درخواست اصلاح

دارا زیاری

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۳۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۱:۱۸ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)

دارا یکی از امیران سلسله آل زیار بود. دارا در تاریخ  ۴۳۵ هجری بعد از انوشیروان به پادشاهی رسید و تا تاریخ ۴۴۱ هجری حکومت کرد. در این مدت مرکز حکومت او قلعه‌های محلی بود. سرانجام بعد از دارا، کیکاووس به پادشاهی رسید.

پادشاهان ایران
پادشاهان ایران
دارا
سلسله: آل زیار
قلمرو: طبرستان و گرگان
مرکز حکومت: قلعه‌های محلی
شاه قبلی: انوشیروان
شاه بعدی: کیکاووس
آغاز سلطنت:  ۴۳۵ هجری
پایان سلطنت: ۴۴۱ هجری
نام پدر: قابوس

دارا پسر قابوس از ملازمان امیر سامانی بود. او پس از تسلط قابوس بر قلمرو زیاری، مدتی زیر نظر پدرش در طبرستان حکومت کرد؛ ولی اختلاف با پدر، منجر به پناه بردنش به محمود غزنوی شد. سلطان محمود پس از قتل قابوس، او را نامزد امارت آل زیار نمود؛ ولی منوچهر، برادر دارا، این فرصت را بدو نداد و توانست موقعیت خود را به عنوان امیر زیاریان تثبیت کند. دارا پس از آن در دربار غزنوی باقی ماند و در جلسات سلطان محمود، هم‌نشین وی بود، تا آن که سلطان وی را به خاطر گستاخی در مجالس محبوس ساخت. پس از این ادامه زندگی دارا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و مورخان معاصر سناریوهای مختلفی برای آن در نظر گرفته‌اند.

برخی درگذشت او را در زندان محمود غزنوی دانسته و مشکل را در این می‌دانند که انوشیروان، ششمین امیر زیاری، به دارا ملقب بوده است. عده‌ای دیگر دارایی که در منابع به حکومت رسیده را همان فرزند قابوس دانسته‌اند که پس از مرگ انوشیروان، به طبرستان بازگشته و میان سال‌های ۴۳۶ تا ۴۴۱ هجری در قلاع زیاری به جانشینی انوشیروان، بر تختگاه زیاریان نشسته‌است. همچنین گمانه‌هایی از یکی بودن دارا و اسکندر، پدر کیکاووس، وجود دارد.

قلمرو

در منابع قلمرو حکومت دارا 'طبرستان و گرگان' ذکر شده است.