درخواست اصلاح

عملیات کربلای 9

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۳ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۲:۲۴ توسط AMIR (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - 'ن های' به 'ن‌های')

عملیات کربلای 9، به منظور آزادسازی ارتفاعات منطقه عملیاتی قصر شیرین در روز بیستم فروردین ماه 1366 طراحی و با رمز «یا مهدی (عج) ادرکنی» اجرا شد.[۱]

اهداف

در حالی که درگیری نیروهای سپاه پاسدران انقلاب اسلامی ایران در منطقه شلمچه منجر به پیروزی های متعدد شد. ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز اقدام به گشودن جبهه جدیدی در غرب علیه دشمن نمود. بنابراین همزمان با ادامه عملیات کربلای 8 توسط سپاه پاسداران، ارتش جمهوری اسلامی ایران، روز بیستم فروردین ماه 1366، در منطقه شمال شرقی قصر شیرین و ارتفاعات قراویز عملیاتی با نام عملیات کربلا 9 آغاز کرد.

دو روز قبل از شروع عملیات کربلای 9، به دستور ستاد هوانیروز، گروه هوانیروز پایگاه رزمی کرمانشاه ضمن ادامه پشتیبانی پدافندی از قرارگاه غرب در منطقه ایلام و سومار به منظور پشتیبانی هوایی از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی با بکارگیری 12 فروند از انواع بالگردها، در پادگان ابوذر سرپل ذهاب مستقر شد و خلبان ها و افسران رابط در محل قرارگاه با چگونگی و وضعیت نیروهای ایرانی و دشمن آشنا شدند.

خلاصه

بالاخره پس از آموزش ها و بررسی ها لازم عملیات، ساعت یک بامداد 20 فروردین ماه 1366 با رمز «یا مهدی (عج) ادرکنی» آغاز شد و رزمندگان اسلام موفق شدند با عبور از از تله های انفجاری و میدان‌های مین دشمن و حمله سریع به نیروهای عراقی در تنگه باباهادی، در عرض 3 ساعت تنگه مهم باباهادی، واقع در منطقه پیشگاه را آزاد سازند.

نیروهای ایرانی در همان شب نخست عملیات موفق به تصرف اهداف از پیش تعیین شده، گردیدند. در مقابل، دشمن طی 3 روز متوالی اقدام به چندین پاتک سنگین کرد که این پاتک ها با حمایت هواپیماهای جنگی صورت می گرفت. افزایش فشار دشمن بر نیروهای ایرانی باعث حضور تیم های آتش هوانیروز شد. با حضور این تیم ها و اجرای آتش سنگین بر مواضع دشمن، خسارات و صدمات سنگینی به نیروهای دشمن وارد آمد که همین حملات موجب عقب نشینی دشمن گردید و به این ترتیب ارتفاعات 542 و 400 و پاسگاه مرزی باباهادی در منطقه پیشگاه که به مدت 7 سال در تصرف ارتش بعثی عراق بود آزاد شد.

نتایج

مهم ترین دستاورد عملیات کربلای 9 آزادسازی ارتفاعات 542 و پاسگاه مرزی باباهادی پس از هفت سال، انهدام گردان‌های 1، 3 و 4 از تیپ کماندویی سپاه دوم، گردان 4 نیروی مخصوص از تیپ 3 بود. همچنین در این عملیات تعداد زیادی خمپاره انداز، تیربار، جنگ افزار انفرادی و مقدار زیادی مهمات به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد.

منابع

  1. <عملیات ها>، برداشت شده در تاریخ 14 فروردین 1402