سازمان فضایی ایران
سازمان فضایی ایران یا به اختصار ایسا مجموعه دولتی است که در پی توسعه فعالیت های فضایی کشور و توجه ویژه اندیشمندان ایرانی به فناوری فضایی، با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی تحت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکیل گردید.
مدیریت فعالیتهای حاکمیتی توسعه فناوری فضایی و استفاده صلح آمیز از از فضاء ماوراء جو به عهده سازمان فضایی ایران می باشد. به این منظور، با کشورهای و مجامع بینالمللی تعامل دارد. عضویت داشتن در مجامع بینالمللی مرتبط با این هدف از جمله کمیته استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد (COPUOS) و سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (APSCO)و ...موید این مطلب است.[۱]
تاریخچه
جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یکی از معدود کشورهای منطقه غرب آسیا، از سابقه طولانی در زمینه ارتباطات ماهوارهای برخوردار است و از سال 1348 با عضویت در برخی از مجامع بینالمللی مرتبط با فضا خود را به عنوان کشوری پیشرو در امر هوافضا به دنیا معرفی کرده است. تشکیل یک نهاد مستقل و متمرکز در امر فضا در کشور امری اجتنابناپذیر بود، بر اساس ماده 8 و 9 مصوبه 68159 مورخ 22/9/1382 مجلس شورای اسلامی، شورای عالی فضایی با ریاست رئیسجمهور و عضویت نهادهای ذیربط تشکیل شد و بر اساس همین مصوبه سازمان فضایی ایران تأسیس شد.
در دولت نهم به دستور رییس جمهور وقت، این سازمان و پژوهشگاه فضایی مرتبط با آن به حوزه ریاست جمهوری ملحق شدند. اما، با آغاز دولت یازدهم ، این سازمان به دستور دکتر روحانی رییس دولت تدبیر و امید دوباره به عنوان یکی از سازمانهای زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درآمد تا در تداوم راه خود در گذشته، در بهرهبرداری از دستاوردهای علمی بشر در مقاصد صلحآمیز و بهبود وضع زندگی عموم مردم اقدام نماید.
سازمان فضایی ایران در سال ۸۹ با مصوبه شورای عالی اداری کشور در تاریخ ۷/۷/۱۳۸۹ طی مصوبه ای از وزارت ارتباطات جدا شده و با ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده فعال در زمینه تحقیقات فضایی از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم، زیرنظر نهاد ریاست جمهوری قرارگرفت.[۲]
اما مجددا با تشکیل دولت یازدهم، در بهمن ماه سال ۹۳ با تصویب شورای عالی اداری، سازمان فضایی ایران مطابق با اساسنامه خود به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بازگشت.
فعالیتهای مهم
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره امید با ماهوارهبر سفیر امید پرتابگر ساخت جمهوری اسلامی ایران.
- پرتاب کاوشگرهای 3،2،1و 4 و محمولههای زیستی با پرتابگرهای کامل بومی و ایرانی در راستای اجرای پروژه اعزام انسان به فضا
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره رصد 1
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نوید علم و صنعت
- پرتاب ماهواره فجر
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نور 1
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نور 2
- پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نور 3
منابع
- ↑ <سازمان فضایی ایران> برداشت شده در 5 مهر 1402
- ↑ <اساسنامه سازمان فضایی کشور> برداشت شده در 5 فروردین 1402