هارد
وسیلهای است که از چند صفحه براق که ازجنس سرامیک ،آلمنیوم و شیشه درست شده است. سطح این صفحات را موادی پوشش داده که
می تواند اطلاعات دادهها را بصورت مغناطیسی بر روی آن ضبط کند. علاوه براین ، صفحات که در آن قرار دارد حاوی هدهایی هستند که قابلیت خواندن ونوشتن دارد و موتوری که در قاب گنجانده شده تا از ورود گردو غبار جلوگیری کند.محیطی که هد ها در آن قرار دارند این امکان رامیدهدکه تا به اندازه تقریبی 10 تا 25 اینچ ازسطح صفحه در حال گردش که سرعتی معادل 7200دور در دقیقه میزند فاصله داشته باشد.
در دیسک هایی با فناوری بالا سرعت دیسک به 15000 دور در دقیقه میرسد. ظرفیت دیسک های سخت از فلاپی ها بیشتر است و هر روز به ظرفیت آنها افزوده می شود.
تاریخچه
رینولد جانسون سازنده اولین هارد دیسک بود که در شرکت ibm طراحی و ساخته شد.
قبل از سال 1980 بیشتر هاردها از صفحات کوچکتری تشکیل شده بودند که شامل تکنولوژی مدارات قابل جا به جایی با سطح ساختمانی زیاد بود و در موارد متعددی به جریان زیاد برق نیاز داشتند بدلیل این که موتورهای بزرگی در ساختارآن قرار داشت
برای همین منظور تا سال 1980 این دیسک ها برای کامپیوتر های کوچک میکرو مورد استفاده نبود.
پایان سال 1980 شرکت سی گیت نوعی دیسک سخت ساخت که فناوری آن از نوع st560 بود و 5 مگابایت ظرفیت داشت.
درسال1982 شرکت وسترن دیجیتال نوعی دستگاه کنترل تک تراشه را معرفی کرد.
درسال 1983 شرکت بنام رودایم هاردی 3.5 اینچی ساخت که از دوصفحه ساخته شده و حافظه آن 10 مگابایت بود.
در سال 1984 شرکت وسترن اولین دیسک سخت رو بنام وینچستر برای شرکت آی بی ام ساخت.
اولین سیستم عامل از سال 1984 به بعد ساخته شد، که هیچ دیسک سختی قادر به پشتیبانی از آن نبود.
در سال 1985 سه شرکت بزرگ در زمینه طراحی و ساخت و توسعه رابط 40 پین با تکنولوژی ide با یکدیگر همکاری کردند.که به نام یکپارچه سازی درایور الکترونیک نام گرفت.
در سال 1986 شرکت اپل یک رابط سخت افزاری بنام scsl در پشت هارد دیسک قرار داد که انتقال اطلاعات را امکان پذیر کرد. در کامپیوترهای قدیمی از درایورهای خارجی بیشتر استفاده میکردند. در پایان سال 1990 پورتهایی باسرعت بالاتر ساخته شدکه مورد توجه کامپیوترهای شخصی قرار گرفت.
انواع هارددیسک
در بیان کلی 3 نوع هارد وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
هارد ساتا SATA با نام انگلیسی(Serial Advanced Technology Attachment) در سال 2003 تولید شد. این نوع برای انواع لپتاپ اتصالهای متنوعی را تولید کرد. اما در واقع دیسک های گردان با صفحات در حال حرکت و سوزنی متحرک دارند که اطلاعات را در بخش های از روی صفحه بصورت متوالی ثبت میکنند. دیسک های ساتا در سنجش با مدل های قبلی تولید شده خود یعنی هاردهای برند پاتا خیلی سریع تر هستند و توانایی نوشتن را بر روی دیسکهای با سرعت 6 گیگابایت بر ثانیه را داشته باشند.وقتی اطلاعات دادهها بصورت فیزیکی روی دیسک بارگذاری میشود، توانایی جدا شدن را دارند بصورت تکه تکه درآیند، و این باعث پخش شدن در نواحی مختلف دیسک میشود و سرعت درایور کاهش پیدا میکند.
این نوع دیسک در برابر حرکت های ناگهانی و شوک آسیب پذیر هستند.
از مزایای هارد دیسک ساتا میتوان به اندازه دیسک بالا وهزینه کم اشاره کرد و از معایب این نوع دیسک این است که برای استفاده در لبتاپ گزینه خوبی نسیت و نیاز به تفکیک منظم دارد.
هارد اس اس دی SSD یکی از بروزترین فناوریهای این دیسک تا به امروز است.تکنولوژی هارد قبل از درایورهای ssd ، متشکل از قطعات قابل حرکت بودند و برای ذخیره سازی دادها از مغناطیس بهرمند میشدند. اما هاردهای اس اس دی جدید از مدارهای مجتمع تولید شدهاند که از رایانههای همانند نسل سوم استفاده میکنند.
همین امر سبب شد تا هارد دیسک هایی سریع تر و مقاوم تر داشته باشیم. یکی از امتیازات مهم هاردهای اس اس دی این است که سرعت
زمان بوت شدن و انتقال دادهها سریع تر انجام گیرد.
SSD به سبک اختصاری Solid State Drive است . این مدل از هارد دیسک قسمت متحرکی ندارد.تمام اطلاعات در حافظه فلش بصورت غیر فرار ذخیره و ثبت میشود. یکی از معایب این هارد این است گرانتر هستند و تنوع زیادی ندارند و ظرفیت ذخیرهسازی محدود است .
هارد NVME یا Non-Volatile Memory Express در سال 2013 تولید شد. نوعی دیگر از هارد اس اس دی است که روی برد اصلی اسلات PCI Express متصل میشود.کارایی این اسلات ها برای کارت گرافیک بود به خاطر سرعت فوق العادهای که دارند. از مزایای هاردهای NVME سریعترین نوع دیسک در بازار هستندو از معایب این مدل میتوان به گران بودن قیمت و دردسترس بودن آن صرفا برای لب تاپ ها اشاره کرد.