درخواست اصلاح

مصر

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۹ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مِصر با نام رسمی جمهوری عربی مصر (به عربی: جُمهوریَّةِ مِصرَ العَرَبیَّة) کشوری فراقاره‌ای در قاره‌های آفریقا و آسیا است. بخش اعظم مصر در شمال شرقی آفریقا قرار دارد و تنها شبه‌جزیره سینا در غرب آسیاست. مصر از شمال به دریای مدیترانه و از شرق به دریای سرخ محدود می‌شود و از شمال‌شرق با نوار غزه از فلسطین و اسرائیل و از جنوب با سودان و از غرب با لیبی هم‌مرز است. همچنین خلیج عقبه در شمال شرقی، مصر را از اردن و عربستان سعودی جدا می‌کند. قاهره پایتخت و بزرگترین شهر مصر و اسکندریه، دومین شهر بزرگ، قطب مهم صنعتی و توریستی در سواحل مدیترانه است. مصر با حدود 100 میلیون نفر جمعیت، چهاردهمین کشور پرجمعیت جهان و سومین کشور پرجمعیت در آفریقا است.

کشور مصر
پرچم کشور مصر
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری عربی مصر
شعار: میهن من، میهن من، میهنم
پایتخت: قاهره
زبان(های) رسمی: عربی
دین(ها): اسلام 90.6% مسیحیت 9.2%
نام(های) اهلیت: مصری
حکومت: جمهوری نیمه‌ریاستی واحد تحت یک رژیم استبدادی
مساحت: 1,010,408 کیلومتر مربع (بیست و نهم)
جمعیت: 111,247,248 نفر (2024) (پانزدهم)
شاخص توسعه انسانی: 0.728 (صد و پنجم)
واحد پول: پوند مصر
کد ایزو ۳۱۶۶: EG
دامنه سطح‌بالا: .eg مصر.

اسلام دین رسمی مصر و عربی زبان رسمی آن است. اکثریت مردم آن در نزدیکی سواحل رودخانه نیل، در مساحتی حدود 40,000 کیلومتر مربع زندگی می‌کنند، جایی که زمین قابل کشت در آن یافت می‌شود. صحرای بزرگ آفریقا بیشتر قلمرو مصر را دربرمی‌گیرد و دارای سکنه کم است. حدود 43 درصد از ساکنان مصر در مناطق شهری کشور زندگی می‌کنند، که بیشتر آنها در مراکز پرجمعیت قاهره بزرگ، اسکندریه و دیگر شهرهای بزرگ در دلتای نیل پراکنده شده‌اند.

مصر به‌عنوان مهد تمدن و یکی از قدیمی‌ترین کشورها شناخته می‌شود که میراث آن در امتداد دلتای نیل به هزاره‌های 6 تا 4 قبل از میلاد برمی‌گردد. مصر مرکز اولیه و مهم مسیحیت بود که از قرن هفتم به بعد اسلام را پذیرفت. قاهره در قرن دهم میلادی پایتخت خلافت فاطمی و در قرن سیزدهم میلادی پایتخت سلطنت ممالیک شد. پس از آن مصر در سال 1517 بخشی از امپراتوری عثمانی شد، قبل از اینکه حاکم محلی آن، محمد علی پاشا، مصر مدرن را به عنوان یک خدیوات خودمختار در سال 1805 تأسیس کند. این کشور سپس در سال 1882 توسط امپراتوری بریتانیا اشغال شد و در سال 1922 به عنوان سلطنتی استقلال یافت. پس از انقلاب 1952، مصر خود را جمهوری اعلام کرد و در سال 1958 با سوریه ادغام شد و جمهوری عربی متحده را تشکیل داد که در سال 1961 منحل شد. مصر در سال‌های 1948، 1956، 1967 و 1973 چندین درگیری مسلحانه با اسرائیل داشت و نوار غزه را به‌طور متناوب تا سال 1967 اشغال کرد. در سال 1978، مصر قرارداد کمپ دیوید را امضا کرد که در ازای خروج اسرائیل از سینا، اسرائیل را به رسمیت بشناسد. پس از بهار عربی، که منجر به انقلاب 2011 مصر و سرنگونی حسنی مبارک شد، این کشور با دوره طولانی ناآرامی سیاسی مواجه شد. این شامل انتخابات در سال 2012 یک دولت اسلامگرای کوتاه مدت و کوتاه مدت همسو با اخوان المسلمین به رهبری محمد مرسی و سرنگونی آن پس از اعتراضات گسترده در سال 2013 بود. در سال ۲۰۱۳ ارتش در راستای اعتراضات مردمی علیه محمد مرسی کودتا کرد و دولت وی را سرنگون نمود. در انتخاباتی که چند ماه بعد در سال 2014 برگزار شد، عبدالفتاح سیسی به عنوان رئیس‌جمهور مصر انتخاب شد.