله]] داده می‌شود. اگر در پایان این 5 حمله نیز [[برنده]] مشخص نشد، سرنوشت برنده با حمله‌های یک به یک مشخص می‌شود.
# در بین دو وقت قانونی، 5 دقیقه وقت [[استراحت]] وجود دارد.


== زمین ==
== زمین ==
زمین بازی قطعه زمینی است مسطح با تشک با ابعاد 10*5/12 متر برای مردان که توسط یک خط میانی به دو قسمت تقسیم می شود،‌ هر نیمه از زمین 10 متر عرض و 6 متر و 25 سانتی متر طول دارد که اندازة هر نیمه به عرض 8 متر و طول 5 متر و 50 سانتی متر است.
زمین و محوطه بازی کبدی باید [[مسطح]] و پوشیده با [[تشک]] مخصوص باشد. این زمین با ابعاد 10 متر در 12 و ونیم متر برای مردان است که توسط یک خط میانی به دونیم تقسیم می‌شود.
 
=== تعاریف خطوط کبدی به شرح ذیل می باشد ===
'''مرز :''' عبارت است از خطوط چهار طرفه محوطه زمین بازی که به عنوان خطوط مانع در نظر گرفته شده اند، مانند DA/CD/BC/AB کلیه خطوط حداکثر به عرض 5 سانتی متر و از قسمت محوطه زمین بازی تشکیل می شوند.
 
 
'''خط میانی یا MID LINE :''' این خط زمین بازی را به دو قسمت (25/6 برای مردان و 50/5 برای زنان) تقسیم می کند به اسم خط میانی یا پیروی. و یا آغاز حمله نامیده می شود.
 
لابی LOOBY : هر یک از کناره های زمین بازی به صورت راهرو یا لابی به عرض 1 سانتی متر در نظر گرفته شده است.
 


'''خط باک یا حمله BAULK :'''باید از عرض کامل در فاصله 75/3 متر برای زمین مردان و در فاصله 3 متر برای زمین زنان باشد و کلیه خطوط نشان داده شده در شکل باید به طور واضح کشیده شوند و نباید بیشتر از 5 سانتی متر عرض داشته باشند.
خط‌کشی‌های زمین کبدی:


* '''مرز''': خطوطی است که چهار طرف [[محوطه]] زمین بازی کشیده می‌شود و حکم [[مانع]] را دارند. عرض این خطوط حداکثر 5 [[سانتی‌متر]] است.
* '''خط میانی''': خطی است که [[زمین]] بازی را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند. این خط با نام '''خط پیروی''' یا '''خط آغاز حمله''' نیز شناخته می‌شود.
* '''خط حمله''': این خط از [[عرض]] و به فاصله 3 متر و 75 سانتی‌متر [[رسم]] می‌شود.
* '''خط امتیازی''': این خط با خط [[حمله]]، یک متر [[فاصله]] دارد.


'''خط امتیازی BONUS :'''از خط باک 1 متر و فاصله آن تا انتهای زمین 5/1 متر می باشد.
[[رده:رشته‌های ورزشی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۱۱

کبدی با تلفظ صحیح کَبَدی یکی از رشته‌های ورزشی با ریشه ایرانی است که بیش‌ترین رواج را در کشورهای هند و پاکستان دارد. این ورزش گروهی است و ورزشی پرتحرک و مفرح به حساب می‌آید.

نمایی از یک مسابقه کبدی
نمایی از یک مسابقه کبدی

در ایران ورزش کبدی نام‌های گوناگونی دارد. در گیلان با نام شیرین دودو، در سیستان و بلوچستان کبدی و در بیشتر مناطق ایران ازجمله خراسان، گلستان و مازندران با نام زو شهرت دارد.

در ورزش کبدی، نفس‌گیری، انعطاف‌پذیری، چابكی، استقامت، حضورذهن و جرأت از ارکان اصلی به شمار می‌روند.

مسابقات قهرمانی کبدی آسیا برای اولین بار، در سال 1381 برگزار شد و پس از آن رویدادهای مختلف جهانی و بین‌المللی کبدی به صورت دوره‌ای برگزار می‌شوند. این ورزش اکنون در بین رشته‌های حاضر در المپیک قرار دارد.

قوانین

  1. هر گروه کبدی دارای 12 عضو است که 7 نفر اعضای اصلی و حاضر در زمین هستند و 5 نفر به صورت ذخیره خواهند بود.
  2. تعداد تعویض در مسابقات کبدی محدودیتی ندارد اما زمان انجام تعویض در وقت‌های استراحت و توقف‌های مخصوص به بررسی‌های پزشکی و... مجاز است.
  3. هر مسابقه کبدی در دو وقت 20 دقیقه‌ای انجام می‌شود.
  4. بازی حتما باید برنده باشد و مساوی قابل قبول نیست.
  5. در صورت تساوی، به دوتیم فرصت 5 حمله داده می‌شود. اگر در پایان این 5 حمله نیز برنده مشخص نشد، سرنوشت برنده با حمله‌های یک به یک مشخص می‌شود.
  6. در بین دو وقت قانونی، 5 دقیقه وقت استراحت وجود دارد.

زمین

زمین و محوطه بازی کبدی باید مسطح و پوشیده با تشک مخصوص باشد. این زمین با ابعاد 10 متر در 12 و ونیم متر برای مردان است که توسط یک خط میانی به دونیم تقسیم می‌شود.

خط‌کشی‌های زمین کبدی:

  • مرز: خطوطی است که چهار طرف محوطه زمین بازی کشیده می‌شود و حکم مانع را دارند. عرض این خطوط حداکثر 5 سانتی‌متر است.
  • خط میانی: خطی است که زمین بازی را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند. این خط با نام خط پیروی یا خط آغاز حمله نیز شناخته می‌شود.
  • خط حمله: این خط از عرض و به فاصله 3 متر و 75 سانتی‌متر رسم می‌شود.
  • خط امتیازی: این خط با خط حمله، یک متر فاصله دارد.