درخواست اصلاح

عملیات کربلای 2: تفاوت میان نسخه‌ها

از دانشنامه ویکیدا
(صفحه‌ای تازه حاوی «عملیات کربلای عملیات 2، در روز دهم مهرماه 1365، با فرماندهی سپاه و مشارکت ارتش جمهوری اسلامی ایران، در دو محور شمالی و جنوبی در منطقه حاج عمران عراق و با هدف تصرف قله 2519 و ارتفاعات شهید صدر و خارج کردن خطوط ایرانی از اشغال دشمن طراحی و اجرا شد. این...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۶: خط ۱۶:


== منابع ==
== منابع ==
<references />
[[رده:فهرست عملیات های دفاع مقدس]]
[[رده:دفاع مقدس]]

نسخهٔ ‏۹ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۸:۳۹

عملیات کربلای عملیات 2، در روز دهم مهرماه 1365، با فرماندهی سپاه و مشارکت ارتش جمهوری اسلامی ایران، در دو محور شمالی و جنوبی در منطقه حاج عمران عراق و با هدف تصرف قله 2519 و ارتفاعات شهید صدر و خارج کردن خطوط ایرانی از اشغال دشمن طراحی و اجرا شد. این عملیات اولین عملیات در جریان جنگ تحمیلی به شمار می رود که یک گردان از اسیران داوطلب عراقی در زیر مجموعه تیپ بدر در آن حضور داشتند.[۱]

تیپ 9 بدر از نیروهای عراقی تشکیل شده بود که پس از شروع جنگ تحمیلی و یا در طول این جنگ به صورت مهاجرت یا پناهندگی به ایران آمده و در کنار نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فعالیت پرداختند. اکثر افراد کادر این تیپ از درجه داران و افسران رژیم بعثی عراق بودند. در ابتدای تشکیل تیپ بدر، این تیپ در قالب گردان های «شهید صدر» به وجود آمد که در کنار نیروهای ایرانی در عملیات بدر حضور داشت. پس از آن نیز در چند عملیات در «هور» از جمله عملیات «قدس» و «عاشورای 4» شرکت کرد و موفقیت هایی را نیز به دست آورد، سپس با ادغام در نیروهای «قرارگاه رمضان» همکاری خود را با این قرارگاه آغاز کرد.

در عملیات کربلای 2، تیپ 9 بدر دارای، سه گردان از نیروهای مجاهد عراقی و یک گردان از اسیران داوطلب بود که در مجموع استعداد آن به 650 نیرو می رسید.

عملیات کربلای 2 به دنبال حمله ارتش عراق در منطقه حاج عمران به ارتفاعات 2519 و شهید صدر و اشغال دستاوردهای عملیات والفجر 2 در تاریخ 24 اردیبهشت 1365 طرح ریزی شد. تصرف و تسلط این منطقه از طرف دشمن یعنی فشار بر نیروهای ایرانی و وارد آوردن تلفات بر ایران محسوب می شد که این برای نیروهای ایرانی قابل قبول نبود. بنابراین برای جلوگیری از این ضایعات ، مقامات لشکری و کشوری، عملیاتی را با عنوان عملیات کربلای 2 به فرماندهی سپاه در دو محور شمالی و جنوبی در منطقه حاج عمران طراحی کردند و اقدام به اجرای فعالیتهای مقدماتی درمنطقه نمودند. این فعالیت های مقدماتی شامل ایجاد خاکریز و مواضع پدافندی مناسب برای رزمندگان به وسیله تعدادی از نیروهای جهاد سازندگی و استقرار چندین لشکراز جمله لشکر قدس گیلان در منطقه حاج عمران بود. در این عملیات مقرر شد لشکر قدس گیلان ارتفاع وارس دراین منطقه را تصرف و تامین نماید. استعداد نیروهای لشکر قدس گیلان شامل 4 گردان پیاده ، یک گردان ادوات و یک گردان توپخانه به همراه سایر گردانهای پشتیبانی می شد.

خلاصه

بالاخره عملیات کربلای 2، ساعت یک بامداد مورخ 10 شهریور 1365 با رمز «یا اباعبدالله الحسین (ع)» در منطقه عملیاتی حاج عمران اجرا شد. رزمندگان اسلام در محور شمالی موفق شدند ارتفاعات شهید را تصرف کنند. اما در محور جنوبی به دلیل هوشیاری و مقاومت دشمن، رزمندگان مجبور به عقب نشینی شدند و بدین ترتیب ارتفاعات 2519 در تصرف نیروهای عراقی باقی ماند.

استعداد نیروهای ایرانی در عملیات کربلای 2 عبارت بودند از: گردان کمیل، گردان حمزه، گردان میثم، گردان امام حسین (ع)، گردان ادوات و گردان توپخانه.

نتایج

دستاوردهای عملیات کربلای 2 شامل: آزادسازی ارتفاعات 2435، 2200، 1600، 1700، 1800، 2000 و قسمتی از جاده حاج عمران دربنده چومان مصطفی و گردکو بود. در این عملیات یک فروند هواپیما، یک فروند بالگرد، چندین انبار مهمات، تعداد زیادی سلاح سبک و نیمه سنگین دشمن منهدم شد و 6 دستگاه تانک، ده ها دستگاه خودرو و تعداد زیادی سلاح سبک و مهمات به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد.

منابع

  1. <عملیات ها>، برداشت شده در تاریخ 14 فروردین 1402