درخواست اصلاح

نیشابور

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۷ نوامبر ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۲۲ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''نیشابور''' یکی از قدیمی‌ ترین شهرهای ایران است که به شهر فیروزه شهرت دارد و زادگاه بزرگان و اندیشمندان زیادی است. نیشابور به عنوان دومین شهر بزرگ در استان خراسان رضوی در دامنه‌‌های بینالود قرارگرفته است. پرونده:آرامگاه خیام؛ نی...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نیشابور یکی از قدیمی‌ ترین شهرهای ایران است که به شهر فیروزه شهرت دارد و زادگاه بزرگان و اندیشمندان زیادی است. نیشابور به عنوان دومین شهر بزرگ در استان خراسان رضوی در دامنه‌‌های بینالود قرارگرفته است.

آرامگاه خیام؛ نیشابور
آرامگاه خیام؛ نیشابور
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: خراسان رضوی
شهرستان: نیشابور
بخش: مرکزی
جمعیت: ۲۶۴٬۳۷۵ نفر سال ۱۳۹۵
رشد جمعیت: ۲٫۰
مساحت: ۳۹/۶۳ کیلومتر مربع
ارتفاع: حدود ۱۲۵۰ متر
شهردار: حسن میرفانی
پیش‌شمارهٔ تلفن: ۰۵۱۴


شهر نیشابور درغرب شهرستان مشهد و در 47و 58 درجه طول جغرافیایی و 12و 36 درجه عرض جغرافیایی واقع شده است . ارتفاع آن از سطح دریا 1210 متر می باشد. شهر نیشابور از توابع استان خراسان میباشد.

تاریخچه

نیشابور به عنوان یادگاری از دوره صفویه باقی مانده و در دوره میانه و خوارزمشاهیان به‌ عنوان پایتخت فرهنگی شناخته شده است. شهر نیشابور در سده یازدهم به عنوان هشتمین شهر بزرگ جهان بوده و تاریخ نیشابور از دوره ساسانیان آغاز می شود که این شهر به دستور شاپور یکم تاسیس شده و در سال ۶۴۳ میلادی فتح گردیده است، همچنین این شهر برای مدتی به عنوان پایتخت امیرنشین طاهریان بوده است، در قرن ششم هجری قمری حکومت غزنویان به دست سلجوقیان از بین رفت و سپس طغرل این شهر را به عنوان اولین پایتخت سلجوقیان برگزید. دین اسلام نیز به صورت رسمی از سال ۶۴۳ میلادی وارد نیشابور شد و شیعه اسماعیلی دومین مذهب رایج در نیشابور به رسمیت شناخته شد.

در اوایل دوره اسلامی، عظمت این شهر در حدی بود كه شهرت جهانی داشت و بر روی سكه های دوران خلفای اموی و عباسی نام این شهر دیده می شد. با مهاجرت ارمنی‌ ها به نیشابور در سده بیستم باری دیگر مسیحیت در این شهر رواج پیدا کرد، سپس تعداد ارمنی‌ های نیشابور از دهه ۱۹۸۰ کمتر شد و امروزه تعداد بسیار اندکی باقی مانده است. همچنین این شهر چندین بار به خاطر زلزله ویران شده و دوباره مورد بازسازی قرار گرفته است. در قرون وسطی و دوران طلایی اسلام نیز به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای جهان اسلام است که گسترش یافته و صاحب جایگاهی ممتاز شده است.

اماکن دیدنی

قدمگاه رضوی و کاروانسرای قدمگاه

نیشابور را شهر قلمدان‌های مرصع نیز می‌دانند، قدمگاه رضوی یک مجموعه تاریخی – مذهبی است که در فاصله 24 کیلومتری شرق نیشابور واقع شده و پس از عزیمت امام رضا(ع) و به یاد اجتماع دوستداران اهل بیت نام قدمگاه را به خود گرفت که هر ساله گردشگران زیادی از آن دیدن می‌کنند‌.

