درخواست اصلاح

کوراش

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ ژوئیهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۲۰ توسط AMIR (بحث | مشارکت‌ها) (جایگزینی متن - '،م' به '، م')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کوراش از اصطلاحات زبان‌های ترکی‌تبار است که به عنوان رشته ورزشی و نوعی از ورزش کشتی محسوب می‌شود. کوراش نوعی کشتی سرپا و باستانی است که بیش از ۳۵۰۰ سال قبل در منطقه ماوراالنهرو در ازبکستان و تاجیکستان امروزی منشاء گرفته است.

مبارزه دو بازیکن کوراش در مسابقات جهانی
مبارزه دو بازیکن کوراش در مسابقات جهانی

تاریخچه

ورزش کوراش، در اوایل قرن نهم بعد از میلاد مسیح بیشتر مورد توجه قرار گرفت. در آن زمان مردم آسیا در سرگرمی و تفریح و مراسمات اجتماعی مانند تعطیلات مرسوم ، مهمانی و عروسی به شکل ابتدایی این ورزش می‌پرداختند.

قرنها بعد تیمور لنگ که یکی از فاتحان و دولتمردان در تمدن‌های انسانی محسوب می‌شود از ورزش کوراش برای تربیت و بهبود وضعیت بدنی سربازان بهره می‌برد.

اما ورزش امروزی کوراش توسط کمیل جان یوسوپوف در آغاز سال ۱۹۹۰ میلادی به جهان معرفی شد. سبک جدید کوراش را که توسط خود او ابداع شده بود در گروه‌های تخصصی ورزش مورد بحث عمومی گذاشته شد تا به یک ورزش بین المللی تبدیل شود. سپس انجمن جهانی کوراش توسط او پایه گذاری شد تا به عنوان انجمنی رسمی، قوانین بین‌المللی ورزش کوراش به تصویب رساند. ورزشی که توسط کمیل جان یوسوپوف ابدا شده بود به تمام نیازمندیهای یک ورزش بین المللی پاسخ می‌دهد.[۱]

واژه شناسی

در زبان ازبکی «کوراش» به معنی «کشتی گرفتن» است که در بسیاری از منابع تاریخ شرق باستان کوراش به عنوان نوعی رقابت یا سرگرمی ورزش عمومی مطرح شده است. [۱]

قوانین

یکی از ویژگی‌های ورزش کوراش نسبت به انواع کشتی این است که انجام کشتی بر روی زمین را منع می‌کند و به محض اینکه زانوی یکی از کشتی گیران با زمین تماس پیدا کند، داور رقابت را قطع می‌کند و مبارزه مجددا در وضعیت سرپا شروع می‌شود. در وزرش کوراش اجازه حلقه کردن دست به دور کمر به کشتی گیران داده نمی‌شود.[۱]

هدف اصلی در ورزش کوراش گرفتن کمر حریف و انداختن وی با پشت به زمین است. در این ورزش سه روش برای امتیاز دهی وجود دارد که به شرح زیر می‌باشد:

هلال HALAL

به معنی هنر انداختن حریف به پشت با تمام سرعت و نگه داشتن او می باشد و بازیکنی که این فن را به طور مستقیم اجرا می کند به عنوان برنده مسابقه اعلام می‌شود.

یامبوش

انداختنی که به طور کامل یک فن Halal نیست اما وضعیتی نزدیک به آن است که یامبوش نامیده می‌شود. هر دو فن یامبوش یک هلال به حساب می‌آیند.

چالا

انداختن‌هایی که نزدیک به فن یامبوش است را چالا می‌گویند. این حرکات مستقل می‌باشد و تعداد مشخصی از آنها به عنوان یک یامبوش یا یک هلال به حساب نمی‌آیند.

اگر در انجام این حرکات، بازیکن به گونه‌ای عمل شود که این قوانین را نقض کند، پنالتی یا جریمه اعمال می‌شود. در این ورزش حداکثر تا دو خطا یا پنالتی مجاز است و در صورت انجام خطای سوم کشتی گیر رد صلاحیت می‌شود.

منابع