درخواست اصلاح

شلغم

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ سپتامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۵۴ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''شلغم''' گیاهی با برگ‌های ناصاف، بریدگی‌های متعدد، به رنگ سبز و سفید است. ریشه‌ی شلغم غده‌ای و به شکل های گرد و یا دراز به رنگ سفید با لکه های بنفش می‌باشد. پرونده:شلغم و برگ‌های سبز آن.jpg|جایگزین=شلغم و برگ‌های سبز آن|بندانگشتی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شلغم گیاهی با برگ‌های ناصاف، بریدگی‌های متعدد، به رنگ سبز و سفید است. ریشه‌ی شلغم غده‌ای و به شکل های گرد و یا دراز به رنگ سفید با لکه های بنفش می‌باشد.

شلغم و برگ‌های سبز آن
شلغم و برگ‌های سبز آن
اطلاعات
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های نو
راسته: کلم‌سانان
تیره: شب‌بویان
گونه: B. rapa


میوه‌ی شلغم مانند غلافی باریک و دراز است که در آن چند دانه سیاه وجود دارد. شلغم در هوای سرد پتانسیل رشد بهتری دارد.

گیاه‌شناسی

شلغم گیاهی 2 ساله است که به صورت یک ساله کاشته شده و متعلق به خانواده‌ی شب بویان (Brassicaceae) است و بومی اروپا و آسیای میانه می‌باشد. شلغم دارای برگ های کشیده و بیضی شکل و کمی خشن است.

گل های گیاه شلغم به صورت خوشه‌ای و روی شاخه های متعدد که بر روی ساقه قرار دارند، بوجود می‌آیند. رنگ گل ها زرد و به شکل صلیب می‌باشد. غلاف حامل دانه های آن پهن و طویل و هر یک دارای 15 تا 20 دانه می‌باشد. ریشه شلغم برای تغذیه انسان مورد استفاده قرار گرفته و دارای خواص بسیار زیادی است و برگ های آن توسط دام ها مورد مصرف قرار خواهند گرفت.

پرورش

شرایط محیطی

شلغم یک سبزی مخصوص فصول سرد است. نسبت به یخبندان مقاومت نسبی داشته ولی نسبت به گرما بسیار حساس است. اگر دما برای مدت نسبتاً زیادی به کمتر از ۱۰ درجه سانتی‌گراد برسد، وارد دوره گل‌دهی می‌گردد و از کیفیت آن کاسته می‌شود. در این صورت مزه شلغم تلخ شده و بافت ریشه آن اسفنجی می‌گردد.

خاک های لومی شنی عمیق و حاصلخیز با 6 الی 7.5=PH برای شلغم مناسب است. مقدار کود توصیه شده جهت کشت بذر شلغم، 60 الی 120 کیلوگرم نیتروژن، 60 الی 80 کیلوگرم فسفر و 60 الی 80 کیلوگرم پتاسیم در هکتار می‌باشد.

خاک

برای رشد و کاشت بهتر گیاه شلغم بهتر است که از خاک شنی، ماسه‌ای، مرطوب و زهکشی شده استفاده کنید.

PH خاک

عدد آن بهتر است بین 6 تا 7.5 باشد، چون گیاه شلغم به خاک شور نسبتا حساس است.

نور

بهتر است که آفتابی – نیم سایه باشد.

دما

بهتر است که در دمای کمتر از ۱۰ درجه نباشد.

آبیاری

این گیاه برای خوش طعم شدن و به اصطلاحی آبدار بودن به آبیاری بسیاری نیاز دارد و بسته به نوع آب و هوا و نوع خاک به 8 تا 15 روز آبیاری نیاز دارد.

کود و مواد غذایی

کیفیت کود و تغذیه به کار رفته در گیاه شلغم به آب و هوا، ظرفیت حاصلخیزی، pH و بافت خاک بستگی دارد. در خاک های سبک به مقدار 67 تا 112 کیلوگرم در هکتار کود برای رشد شلغم نیاز است. مناسب‌ترین شیوه مصرف کود قبل از کاشت در دو نوبت، یکی بعد از شروع رشد ریشه و یکی در زمان تشکیل غده، است. مقدار 134 تا 224 کیلوگرم در هکتار کود فسفره و مقدار 50 تا 60 کیلوگرم کود پتاسیمی قبل از کاشت نیاز است. کودهای فسفره و پتاسه بهتر است در 7 تا 8 سانتی‌متری زیر خاک استفاده باشند.