سرطان سینه
سرطان سینه یا سرطان پستان (به انگلیسی: Breast cancer) نوعی از سرطان است که از پستان آغاز میشود. سرطان هنگامی آغاز میشود که رشد سلول ها از کنترل خارج شود. سلول های سرطانی پستان معمولاً توموری را تشکیل میدهند که معمولاً به واسطه اشعه ایکس دیده شده یا به صورت توده احساس میشود.
درک این نکته بسیار مهم است که اغلب توده های پستان خوش خیم هستند و سرطانی و بدخیم نیستند. تومورهای غیرسرطانی پستان رشد غیر طبیعی دارند، اما خارج از پستان پخش نمیشوند. آنها تهدید کننده زندگی نیستند، اما برخی از توده های خوش خیم پستان خطر ابتلا به سرطان پستان را در زنان افزایش میدهند.
برای تعیین خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان و اینکه آیا ریسک ابتلا به سرطان را در آینده تحت تأثیر قرار خواهد داد، بایستی هر توده سرطانی یا تغییرات ظاهری در شکل ظاهری پستان، توسط متخصص مراقبت های پزشکی چک و بررسی شود.
علت
تغییر یا جهش در DNA میتواند سبب شود سلول های طبیعی پستان به سلول های سرطانی تبدیل شوند. برخی از تغییرات DNA از طریق والدین منتقل میشود (وراثتی) و میتوانند ریسک ابتلا به کانسر سینه را افزایش دهند. سایر عوامل مرتبط به سبک زندگی، از قبیل آنچه شما میخورید، به چه میزان ورزش میکنید و ... میتوانند احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. اما هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چگونه برخی از عوامل ریسک سبب تبدیل سلول های طبیعی به سرطانی میشوند. به نظر میرسد هورمون ها نقش مهمی در بسیاری از موارد سرطان پستان دارند، اما چگونگی وقوع این اتفاق همچنان به طور کامل درک نشده است. به طور کلی می توان علت شروع سرطان را موارد زیر برشمرد:
- تغییرات یا جهش ژنتیکی: برخی جهش های DNA از طریق والدین به ارث رسیده یا به شما منتقل میشوند. این بدان معنی است که هنگام تولد، جهش ها در تمام سلول های شما وجود دارد. برخی جهش ها میتوانند خطر ابتلا به برخی سرطان ها را به شدت افزایش دهند.
- پروتوآنکوژن ها Proto-oncogenes: پروتوآنکوژن ها ژن هایی هستند که به رشد طبیعی سلول ها کمک میکنند. پروتوآنکوژن ها در صورت تغییر یا تکثیر به یک ژن بد تبدیل میشوند که در صورت خارج شدن از کنترل، میتوانند منجر به سرطان شوند. این ژن بد، آنکوژن نامیده میشود.
- ژن های سرکوب کننده تومور: ژن هایی هستند که تقسیم سلولی را کند میکنند. در صورتی که این ژن ها درست کار نکنند، میتوانند منجر به سرطان شوند.
- تغییر ژن های وراثتی: برخی از جهش های ارثی DNA به طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند و منجر به سرطان هایی میشوند که در برخی خانواده ها در جریان هستند.
- تغییر ژن های اکتسابی: اغلب جهش های DNA در کانسر پستان، در طول زندگی زنان اتفاق میافتد تا اینکه به آنها به ارث رسیده باشد که ممکن است علت آن تشعشعات یا مواد شیمیایی باشد.
نقطهی آغاز سرطان سینه
این سرطان میتواند از بخش های مختلف سینه آغاز شود.
اغلب سرطان های پستان از مجاری حمل شیر به نوک پستان شروع میشوند که به آنها سرطان مجرایی یا داکتال گفته میشود. برخی از آنها از غدد تولید کننده شیر آغاز میشوند که سرطان لوبلار یا تهاجمی نامیده میشوند. انواع دیگری از سرطان پستان نیز همانند تومورهای فیلودس یا آنژیوسارکوم، زیاد رایج نیستند. تعداد محدودی از سرطان ها در بافت های دیگر پستان آغاز میشوند. این سرطان ها سارکوم یا لنفوم نامیده میشوند و در واقع به عنوان سرطان پستان تصور نمیشوند.
برخی از انواع سرطان پستان ممکن است سبب ایجاد توده در پستان شوند. میتوانید با مطالعه نشانه ها و علائم سرطان وضعیت خود را در مورد این بیماری بهتر بررسی نمایید. اغلب سرطان های پستان قبل از اینکه احساس شوند و پیش از بروز علائم، در ماموگرافی غربالگری در مراحل اولیه تشخیص داده می.شوند.
انواع مختلفی از کانسر سینه وجود دارد که از بین آنها، مواردی مانند کارسینومای غیرمهاجم مجرایی (DCIS) و کارسینومای تهاجمی رایج تر هستند و برخی دیگر همانند تومورهای فیلودس و آنژیوسارکوم کمتر در بیماران مشاهده میشوند. پس از انجام نمونه برداری، سلول های سرطانی پستان برای پروتئین هایی به نام گیرنده های استروژن، گیرنده های پروژسترون و HER2 مورد آزمایش قرار میگیرند. سلول های تومور نیز در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرند تا مشخص شود سرطان در چه مرحلهای است. پروتئین های خاص موجود و تعیین درجه تومور، در تصمیم گیری برای گزینه های درمانی کمک میکند.
گسترش به سایر نقاط بدن
هنگامی که سلول های سرطانی وارد خون یا سیستم لنفاوی میشوند، و به قسمت های دیگر بدن منتقل میشوند، سرطان گسترش مییابد. سیستم لنفاوی شبکهای از عروق لنفاوی است که در سرتاسر بدن وجود دارد و گره های لنفاوی را به یکدیگر وصل میکند. مایع شفاف درون عروق لنفاوی، تحت عنوان لنف، حاوی مواد فرعی و مواد زائد و همچنین سلول های سیستم ایمنی است. عروق لنفاوی مایع لنفاوی را به دور از پستان حمل میکنند. در مورد کانسر پستان، سلول های سرطانی میتوانند وارد عروق لنفاوی شده و در غدد لنفاوی شروع به رشد کنند. اغلب رگهای لنفاوی پستان در نواحی زیر تخلیه میشوند:
- گره های لنفاوی زیر بازو
- گره های لنفاوی اطراف استخوان ترقوه
- غدد لنفاوی زیر استخوان ترقوه
- غدد لنفاوی داخل قفسه سینه (غدد لنفاوی پستانی داخلی)
اگر سلول های سرطانی به غدد لنفاوی شما سرایت کرده باشند، احتمال بیشتری دارد که سلول ها بتوانند از طریق سیستم لنفاوی به قسمت های دیگر بدن منتقل شوند. هر چه غدد لنفاوی بیشتری با سلول های سرطانی پستان وجود داشته باشند، احتمال ابتلا به سرطان در بخش های دیگر بدن بیشتر میشود. به همین دلیل، یافتن سرطان در یک یا چند غدد لنفاوی اغلب بر برنامه درمانی شما تأثیر میگذارد. معمولاً برای تشخیص اینکه سرطان شیوع پیدا کرده است یا نه، نیاز به جراحی برای برداشتن یک یا چند غده لنفاوی دارید. با این وجود، تمام زنان مبتلا به سلول های سرطانی در غدد لنفاوی خود، متاستاز ایجاد نمیکنند و ممکن است برخی از زنان بدون هیچ سلول سرطانی در غدد لنفاوی، بعدا متاستاز ایجاد کنند.