درخواست اصلاح

نیروگاه

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ مارس ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۴ توسط AlIA (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نیروگاه که به آن «نیروگاه برق» یا «کارخانه برق» نیز گفته می‌شود، تأسیسات صنعتی تولید برق از انواع روش‌های ممکن تولید برق است.

نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی غدیر قم
نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی غدیر قم

در گذشته بیشتر نیروگاه‌های برق از مولدهایی با سوخت زغال سنگ، نفت، گازوئیل و گاها نیروی آب سد یا رودخانه استفاده می‌کردند، اما امروزه نیروگاهای نفتی، گازی، اتمی، خورشیدی و بادی اکثر تولید برق را به خود اختصاص داده است.

معمولا نیروگاه‌های برق توسط شبکه توزیع برق به وسایل مصرف کنندگان می‌رسد.

تاریخپه

زنوب گرام مخترع بلژیکی در اوایل سال ۱۸۷۱، اولین مولد برق را اختراع کرد. این ژنراتور به می‌توانست برق را در مقیاس تجاری تولید کند.

در سال ۱۸۷۸ نیز ویلیام جورج آرمسترانگ در کرگساید، انگلستان با طراحی و ساخت نیروگاه برق آبی، از آب دریاچه‌های موجود در املاک خود برای تأمین انرژی دینام‌های زیمنس استفاده می‌کرد. برق تولید شده توسط ویلیام جورج آرمسترانگ برای روشن کردن چراغ‌ها، گرمایش، تولید آب گرم، راه اندازی آسانسور و همچنین دستگاه‌های مورد استفاده در کار و ساختمان‌های مزرعه استفاده می‌شد.

اولین نیروگاه برق عمومی زغال سنگی در جهان برای اولین بار در ژانویه سال ۱۸۸۲، با نام Edison Electric Light Station، در لندن ساخته شد، پروژه‌ای از توماس ادیسون که توسط ادوارد جانسون سازماندهی شد. دیگ بخار این نیروگاه (Babcock & Wilcox) یک موتور بخار ۹۳ کیلووات یا ۱۲۵ اسب بخار بود که یک مولد ۲۷ تنی را به حرکت درمی‌آورد.