قدمگاه منزلگاه کاروان‌هایی بوده که نیشابور را به سمت بلخ، بخارا و سمرقند ترک می‌کردند؛ کاروانسرای قدمگاه مربوط به دوره صفویه است .

دهکده و مسجد چوبین

این مسجد در ایران منحصر به فرد و بی‌همتاست که به وسیله زنده یاد مهندس حمید مجتهدی ساخته شد، مسجد چوبی دارای دو مناره است که طوری به سقف اتصال دارند که در داخل مسجد ستونی وجود ندارد و دارای200 متر زیربناست و از انواع چوب های صنعتی و با استانداردهای روز جهان ساخته شده است و در مقابل زلزله‌هایی با قدرت 7 تا 8 ریشتر مقاومت می‌کند، این مجموعه شامل کتابخانه، موزه، رستوران، آلاچیق و ... در فاصله 7 کیلومتری نیشابورخودنمایی می‌کند؛ بسیاری از گردشگران با دیدن این بنا با معماری خاص و فضای زیبا به وجد می‌آیند.

آرامگاه استاد کمال الملک

محمد غفاری معروف به کمال الملک یکی از اساتید برجسته و مطرح نقاشی ایران بود که در سال 1319 هجری شمسی درگذشت و در جوار شیخ عطار به خاک سپرده شد، طراح بنای یادبود کمال الملک نیز مهندس هوشنگ سیحون بوده است.

آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری

خیام فیلسوف‌، ریاضیدان‌، منجم و شاعری که از مفاخر ملی ایران است، آرمگاه و بنای یادبود خیام هدف گردشگری بسیاری از توریست‌ها و مسافرین است‌، روی این بنا اشعار خیام نوشته شده و باغ آرامگاه جزو باغ های دیدنی ایران به شمار می‌رود و طراح و معمار این بنای یادبود و محوطه اطراف آن مهندس هوشنگ سیحون بوده ‌است‌.

آرامگاه شیخ فریدالدین عطار نیشابوری

عطار یکی از شاعران و عارفان مشهور ایران زمین است که به دست سپاهیان مغول کشته شد‌، مولانا درباره وی می‌گوید‌: " هفت شهر عشق را عطار گشت / ما هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم " از مهم ترین آثار او می‌توان به منطق الطیر و تذکره‌الاولیاء اشاره کرد‌؛ آرامگاه عطار به شکل گنبدی کاشی کاری شده است‌.

سوغات و صنایع دستی نیشابور

نام نیشابور به سبب معادن غنی با فیروزه قرین بوده و تراشیدن و شکل دادن به این سنگ قیمتی امروزه نیز از حرفه های قدیمی و سودمند این دیار به شمار می آید. در حال حاضر معادن فیروزه با قدمت بیش از ۵ هزار سال در شمال غرب نیشابور و دامنه های بینالود قرار دارند. فیروزه انواع گوناگونی دارد که از جمله می توان به فیروزه عربی ، شجری ، شروام ، عجمی (بهترین نوع فیروزه) توفال و چاغوله اشاره کرد. سنگ فیروزه بیشتر به عنوان نگین و ترصیع در انگشتر ، گردن بند و ظروف نقره استفاده می گردد. فیروزه مشهورترین سوغات شهرستان نیشابور است که شهرتی جهانی دارد.

از سایر صنایع دستی می توان به قالی بافی ، سفالگری ، لعاب کاری و از دیگر سوغات این شهرستان می توان به ساقه های ترد گیاه اساطیری ریواس و شربت آن و خشکبار اشاره نمود. همچنین بزرگترین فرش جهان به مساحت ۶۵۰۰ متر مربع در قدمگاه نیشابور به سفارش کشور های عربی حوزه خلیج فارس بافته شده است که نشان از رونق هنر قالی بافی در این شهر دارد.