درخواست اصلاح

سازمان فضایی ایران: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
جز (جایگزینی متن - 'ه های' به 'ه‌های')
جز (جایگزینی متن - '.م' به '. م')
 
(یک نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''سازمان فضایی ایران''' یا به اختصار '''ایسا''' مجموعه دولتی است که در پی توسعه فعالیت های فضایی کشور و توجه ویژه اندیشمندان [[ایران]]<nowiki/>ی به فناوری فضایی، با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی تحت [[وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات]] تشکیل گردید.
'''سازمان فضایی ایران''' یا به اختصار '''ایسا''' مجموعه دولتی است که در پی توسعه فعالیت های فضایی کشور و توجه ویژه اندیشمندان [[ایران]]<nowiki/>ی به فناوری فضایی، با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی تحت [[وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات]] تشکیل گردید.
[[پرونده:نشان سازمان فضایی کشور.jpg|جایگزین=نشان سازمان فضایی کشور|بندانگشتی|نشان سازمان فضایی کشور]]
[[پرونده:نشان سازمان فضایی کشور.jpg|جایگزین=نشان سازمان فضایی کشور|بندانگشتی|نشان سازمان فضایی کشور]]
مدیریت فعالیت‌های حاکمیتی توسعه فناوری فضایی و استفاده صلح آمیز از از فضاء ماوراء جو به عهده سازمان فضایی ایران می باشد. به این منظور، با کشورهای و مجامع بین‌المللی تعامل دارد. عضویت داشتن در مجامع بین‌المللی مرتبط با این هدف از جمله کمیته استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاری های فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO)و ...موید این مطلب است.<ref>[https://www.ict.gov.ir/fa/companies/ministry/space-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%81%D8%B6%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86 <سازمان فضایی ایران>] برداشت شده در 5 مهر 1402</ref>
مدیریت فعالیت‌های حاکمیتی توسعه فناوری فضایی و استفاده صلح آمیز از از فضاء ماوراء جو به عهده سازمان فضایی ایران می باشد. به این منظور، با کشورهای و مجامع بین‌المللی تعامل دارد. عضویت داشتن در مجامع بین‌المللی مرتبط با این هدف از جمله کمیته استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاری‌های فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO)و ... موید این مطلب است.<ref>[https://www.ict.gov.ir/fa/companies/ministry/space-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%81%D8%B6%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86 <سازمان فضایی ایران>] برداشت شده در 5 مهر 1402</ref>


== تاریخچه ==
== تاریخچه ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۳۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۸

سازمان فضایی ایران یا به اختصار ایسا مجموعه دولتی است که در پی توسعه فعالیت های فضایی کشور و توجه ویژه اندیشمندان ایرانی به فناوری فضایی، با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی تحت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکیل گردید.

نشان سازمان فضایی کشور
نشان سازمان فضایی کشور

مدیریت فعالیت‌های حاکمیتی توسعه فناوری فضایی و استفاده صلح آمیز از از فضاء ماوراء جو به عهده سازمان فضایی ایران می باشد. به این منظور، با کشورهای و مجامع بین‌المللی تعامل دارد. عضویت داشتن در مجامع بین‌المللی مرتبط با این هدف از جمله کمیته استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاری‌های فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO)و ... موید این مطلب است.[۱]

تاریخچه

جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از معدود کشورهای منطقه غرب آسیا، از سابقه طولانی در زمینه ارتباطات ماهواره‌ای برخوردار است و از سال 1348 با عضویت در برخی از مجامع بین‌المللی مرتبط با فضا خود را به عنوان کشوری پیشرو در امر هوافضا به دنیا معرفی کرده است. تشکیل یک نهاد مستقل و متمرکز در امر فضا در کشور امری اجتناب‌ناپذیر بود، بر اساس ماده 8 و 9 مصوبه 68159 مورخ 22/9/1382 مجلس شورای اسلامی، شورای عالی فضایی با ریاست رئیس‌جمهور و عضویت نهادهای ذیربط تشکیل شد و بر اساس همین مصوبه سازمان فضایی ایران تأسیس شد.

در دولت نهم به دستور رییس جمهور وقت، این سازمان و پژوهشگاه فضایی مرتبط با آن به حوزه ریاست جمهوری ملحق شدند. اما، با آغاز دولت یازدهم ، این سازمان به دستور دکتر روحانی رییس دولت تدبیر و امید دوباره به عنوان یکی از سازمان‌های زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درآمد تا در تداوم راه خود در گذشته، در بهره‌برداری از دستاوردهای علمی بشر در مقاصد صلح‌آمیز و بهبود وضع زندگی عموم مردم اقدام نماید.

سازمان فضایی ایران در سال ۸۹ با مصوبه شورای عالی اداری کشور در تاریخ ۷/۷/۱۳۸۹ طی مصوبه ای از وزارت ارتباطات جدا شده و با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم، زیرنظر نهاد ریاست جمهوری قرارگرفت.[۲]

اما مجددا با تشکیل دولت یازدهم، در بهمن‌ ماه سال ۹۳ با تصویب شورای عالی اداری، سازمان فضایی ایران مطابق با اساسنامه خود به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بازگشت.

فعالیت‌های مهم

منابع

  1. <سازمان فضایی ایران> برداشت شده در 5 مهر 1402
  2. <اساسنامه سازمان فضایی کشور> برداشت شده در 5 فروردین 1402