مستر المپیا
مِستِر المپیا (Mr.Olympia) عنوانی است که به نفر اول رقابت حرفهای بینالمللی پرورش اندام مردان که هرسال توسط فدراسیون جهانی بدنسازی و تناسباندام (IFBB) برگزار میگردد، اهدا میشود. اولین مستر المپیا در ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۵ در آکادمی موسیقی بروکلین توسط جو ویدر برگزار شد تا برندگان مستر یونیورس قابلیت ادامه رقابت و کسب درآمد را داشته باشند. در اولین دوره این رقابت لری اسکات اولین عنوان قهرمانی اش از دو عنوان متوالی خود را بهدستآورد. لی هینی و رانی کولمن رکوردداران عنوان قهرمانی با ۸ عنوان هستند.
در هر دوره از مستر المپیا، تمام رقابتها در یک هفته و در یک مکان برگزار میشوند. هادی چوپان قهرمان ایرانی سال 2020 مستر المپیا است.
تاریخچه
اولین دوره این مسابقات که توسط جو ویدر در 18 سپتامبر 1965 در آکادمی موسیقی بروکلین شهر نیویورک برگزار شد، با قهرمانی لاری اسکات به پایان رسید. در این سال به قهرمان مسابقات جایزهای تعلق نگرفت در حالی که هماکنون مجموع جوایز اهدا شده به شرکت کنندگان به بیش از نیم میلیون دلار میرسد.
یتس ، با تلفیق توده عضلانی که تا آن زمان بیسابقه بود با چیزی که آن را «سختی مرمر» مینامید انقلابی در ورزش پرورش اندام بهوجود آورد . متعاقباً ، در رقابتهای پرورش اندام داوران توجه بسیار بیشتری را معطوف توده عضلانی کردند تا جایی که بسیاری اظهار نمودند که توده ماهیچهای اکنون مهمترین فاکتور در کسب پیروزی است ، حتی بیشتر از تقارن ، ظرافت و تناسب . یتس پس از ۱۹۹۷ از مسابقات کنار کشید . به نظر میرسید که فلکس ویلر جانشین یتس در کسب قهرمانی باشد اما رونی کلمن با اندامی توسعه یافته در سال ۱۹۹۸ باعث شگفتی همه شد و ۸ عنوان متوالی قهرمانی را از آن خود کرد . در ۱۹۹۴ جو ویدر بخشی جداگانه با نام مسترز المپیا را را در مسابقات اضافه کرد که به بدنسازان حرفهای اجازه رقابت در بالاترین سطح را در سالهای پایانی ورزشی شان میداد .
لی هنی و رونی کلمن با هشت بار قهرمانی بیشترین تعداد قهرمانی را در این مسابقات دارند.
راهیابی به مسابقات
برای راهیابی به مستر المپیا ورزشکاران بدنساز باید در مسابقات متعددی که در طول سال برگزار میشود شرکت کنند. البته ۱۰ نفر برتر هر دوره میتوانند بهطور مستقیم در مسابقات سال آینده شرکت کنند. بیتالله عباسپور برای اولین بار از ایران در سال ۲۰۱۲ توانست وارد مسابقات مستر المپیا شود که مقام هفدهم را بهدستآورد. او در سال ۲۰۱۳ نیز در این مسابقات شرکت کرد و دوباره به مقام هفدهم رسید. همچنین در سال ۲۰۱۴ وی در مسابقه رده ۲۱۲ پوندیها شرکت کرد و مقام پنجم را بهدستآورد.
سپس هادی چوپان در این مسابقات شرکت کرد که ابتدا مقام سوم در سال ۲۰۱۹ را کسب کرد و بعد از آن در سال ۲۰۲۰ مقام چهارم را بهدستآورد. سپس در سال ۲۰۲۱ به مقام سوم دست یافت و در چهارمین تلاش خود در مستر المپیا ۲۰۲۲ با موفقیت به مقام قهرمانی رسید.