درخواست اصلاح

گرنادا

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۱ ژانویهٔ ۲۰۲۵، ساعت ۰۸:۵۰ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها)

گرنادا (به انگلیسی: Grenada) یک کشور جزیره‌ای در شرق دریای کارائیب است. گرنادا جنوبی‌ترین جزیره جزایر بادگیر، مستقیماً در جنوب سنت وینسنت و گرنادین‌ و حدود ۱۶۰ کیلومتر شمال ترینیداد و سرزمین اصلی آمریکای جنوبی قرار دارد.

پرچم گرنادا
پرچم گرنادا
موقعیت جغرافیایی گرنادا
موقعیت جغرافیایی گرنادا
اطلاعات کشور
نام کامل: گرنادا
پایتخت: سنت جورجس
زبان(های) رسمی: انگلیسی
دین(ها): مسیحیت 96.6%، هندوئیسم 1.3%، بدون دین 1.0%، راستافاری 0.7%
حکومت: حکومت متمرکز نظام دوحزبی نظام پارلمانی پادشاهی مشروطه
مساحت: 348.5 کیلومتر مربع
جمعیت: 124,610 نفر (2021)
شاخص توسعه انسانی: 0.793
واحد پول: دلار کارائیب شرقی (XCD)
منطقه زمانی: یوتی‌ی 4-
پیش‌شماره تلفنی: 1-473+
کد ایزو ۳۱۶۶: GD
دامنه سطح‌بالا: gd.

گرنادا از جزیره گرنادا، دو جزیره کوچکتر، کاریاکو و پتی مارتینیک و چندین جزیره کوچک که در شمال جزیره اصلی قرار دارند و بخشی از گرنادین‌ها هستند، تشکیل شده است. مساحت آن ۳۴۸.۵ کیلومتر مربع با جمعیت تخمینی ۱۱۴,۶۲۱ نفر در سال ۲۰۲۴ است. پایتخت آن سنت جورج است. گرنادا به دلیل تولید محصولات جوز هندی نیز به عنوان "جزیره ادویه" شناخته می‌شود.

قبل از ورود اروپاییان به آمریکا، گرنادا توسط مردم بومی از آمریکای جنوبی سکونت داشت. کریستف کلمب در سال ۱۴۹۸ در طول سفر سوم خود به آمریکا، گرنادا را مشاهده کرد. پس از چندین تلاش ناموفق اروپایی‌ها برای استعمار این جزیره به دلیل مقاومت ساکنان کارائیب جزیره، استقرار و استعمار فرانسه در سال ۱۶۴۹ آغاز شد و برای قرن بعدی ادامه یافت. در ۱۰ فوریه ۱۷۶۳، گرنادا تحت معاهده پاریس به بریتانیا واگذار شد. حکومت بریتانیا تا سال ۱۹۷۴ ادامه داشت (به جز تصرف کوتاه مدت فرانسه بین سال‌های ۱۷۷۹ تا ۱۷۸۳). با این حال، در ۳ مارس ۱۹۶۷، به عنوان یک ایالت وابسته، خودمختاری کامل بر امور داخلی خود اعطا شد و از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۲، گرنادا بخشی از فدراسیون هند غربی، یک فدراسیون کوتاه مدت از مستعمرات هند غربی بریتانیا بود.

گرنادا در ۷ فوریه ۱۹۷۴ تحت رهبری اریک گری، اولین نخست وزیر گرنادا به عنوان یک دولت مستقل شناخته شد. این کشور جدید به عضویت کشورهای مشترک المنافع درآمد و ملکه الیزابت دوم به عنوان رئیس دولت آن شد. در مارس ۱۹۷۹، جنبش جواهر جدید مارکسیست-لنینیستی دولت گری را در یک کودتای بدون خونریزی سرنگون کرد و دولت انقلابی خلق (PRG) را که توسط موریس بیشاپ به عنوان نخست وزیر رهبری می شد، تأسیس کرد. بیشاپ بعداً توسط اعضای ارتش انقلابی خلق (PRA) دستگیر و اعدام شد، که برای توجیه تهاجم به رهبری ایالات متحده در اکتبر ۱۹۸۳ استفاده شد. از آن زمان، این جزیره به دموکراسی نمایندگی پارلمانی بازگشته است و از نظر سیاسی پایدار مانده است.