عفونت ادراری
عفونت دستگاه ادراری (UTI یا Urinary tract infection) یکی از شایعترین عفونتها در انسان است که اصولا هر قسمت از دستگاه ادراری یعنی کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادراری را درگیر میکند. این عفونت بیشتر در بخش تحتانی دستگاه ادراری یعنی مثانه و مجرای ادراری خود را نشان میدهد. طبق آمار، زنان به میزان ۵۰% بیشتر از مردان در معرض ابتلا به عفونت ادراری قرار دارند.
بروز این عفونت در مثانه میتواند دردناک و آزاردهنده باشد و در صورت سرایت آن به کلیهها عواقب جدی ایجاد میشود. از علائم متداول آن میتوان به تمایل شدید به دفع ادرار و احساس درد و سوزش هنگام ادرار اشاره کرد. عامل بیشتر عفونتهای ادراری باکتری است، اما در برخی مواقع در اثر حضور و تکثیر قارچها و در موارد نادر ویروسها نیز بروز میکند.
عفونت ادراری معمولاً براساس علائم و آزمایش نمونه ادرار تشخیص داده میشود. پزشکان اغلب برای درمان انواع عفونتهای دستگاه ادراری آنتیبیوتیک تجویز میکنند اما شما میتوانید از قبل اقداماتی برای پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به عفونت ادراری انجام دهید. در صورت عدم درمان به موقع ممکن است این عفونت، بهخصوص اگر ناحیه فوقانی دستگاه ادراری را درگیر کرده باشد، وارد خون و باعث سپسیس شود که یک واقعه تهدیدکننده زندگی است.
علائم
سوزش ادرار
تکرر ادرار بدون دفع ادرار زیاد
تمایل برای دفع سریع ادرار
دفع ادرار خونین
دفع ادرار کدر و ابری
دفع ادراری که رنگی شبیه به کوکاکولا یا چای دارد (نشانهای از وجود خون در ادرار است)
دفع ادراری که بوی شدیدی دارد
درد لگن در زنان خصوصاً در مرکز لگن و اطراف ناحیه استخوان شرمگاهی
درد مقعدی در مردان
از علائم عفونت ادراری در بزرگسالان که در اثر عفونت قسمتهای فوقانی دستگاه ادراری (کلیهها و حالبها) بروز میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس درد در قسمت فوقانی بدن مثل کمر و پهلوها
تب و لرز
حالت تهوع
استفراغ
خستگی
وجود خون در ادرار
گسترش عفونت ادراری در این ناحیه از دستگاه تناسلی میتواند منجر به فشار خون پایین، کاهش دمای بدن، شوک و مرگ شود. پس حتما پس از مشاهده علائم ذکر شده، برای درمان به موقع آن اقدام کنید. معمولا علائم عفونت ادراری در نوزادان و کودکان عبارتند از:
دمای بالای بدن بهخصوص در ناحیه گردن، کمر یا شکم کودک
نوزاد یا کودک مدام بیقرار است و کماشتها میشود
نوزاد مدام خود را خیس میکند
احساس بوی ناخوشایند هنگام عوض کردن نوزاد
ممکن است کودک در اثر تکرر ادرار شب دچار شبادراری شود
معمولا افراد مسن، ضعیف یا افرادی که سوند ادراری دارند، در اثر عفونت ادراری با علائم زیر مواجه میشوند:
تغییرات رفتاری مانند احساس آشفتگی
خیس شدن بیاختیار شلوار
تب و لرز
احساس سوزش بیشازحد و قرمزی پوست در محل سونداژ