سازمان بهداشت جهانی
سازمان جهانی بهداشت (به انگلیسی: World Health Organization) یا به اختصار، سازمان جهانی بهداشت (WHO)؛ یکی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل متحد است که نقش سازماندهنده و مرجع را در نظارت بر بهداشت جامعهٔ جهانی ایفا میکند.
تاریخچه تأسیس سازمان بهداشت جهانی
سازمان بهداشت جهانی که از آن به شکل مخفف WHO هم نام میبرند، یکی از سازمانهای تخصصی زیرمجموعهٔ سازمان ملل متحد (UN) است. سازمان ملل زیرمجموعههای تخصصی دیگری هم دارد که نام بسیاری از آنها را شنیدهاید (اتحادیه جهانی پست، سازمان بینالمللی دریانوردی، بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و …).
سال ۱۹۴۵ یعنی دقیقاً همان زمانی که سازمان ملل بعد از جنگ جهانی دوم تشکیل شد، این بحث هم بین کشورها شکل گرفت که باید کاری برای هماهنگ کردن فعالیتهای حوزهٔ بهداشت و سلامت انجام شود.
این دغدغه باعث شد یک سال بعد یعنی در ۱۹۴۶ اولین کنفرانس بینالمللی سلامت برگزار شود. حاصل آن کنفرانس این بود که اعضا توانستند پیشنویس نظامنامه (Constitution) سازمان بهداشت جهانی را تنظیم کنند (ما معمولاً Constitution را قانون اساسی ترجمه میکنیم. اما در واقع هر سازمان و نهاد بزرگی هم که قرار است شکل بگیرد به Constitution نیاز دارد. بنابراین اصطلاح نظامنامه میتواند در چنین مواردی تعبیر مناسبتری باشد).
نظامنامه سازمان بهداشت جهانی در ۲۲ جولای ۱۹۴۶ با هماهنگی ۵۱ کشور تنظیم شد و قرار شد کشورها بروند و عضویت در آن سازمان را در کشورشان تصویب کنند. توافق این بود که وقتی بیش از نصف اعضا یعنی ۲۶ کشور این نظامنامه را امضا کردند، سازمان جهانی بهداشت آغاز به کار کند.