درخواست اصلاح

ماکائو

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۲۵ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''ماکائو''' (پرتغالی: Macau) منطقه‌ اداری ویژه در جنوب کشور چین است که به صورت خودمختار اداره می‌شود. این منطقه با حدود ۷۱۰ هزار نفر جمعیت و وسعت ۳۳ کیلومترمربع، عنوان پرتراکم‌ترین ناحیه دنیا را به خود اختصاص داده است. پرونده:پرچم ماکائو.png|ج...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ماکائو (پرتغالی: Macau) منطقه‌ اداری ویژه در جنوب کشور چین است که به صورت خودمختار اداره می‌شود. این منطقه با حدود ۷۱۰ هزار نفر جمعیت و وسعت ۳۳ کیلومترمربع، عنوان پرتراکم‌ترین ناحیه دنیا را به خود اختصاص داده است.

پرچم ماکائو
پرچم ماکائو
موقعیت ماکائو
موقعیت ماکائو
اطلاعات کشور
نام کامل: منطقه اداری ویژه ماکائو جمهوری خلق چین
پایتخت: ماکائو
زبان(های) رسمی: چینی، پرتغالی
حکومت: دولت واحد تک حزبی (خودمختار)
مساحت: 115.3 کیلومتر مربع
جمعیت: 712,651 نفر (2024)
شاخص توسعه انسانی: 0.925
واحد پول: پاتاکای ماکانز (MOP)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 8+
پیش‌شماره تلفنی: 853+
کد ایزو ۳۱۶۶: MO
دامنه سطح‌بالا: mo.

ماکائو که پیش از این مستعمره پرتغال بود، در سال ۱۵۵۷ میلادی به عنوان پایگاه تجارت توسط سلسله مینگ چین به پرتغال اجاره داده شد. پرتغال سالانه مبلغی را به عنوان اجاره پرداخت می‌کرد و تا سال ۱۸۸۷ این منطقه را تحت حاکمیت چین اداره می‌کرد. سرانجام با امضای معاهده سینو-پرتغالی در پکن، پرتغال مالکیت دائمی این منطقه را به دست آورد. این مستعمره تا زمان بازگشت به چین در سال ۱۹۹۹ تحت حاکمیت پرتغال باقی ماند.

ماکائو امروزه یک منطقه اداری ویژه در چین است که بر اساس اصل «یک کشور، دو نظام» از سیستم‌های حکومتی و اقتصادی مجزایی نسبت به سرزمین اصلی چین برخوردار است. ترکیب منحصر به فرد معماری پرتغالی و چینی در مرکز تاریخی شهر، باعث ثبت آن در فهرست میراث جهانی یونسکو در سال ۲۰۰۵ شد.

ماکائو که در گذشته مجموعه‌ای کم‌جمعیت از جزایر ساحلی بود، از اواخر قرن بیستم به یک شهر تفریحی بزرگ و مقصدی برتر برای گردشگران علاقه‌مند به قمار تبدیل شده است. صنعت قمار این منطقه، هفت برابر بزرگ‌تر از لاس‌وگاس است.

ماکائو با داشتن یکی از بالاترین درآمدهای سرانه در جهان (حدود ۴۳ هزار دلار آمریکا در سال ۲۰۲۱) و همچنین بالاترین سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید، از رفاه اقتصادی بالایی برخوردار است.

این منطقه با دارا بودن شاخص توسعه انسانی بسیار بالا و چهارمین امید به زندگی در جهان، به عنوان شهری فوق‌العاده شهری‌شده شناخته می‌شود. دو سوم از کل مساحت خشکی ماکائو بر روی زمین‌هایی ساخته شده است که از دریا بازپس گرفته شده‌اند.

جغرافیا

ماکائو منطقه‌ای اداری ویژه در جنوب چین است که در غرب هنگ‌کنگ و در دهانه رودخانه پرل قرار دارد. این منطقه از شرق و جنوب با دریای چین جنوبی همسایه است و در غرب و شمال با شهر ژوهای از توابع استان گوانگدونگ چین هم‌مرز است. ماکائو از سه بخش اصلی تشکیل شده است: شبه‌جزیره ماکائو، تایپا و کولانه. همچنین زمینی به وسعت ۱ کیلومتر مربع در جزیره همسایه هنگ‌کنگ که دانشگاه ماکائو در آن قرار دارد، تحت قلمرو دولت منطقه‌ای اداره می‌شود. بلندترین نقطه ماکائو، کوهستان کولانه آلتو با ارتفاع ۱۷۰ متر بالاتر از سطح دریا است.

