باکتری
باکتریها گروه بزرگی از پروکاریوتهای میکروسکوپی و تک سلولی هستند. این گروه، ارگانیسمهایی را شامل میشوند که هسته نداشته و اندامکهای غشادار نیز در آنها وجود ندارد.
«باکتریها» (Bacteria) گونهای از سلولهای زیستی پروکاریوت هستند. این سلولها که به صورت مفرد «باکتریوم» (Bacterium) نامیده میشوند، بزرگترین سلسله در ارگانیسمهای پروکاریوت به شمار میآیند. در میان ارگانیسمهای مختلف، باکتریها بسیاری از ویژگیها و معیارهای موجود زنده را منعکس میکنند، از جمله این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باکتریها از سلول تشکیل شدهاند.
- آنها اطلاعات ژنتیکی خود را از طریق DNA منتقل میکنند.
- برای رشد و تولید مثل نیاز به کسب انرژی از محیط دارند.
- در برخی از گونههای باکتریها تولید مثل جنسی دیده شده است.
با توجه به ارتباط این موجودات با بیماریها، اغلب، باکتریها به عنوان عوامل بیماریزا مورد بررسی قرار میگیرند. با این حال، باکتریها عملکردهای ارزشمند و مفیدی را در اکوسیستمها انجام میدهند و همچنین از راههای مختلف بین چرخههای موجودات زنده ارتباط و هماهنگی برقرار میکنند. از جمله عملکردهای باکتریها در طبیعت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تبدیل نیتروژن جوی به فرمهایی که برای گیاهان قابل استفاده است.
- ایجاد همزیستی با موجودات دیگر به معنی ایجاد ارتباط با سایر ارگانیسمها، به طوری که در این تعامل هر دو طرف سود میبرند.
- باکتریها میتوانند مواد دفعی جانوران، گیاهان و جانوران مرده را از طریق تجزیه، بازیافت کنند.
- تسهیل در هضم غذا در ارگانیسمهای مختلف با حضور باکتریها در دستگاه گوارش آنها انجام میشود.
- باکتریها در تولید بسیاری از مواد غذایی مانند ماست شرکت دارند.
- در تصفیه فاضلابها از باکتریها استفاده میشود.
- برخی از باکتریها در تولید داروها و درمانهای نوین پزشکی به کار میروند.
باکتریها فراوانترین موجودات زنده جهان محسوب میشوند. آنها هم در خاک و هم در آب و همچنین به عنوان همزیست در سایر جاندران زندگی میکنند. بسیاری از عوامل بیماریزا (ارگانیسمهای ایجاد کننده بیماری) باکتری هستند. اکثر باکتریها ساختمان بسیار کوچکی دارند، به طوری که اندازه آنها معمولا در حدود ۰٫۵ تا ۵ میکرومتر است، اگرچه باکتریهای غول پیکر مانند «تیومارگاریتا نامیبینسیس» (Thiomargarita Namibiensis) و «اپیولوپیسوم فیشلسونی» (Epulopiscium Fishelsoni) ممکن است تا اندازه 0٫5 میلیمتر نیز رشد کنند.
باکتریها به طور کلی مانند سلولهای گیاهی و قارچی دارای دیواره سلولی هستند اما ترکیبات دیواره آنها متفاوت از گیاهان و قارچها است. دیواره باکتریها از پپتیدوگیلیکان ساخته شده است. باکتریها با استفاده از تاژک حرکت میکنند که ترکیبات و ساختمان تاژک باکتریها از سایر گروهها متفاوت است.
شکل سلول باکتری ممکن است کروی، میلهای یا مارپیچ باشد. اگرچه باکتریها تک سلولی هستند، اما برخی از آنها در کنار یکدیگر رشد و زندگی میکنند و ساختارهای خوشهای، رشتهای و یا زنجیرهای را تشکیل میدهند.
طبقهبندی باکتریها
اصطلاح باکتری برای همه پروکاریوتها به خصوص دستهای از آنها به نام باکتریهای هوازی به کار میرود. در سیستم طبقهبندی موجودات زنده پنج سلسله (Kingdom) وجود دارد، باکتریها در سلسله «مونرا» (Monera) قرار میگیرند. در این سیستم، «سه حوزه» (Domain) وجود دارد که باکتریها معمولاً با نام حوزه «یوباکترها» (Eubacteria) یا حوزه «باکتریها» مشخص میشوند. اصطلاح یوباکتر گاهی شامل «آرکیباکترها» (Archaea) نیز میشود.
جلبکهای فتوسنتزی سبز - آبی یا سیانوباکترها، در گذشته در یک دسته جداگانه به عنوان «جلبکها» (Algae) طبقهبندی میشدند، اما اکنون این باکتریها به طور جداگانه در دستهای با همین نام در نظر گرفته میشوند. مطالعه در مورد ساختمان، عملکرد و به طور کلی زندگی باکتریها به عنوان «باکتری شناسی» (Bacteriology)، زیر شاخه علم میکروبیولوژی محسوب میشود.