درخواست اصلاح

جزایر سلیمان

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۵ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۴:۳۹ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کشور جزایر سلیمان (به انگلیسی: Solomon Islands)، که به سلیمان نیز شناخته می‌شود، کشوری متشکل از شش جزیره اصلی و بیش از 900 جزیره کوچک در ملانزی، بخشی از اقیانوسیه، در شمال شرقی استرالیا است.

پرچم جزایر سلیمان
پرچم جزایر سلیمان
موقعیت جغرافیایی جزایر سلیمان
موقعیت جغرافیایی جزایر سلیمان
اطلاعات کشور
نام کامل: کشور مشترک المنافع جزایر سلیمان
پایتخت: هونیارا
زبان(های) رسمی: انگلیسی
دین(ها): مسیحیت 97.4%
حکومت: حکومت متمرکز نظام پارلمانی پادشاهی مشروطه
مساحت: ۲۸٬۴۵۰ کیلومتر مربع
جمعیت: 734,887 نفر (2023)
شاخص توسعه انسانی: 0.562
واحد پول: دلار جزایر سلیمان (SBD)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 11+
پیش‌شماره تلفنی: 677+
کد ایزو ۳۱۶۶: SB
دامنه سطح‌بالا: sb.

این کشور مستقیماً مجاور پاپوآ گینه نو در غرب، استرالیا در جنوب غربی، کالدونیای جدید و وانواتو در جنوب شرقی، فیجی، والیس و فوتونا و تووالو در شرق و نائورو و ایالات فدرال میکرونزی در شمال است. این کشور دارای مساحت کلی 28،896 کیلومتر مربع و جمعیتی برابر با 734،887 نفر بر اساس برآوردهای رسمی در سال 2023 است. پایتخت و بزرگترین شهر آن، هونیارا، در بزرگترین جزیره، گوادالکانال واقع شده است. این کشور نام خود را از منطقه وسیع‌تر مجمع‌الجزایر سلیمان می‌گیرد، که مجموعه ای از جزایر ملانزی است که همچنین شامل منطقه خودمختار بوگانویل (در حال حاضر بخشی از پاپوآ گینه نو)، بجز جزایر سانتا کروز می‌شود.

تاریخ

جزایر سلیمان از حداقل زمانی بین 30،000 تا 28،800 سال قبل مستقر شده‌اند، با موج‌های بعدی مهاجران، به‌ویژه مردم لاپیتا، که با هم مخلوط شده و جمعیت مدرن بومی ساکنان جزایر سلیمان را به وجود آوردند. در سال 1568، دریانورد اسپانیایی، آلوارو دو مندانا، اولین اروپایی بود که از آن‌ها بازدید کرد. اگرچه توسط مندانا نامگذاری نشده است، اما تصور می‌شود که این جزایر توسط کسانی که بعداً خبر سفر او را دریافت کردند و کشف او را نقشه برداری کردند، "سلیمان" نامیده شدند. مندانا دهه‌ها بعد، در سال 1595 بازگشت و در یک سفر اکتشافی دیگر اسپانیایی، به رهبری دریانورد پرتغالی پدرو فرناندز دو کئیروس، در سال 1606 از جزایر سلیمان بازدید کرد.

در ژوئن 1893، کاپیتان هربرت گیبسون، جزایر جنوبی سلیمان را به عنوان یک پروتکتور بریتانیا اعلام کرد. در طول جنگ جهانی دوم، مبارزه جزایر سلیمان (1942-1945) شاهد درگیری‌های شدید بین ایالات متحده، نیروهای امپراتوری بریتانیا و امپراتوری ژاپن، از جمله نبرد گوادالکانال بود.

استقلال و حکومت

نام رسمی دولت آن زمان بریتانیا از "پروتکتور بریتانیا جزایر سلیمان" به "جزایر سلیمان" در سال 1975 تغییر یافت و سال بعد حکومت خودگردان به دست آمد. استقلال در سال 1978 به دست آمد و نام آن به "جزایر سلیمان" تغییر یافت. در زمان استقلال، جزایر سلیمان به یک پادشاهی مشروطه تبدیل شد. پادشاه جزایر سلیمان چارلز سوم است که نماینده او در کشور یک فرماندار کل منصوب شده به توصیه نخست وزیر است.

اقتصاد

جزایر سلیمان با تولید ناخالص داخلی سرانه 600 دلار، به عنوان یکی از کشورهای کم‌توسعه رتبه‌بندی می‌شود و بیش از 75 درصد نیروی کار آن در کشاورزی و ماهیگیری معیشتی مشغول به کار است. بیشتر کالاهای تولیدی و محصولات نفتی باید وارد شوند. تنها 3.9 درصد از مساحت جزایر برای کشاورزی استفاده می‌شود و 78.1 درصد آن توسط جنگل‌ها پوشیده شده است.

دولت جزایر سلیمان تا سال 2002 ورشکست بود. از زمان مداخله مأموریت کمک منطقه‌ای به جزایر سلیمان (RAMSI) در سال 2003، دولت بودجه خود را بازسازی کرده است. این کشور بدهی داخلی خود را ادغام و مذاکره مجدد کرده است و با حمایت استرالیا، اکنون در حال تلاش برای مذاکره مجدد تعهدات خارجی خود است. کمک‌های اصلی مالی از استرالیا، نیوزیلند، اتحادیه اروپا، ژاپن و تایوان انجام می‌شود.

گردشگری، به‌ویژه غواصی، می‌تواند به یک صنعت خدمات مهم برای جزایر سلیمان تبدیل شود. با این حال، رشد گردشگری با کمبود زیرساخت‌ها و محدودیت‌های حمل‌ونقل محدود شده است. در سال 2017، جزایر سلیمان توسط 26،000 گردشگر بازدید شد و این کشور را به یکی از کم‌بازدیدترین کشورهای جهان تبدیل کرد.

محصولات کشاورزی صادراتی جزایر سلیمان، نارگیل، کاکائو و روغن پالم است. کشاورزی در جزایر سلیمان با کمبود بسیار شدید ماشین‌های کشاورزی و کهولت سن اکثر درختان نارگیل و کاکائو مواجه است.