توسعه شهری در شبه‌جزیره ماکائو متمرکز شده که محل زندگی اکثر مردم این منطقه است. این شبه‌جزیره در اصل جزیره‌ای جداگانه با زمین‌های تپه ماهوری بود که به تدریج با تشکیل یک توده ماسه‌ای متصل‌کننده به خشکی، به تومبولو (تپه ماسه‌ای متصل‌کننده جزیره به خشکی) تبدیل شد. رسوبات طبیعی و همچنین زمین‌هایی که از دریا بازپس‌گیری شده‌اند، باعث گسترش این منطقه شده است. وسعت ماکائو در قرن گذشته سه برابر شده و از حدود ۱۰ کیلومتر مربع در اواخر قرن ۱۹ به ۳۳ کیلومتر مربع در سال ۲۰۱۸ رسیده است.

کوتای، منطقه‌ای از زمین‌های احیا شده است که تایپا و کولانه را به هم وصل می‌کند و بسیاری از کازینوها و استراحتگاه‌های جدید که بعد از سال ۱۹۹۹ ساخته شده‌اند. قلمرو حاکمیت این منطقه بر دریای اطراف در سال ۲۰۱۵ به طور قابل توجهی گسترش یافت، زمانی که شورای دولتی چین ۸۵ کیلومتر مربع دیگر از قلمرو دریایی را به آن اختصاص داد. در حال حاضر، برای توسعه بخش‌هایی از منطقه شهری جدید ماکائو، همچنان روند احیای زمین ادامه دارد. همچنین ماکائو بخشی از یک جزیره مصنوعی را برای حفظ ایست بازرسی مرزی پل هنگ‌هنگ-ژوهای-ماکائو کنترل می‌کند.

آب و هوای ماکائو با وجود قرار گرفتن در جنوب مدار سرطان، نیمه‌گرمسیری مرطوب است. این منطقه تحت سلطه دو فصل اصلی قرار دارد. تابستان (از اردیبهشت تا شهریور) و زمستان (از آبان تا بهمن) طولانی‌ترین فصل‌ها هستند، در حالی که بهار (فروردین و اردیبهشت) و پاییز (مهر) دوره‌های نسبتا کوتاهی هستند.

اقتصاد

ماکائو از زمان بازگشت به چین در سال ۱۹۹۹، همچنان یکی از اقتصادهای باز دنیا به شمار می‌رود. صادرات پوشاک و صنعت گردشگری مرتبط با قمار، ارکان اصلی اقتصاد این منطقه هستند. از آنجا که ماکائو زمین قابل کشت کمی دارد و منابع طبیعی آن اندک است، برای تأمین بخش عمده‌ای از مواد غذایی، آب شیرین و انرژی وارداتی خود به سرزمین اصلی چین وابسته است. ژاپن و هنگ‌هنگ نیز تأمین‌کنندگان اصلی مواد اولیه و کالاهای سرمایه‌ای برای ماکائو هستند.

اگرچه بحران مالی آسیا در سال‌های ۱۹۹۷ و ۱۹۹۸ و رکود اوایل دهه ۲۰۰۰ ضربات سختی به اقتصاد ماکائو وارد کرد، اما این اقتصاد توانست به طور متوسط سالانه ۱۳.۱ درصد بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ رشد کند. ماکائو عضو کامل سازمان تجارت جهانی است. امنیت عمومی نیز پس از الحاق به جمهوری خلق چین به طور قابل توجهی بهبود یافته است.

دولت ماکائو با درآمد حاصل از مالیات صنعت پررونق قمار، توانسته برنامه رفاه اجتماعی شامل ۱۵ سال تحصیل رایگان را برای همه شهروندان ماکائو اجرا کند.