درخواست اصلاح

سیستم کنترل پایداری

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۱:۴۶ توسط MdTaha (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

سیستم کنترل پایداری خودرو یا ESP، مخفف برنامه کنترل پایداری خودرو (به انگلیسی Electronic Stability Program) است. این سامانه نسل ارتقاء یافته سامانه های ترمز پیش از خود است، با این تفاوت که سامانه کنترل YAW نیز به آن اضافه شده است. مجموعه سامانه هایی که تاکنون بررسی شدند، لغزش چرخ ها را به هنگام ترمزگیری یا شتاب گیری کنترل می کردند؛ در واقع حرکت طولی خودرو را کنترل می کردند. سامانه ESP، علاوه بر موارد بالا، چرخش خودرو را نیز حول محور عمودی کنترل می کند. حالا خودتان می توانید تصور کنید که این سیستم چه میزان کنترل و ایمنی در اختیار راننده قرار می دهد.

سیستم کنترل پایداری
سیستم کنترل پایداری

نحوه عملکرد ESP

ESP به تنهایی عمل نمی‌کند و ترکیبی از سیستم ABS و سیستم کنترل نیروي رانش است که با بهره‌گیری از تعداد زیادی سنسور، پارامترهاي ورودي عملگر را تعیین می‌کند و به کمک ECU با عملگری که ساختار آن یک مکانیسم عامل برای تلفیق ترمزگیري و نیروهاي رانش را دارد، عمل می‌کند. مهمترین سنسور ESP در مرکز خودرو قرار گرفته که با کنترل حرکت چرخشی حول محور قائم، کوچکترین انحرافی را احساس می‌کند.

رایانه‌ی مرکزی ESP از طریق حسگر فرمان از جهت مورد نظر راننده مطلع و توسط حسگر چرخ‌ها و محاسبات اختلاف سرعت ایجاد شده، وضعیت خودرو را روی سطح تخمین می‌زند سپس با مقایسه این دو داده انحراف خودرو از مسیر را بررسی و با استفاده از سنسور بین چرخ‌ها و اطلاعات حسگر شتاب، جهت مورد نظر راننده را مشخص می‌کند. چنانچه لغزش جانبی ایجاد شده باشد سیستم کنترل پایداری با استفاده از کنترل تمامی ترمز چرخ‌ها و دریچه گاز ورودی موتور وارد عمل می‌شود و خودرو را به حالت اولیه خود باز گرداند. ESP همچنین با دیگر سیستم‌های الکترونیکی خودرو در ارتباط است تا یکپارچه‌سازی در تمامی سیستم خودرو جهت حفظ پایداري میسر شود.

نام‌ها

سیستم کنترل پایداری در دنیای خودرو با حروف ESC و ESP شناخته می‌شود که مخفف Electronic Stability Control و Electronic Stability Program هستند، اما بعضی از شرکت‌ها برای نام‌گذاری این سیستم در محصولاتشان از کلمات دیگری استفاده می‌کنند که عبارتند از: VSA (هوندا)، VSC (تویوتا و لکسوس)، VDC (آلفارومئو و اینفینیتی)، DSTC (ولوو)، MSP (مازراتی)، PSM (پورشه)، StabiliTrek (جنرال موتورز و دلفی)، AdvanceTrek (فورد و لینکلن).

مهم ترین اجزا

مهمترین اجزای سیستم کنترل پایداری شامل موارد زیر است:

  • حسگر سرعت دوران چرخ‌ها
  • حسگر کنترل yaw جهت تشخیص میزان انحراف خودرو از مسیر اصلی
  • سامانه ترمز ضدقفل ABS
  • حسگرهای کنترل زاویه فرمان
  • کامپیوتر مرکزی خودرو ECU