آلزایمر
آلزایمر یک بیماری مزمن تخریب کننده سلول های عصبی میباشد. این بیماری مغزی، شروعی آرام دارد ولی پیش رونده میباشد. رایج ترین علامت اولیه آن فراموش کردن انفاقات تازه یا به سختی به یادآوردن آنهاست.
با پیشرفت بیماری آلزایمر، علائمی مانند مشکلات تکلم، آگاه نبودن به زمان و مکان (بیمار به سادگی گم میشود)، نداشتن انگیزه، نوسان احساسات، نداشتن توان مراقبت از خود و مشکلات رفتاری بروز میکند. با بدتر شدن بیماری آلزایمر، فرد از خانواده و جامعه جدا میشوند. به تدریج عملکردهای مربوط به بدن از بین رفته، سرانجام منجر به مرگ میشود.
با وجود اینکه سرعت پیشروی بیماری میتواند متفاوت باشد، عموما ۳ تا ۹ سال امید به زندگی بعد از تشخیص بیماری در نظر گرفته شده است.
دلایل ابتلا به آلزایمر
بیماری آلزایمر زمانی اتفاق میافتد که، مقداری غیرطبیعی از پروتئین ها که پلاک نام دارند، در مغز شکل گرفته و سلول های اندام ها را تحت تاثیر قرار میدهد. نتیجه تشکیل پلاک ها، مختل کردن عملکرد و فعالیت شیمیایی عادی مغز بوده که منجر به کاهش معنادار ناقلین عصبی میشود، که نتیجه این اتفاقات کاهش پیشرونده عملکرد مغز میباشد.
تا زمانی که علت بد عمل کردن های پروتئین که در اولین نقطه رخ داده را ندانیم، یعنی علت ابتدایی هنوز خوب درک نشده و موضوع تحقیقات درحال انجام و گمانه زنی ها میباشد.
علت بیشتر موارد آلزایمر ناشناخته است، به جز ۵-۱ درصد موارد که تفاوت های ژنتیکی مشخص شده است. فرضیه های متعددی در حال رقابت برای توضیح علت بیماری میباشند.
علامتهای بیماری آلزایمر
دقت داشته باشید که همه ما تجربه فراموشی را داشتهایم که مقطعی و زودگذر بوده است. اما اگر دارای ۲ مورد از علائم آلزایمر هستید، حتما به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:
- فراموش کردن اتفاقات و اطلاعات جدید: سادهترین و شایعترین نشانه آلزایمر، به خاطر سپردن اتفاقات و اطلاعات جدید توسط مغز است؛ به معنای دیگر فراموشی رخدادهای جدید از اولین نشانههای بروز آلزایمر است. سردرگمی درباره اتفاقاتی که اخیر رخ داده و عدم درک درست از زمان از مثالهایی است که ممکن است در این شرایط برای بیمار پیش آید.
- فراموشی پایدار و پیش رونده: در بیماران مبتلا به آلزایمر، این فراموشی با گذشت زمان مداومت پیدا کرده و شدت بیشتری مییابد تا جایی که حتی ممکن است نام اعضای خانواده و کارهای روزانه خود را نیز از یاد ببرند.
- سخت بودن پیدا کردن کلمات مناسب و درست: مبتلایان در پیدا کردن کلمات صحیح و حتی ساده در حین صحبت کردن و انتقال مفاهیم دچار مشکل هستند. هم چنین در گفتار، نوشتار و خواندن مکررا اشتباهاتی دارند.
- ناتوانی در تشخیص و انجام کارها: در این حالت افراد در تشخیص چهره ها و ابزار ساده و همچنین یافتن وسایلی که مقابل چشمشان نیست، دچار مشکل میشوند. هم چنین در استفاده از ابزار ساده و انجام کارهای ساده نظیر مرتب لباس پوشیدن، ناتوان هستند.
- مشکل در خواندن و نوشتن نیز ممکن است در بیمار آلزایمری مشاهده شود.
- نداشتن درک درست از زمان و مکان: این افراد درک درستی از زمان و مکان ندارند و حتی گاهی ممکن است خود را در صحنهای از خاطرات و خود را بین درگذشتگان خود ببینند.
- کم شدن قدرت قضاوت: در حل مشکلات روزانه با مشکل مواجه هستند. مثلا اگر چیزی بشکند نمیدانند باید آن را چه کار کنند.
- در انجام کارهای پیچیده و استدلال کردن دچار اختلال هستند: این افراد توان رسیدگی به امور مالی و بانکی را ندارند. هم چنین درک درستی از خطرات را نیز ندارند.
- تغییرات رفتاری و خلقی: تغییرات خلقی نظیر آشفتگی، لج باز شدن، اعتماد نداشتن به دیگران و گوشه گیر شدن از علائمی است که شروع و به مرور زمان تشدید میشوند.
- افسردگی از علائم همراه آلزایمر است.
- بیقراری از دیگر علائم این بیماری بوده که در صورت پیشرفت بیماری با پرخاشگری و یا اضطراب بی دلیل همراه است.