بادام زمینی
بادام زمینی، بادام کوهی، پسته زمینی یا پسته شامی (به فارسی افغانستان: ممپلی) (با نام علمی: Arachis hypogaea) گیاهی بومی آمریکای جنوبی است و از آنجا به نقاط گوناگون دنیا برده شده است.
بادام زمینی گیاهی یکساله است و دوره رشد 120 روزه داشته و کشت بهاره دارد. بادام زمینی همزمان با محصولاتی نظیر پنبه، چغندر و ذرت کشت میشود. مزرعهای که در آن بادام زمینی کاشته میشود نباید آب و خاک شور داشته باشد و بهترین بافت خاک برای رشد بادام زمینی، خاک لومی شنی است. همچنین دمای مطلوب برای رشد این گیاه دمای بین 22 تا 45 درجه است.
گیاهشناسی
بادام زمینی گیاهی است یکساله دارای ساقهای راست که ارتفاع آن در حدود ۳۰ سانتیمتر میباشد. برگهای آن مرکب از دو زوج برگچه است. گلهای آن به رنگ زرد میباشد که پس از تلقیح، دمگل خم شده و به سطح خاک میرسد و سپس به تدریج در خاک فرو رفته و میوه در داخل خاک تشکیل میشود.
بادام زمینی گیاهی مربوط به فصل گرما و ویژه نواحی گرمسیری است که فصل گرما در آن طولانی مدت میباشد. زمان کاشت این گیاه معمولاً از اواسط یا اواخر بهار ( پس از برطرف شدن خطر آخر سرما زدگی بهار) تا اواسط تابستان میباشد. در هوای گرمتر کاشت آن زودتر آغاز میگردد. هنگام کاشت بادام زمینی، باید توجه داشته باشید که بستر خاک ماسه ای و با قابلیت زهکشی بالا و سرشار از مواد آلی مانند خاک برگ، کمپوست و کود پوسیده باشد. اگر بادام زمینی را در باغچه میکارید، مکان آفتابی برای آن انتخاب کنید.
میوه بادام زمینی به طول تقریبی ۴ سانتیمتر است و دارای پوسته شکننده به رنگ خاکستری مایل به زرد میباشد. بر روی پوسته یک تا سه برجستگی مشاهده میشود که هر یک محل دانهها را نشان میدهد. دانه بادام زمینی تقریبا مانند فندق به رنگ سفید مایل به زرد بوده ولی تخم مرغی شکل است. پوسته نازکی دانه را پوشانده که به رنگ قرمز قهوهای است. دانه های بادام زمینی و کره تهیه شده از آن دارای ارش غذایی فوق العاده بوده و از خواص درمانی بینظیری برخوردار است.
شرایط لازم برای کشت بادام زمینی بسته به گونه آن متفاوت است. مدل رشد بادام زمینی رونده ( Runner )، به صورت پیچی و نرم ساقه است بنابراین در مقایسه با انواع بوته ای کمی به فضای بیشتری نیاز دارد. برای کاشت بادام زمینی رونده به طور کلی سه تا پنج بذر در عمق پنج تا هشت سانتی متری خاک بکارید. فاصله بین آنها باید 20 سانتی متر باشد و فاصله بین هر ردیف کاشت حداقل 60 سانتی متر باید در نظر گرفته شود.
کاشت بذرهای نوع بوته ای بادام زمینی، در عمق حدود چهار تا پنج سانتی متری خاک با فواصل 15 تا 20 سانتی متری انجام میشود. هنگامی که جوانه ها تقریباً به ارتفاع 15 سانتی متر رسیدند، یک لایه مالچ مانند خاک اره بر روی بستر خاک بریزید تا به کنترل علفهای هرز کمک نمایید. کلسیم ماده معدنی مهمی برای رشد و ایجاد نیام یا غلاف بادام زمینی است. بنابراین هنگامی که گلدهی آغاز شد، مقداری گچ به خاک اضافه کنید. برای جلوگیری از خشک شدن غلافها، هفتهای یک مرتبه زمین را غرق در آب کنید.
خواص
منبع غنی پروتئین گیاهی
بادام زمینی خام یکی از سالمترین انواع بادام زمینی است و خواص بادام زمینی خام بیشتر از سایر انواع است. البته بادام زمینی به صورت شور و بوداده نیز وجود دارد که بهتر است در حد تعادل مصرف شود. بنابراین بهتر است از بادام زمینی خام به همراه پوست در رژیم غذایی خود استفاده کنید چرا که پوست بادام زمینی نیز حاوی آنتیاکسیدانهای زیادی است که میتوانند از سلولهای بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت کنند.
پوست
بادام زمینی سرشار از ویتامین E، روی و منیزیم است و از این طریق به درمان جوش و آکنه کمک میکند. ویتامین E موجود در بادام زمینی علاوهبر کمک به درمان آکنه در درمان آفتاب سوختگی نیز موثر است. علاوهبر اینها بادام زمینی با داشتن مقادیر بالایی از ویتامین C، اسیدهای چرب و منیزیم موجب افزایش تولید کلاژن شده و با این کار چین و چروک پوست را درمان میکند. بنابراین یکی از خواص بادام زمینی (فواید بادام زمینی)جوانسازی پوست است.
درمان التهاب، تورم و قرمزی پوست ناشی از اگزما و پسوریازیس با کمک خواص بادام زمینی (فواید بادام زمینی) از جمله خاصیت ضد التهابی بادام زمینی و اسیدهای چرب موجود در بادام زمینی ممکن است. همچنین آنتی اکسیدانها و بتاکاروتن موجود در بادام زمینی موجب رشد و درمان بافتهای بدن میشود و به همین دلیل میتواند برای درمان کبدی و زخم پوست مفید باشد.