کشتی آزاد
کشتی آزاد یکی از شیوه های کشتي گرفتن است که در سراسر دنیا تمرین ميشود و بهمراه کشتی فرنگی یکی از دو سبک کشتی است که در بازي های المپیک برپا ميشود .
کشتی آزاد هم مانند کشتی فرنگی هدف اصلی، چسباندن شانه حریف بر تشک است که منجر به ضربه فنی یا همان برد سریع میشود. ولی برخلاف کشتی فرنگی، در کشتی آزاد کشتیگیران اجازه دارند پای حریف بگیرند واز پای خود نیز استفاده کنند. بر اساس مقررات بینالمللی کشتی گیران مجاز به هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن ملایم حریف هستند، اما در صورتی که این حرکات سلامتی حریف را به خطر بیندازد ممنوع است. استفاده حرکاتی مانند لگد زدن، مشت زدن، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع است. نقض هریک از قوانین منجر به اخطار دادن به کشتیگیر میشود که با گرفتن سه اخطار کشتیگیر را از ادامه مسابقه محروم میشود. در صورت نقض شدید مقررات کشتیگیر بیدرنگ از مسابقه اخراج می شود.
در کشتی ازاد مانند کشتی کچ و کشتی فرنگی هدف اصلی چسباندن شانه رقیب بر تشک است که به پیروزی فوري( ضربه فنی) منجر ميشود و برعکس کشتی فرنگی کشتی گیران اجازه گرفتن پای رقیب و استفاده از پای خود را دارند.
مسابقات کشتی ازاد از المپیک ۱۹۰۴ وارد المپیک شد و از المپیک ۲۰۰۴ رقابت های این رشته در بخش زنان هم برپا ميشود .
قوانین کشتی آزاد و فرنگی
برخی از قوانین کشتی در دو سبک آزاد و فرنگی عبارتند از:
- کشتی در دو زمان ۳ دقیقهای برگزار میشود.
- متیازات به صورت مجموع هر دو زمان خواهد بود.
- خاک کردن ۲ امتیاز دارد. بیرون رفتن حریف از تشک و پوئن اخطار تنها یک امتیاز خواهد داشت.
- در سبک کشتی فرنگی زمانی که امتیاز فنی یک کشتی گیر به اختلاف ۸ برسد و برای کشتی آزاد زمانی که به ۱۰ برسد، کشتی بلافاصله قطع و برنده اعلام خواهد شد.
- در صورت برخورد شانههای کشتی گیر با تشک، ضربه فنی محسوب میشود.
- در سبک کشتی فرنگی اولین تذکر به صورت هشدار است و به حریف اجازه انتخاب میدهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا .
- دومین هشدار به کشتی گیر کم کار این فرصت را به حریفش میدهد که کشتی را در خاک ادامه دهد یا در سرپا یک و یک امتیاز برای حریف در پی خواهد داشت.
- اگر کشتیگیری سه اخطاره شود، مسابقه قطع میشود و حریفش با امتیاز ضربه فنی برنده میشود.
- کشتی باید روی تشکی که حداقل ۱۰ متر قطر دارد برگزار شود.
- در کشتی آزاد، تذکر کمکاری مانند کشتی فرنگی نیست. اولین تذکر کمکاری از سوی داور به صورت هشدار زبانی اعلام میشود.
- در اعلام تذکر دوم یک اخطار به کشتیگیر کم کار (کشتیگیری که قبلاً تذکر دریافت کرده) داده میشود. و کشتی گیران ۳۰ ثانیه فرصت دارند فعال شوند، اگر کشتیگیری موفق به کسب امتیاز نشود، آن کشتیگیری که اخطار دریافت کرده، یک امتیاز و با یک اخطار نیز جریمه میشود.
- در کشتی آزاد، اگر در پایان دو دقیقه از هر تایم کشتی گیران امتیازی نگیرند، داور به کشتیگیر کم کار اخطار میدهد که در این شرایط کشتیگیر کمکار ۳۰ ثانیه فرصت دارد امتیاز بگیرد وگر نه یک امتیاز به حریفش داده میشود.
- درسبک کشتی آزاد نقض قانون منجر به گرفتن اخطار به کشتیگیر میشود. و سه اخطار، کشتیگیر را از ادامه مسابقه محروم میکند.
- در هنگام نقض شدید مقررات کشتیگیر را میتوان بیدرنگ از مسابقه اخراج کرد.
قوانین کشتی آزاد
بر مبنای قوانین بین المللی هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن آرام رقیب جایز است. ولی هر نوع گرفتنی که زندگی یا سلامتی اعضای رقیب را به خطر بیندازد مثل گرفتن گلو ممنوع است. همچنين استفاده از لگد، مشت، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع است. نقض قانون منجر به گرفتن اخطار به کشتی گیر ميشود و سه اخطار کشتی گیر را از ادامه رقابت محروم ميکند . در هنگام نقض شدید قوانین، کشتی گیر را میتوان بیدرنگ از مسابقه اخراج کرد.
مسابقه ها می بایست روی تشک کشتی که حداقل ۹ متر قطر دارد برپا شود.
وزن ها در کشتی آزاد
مردان
گروه های وزنی کشتی تا به حال چند بار تغيير کرده است . از سال ۲۰۰۲ تا سال ۲۰۱۳ رقابت های کشتی ازاد[ و فرنگی] مردان در رده سنی بزرگسالان در هفت وزنِ ۵۵ کیلوگرم، ۶۰ کیلوگرم، ۶۶ کیلوگرم، ۷۴ کیلوگرم، ۸۴ کیلوگرم، ۹۶ کیلوگرم و ۱۲۰ کیلوگرم برپا ميشد . در سال ۲۰۱۷ گروه بندی وزنی متفاوتی شامل ۶ وزن المپیکی و ۴ وزن غیر المپیکی در نظر گرفته شد که وزن های کشتی ازاد این چنین است:
۵۷ کیلو
۶۱ کیلو( غیر المپیکی)
۶۵ کیلو
۷۰ کیلو( غیر المپیکی)
۷۴ کیلو
۷۹ کیلو( غیر المپیکی)
۸۶ کیلو
۹۲ کیلو( غیر المپیکی)
۹۷ کیلو
۱۲۵ کیلو
کشتی ازاد در ردهٔ نونهالان( ۱۴ و ۱۵ سال) در ده وزن از ۲۹ تا ۸۵ کیلو، در ردهٔ نوجوانان( ۱۶ و ۱۷ سال) در ده وزن از ۳۹ تا ۱۰۰ کیلو و در جوانان( ۱۸ تا ۲۰ سال) در ۸ وزن از ۴۶ تا ۱۲۰ کیلوگرم برپا ميشود .