عملیات بیت المقدس 3
عملیات بیت المقدس 3 در روز بیست و سوم اسفندماه 1366 در ارتفاعات شمال سلیمانیه کردستان عراق با رمز «یا موسی بن جعفر (ع)» اجرا شد.[۱]
اهداف
عملیات بیت المقدس 3 به منظور آزادسازی ارتفاعات شمال سلیمانیه عراق، گسترش وضعیت خطوط خودی در شمال شرقی سلیمانیه عراق و تصرف دو ارتفاع الاغلو و گوجار، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی شد.
فرماندهان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از بررسی و تحلیل عملیات بیت المقدس 2 تصمیم گرفتند قبل از شروع فصل بهار و فصل گرما عملیاتی با عنوان عملیات بیت المقدس 3 را طرح ریزی کنند که براساس آن تکلیف دو ارتفاع مهم و بلند الاغلو و گوجار را روشن کنند. زیرا با شروع فصل گرما نیروهای دشمن حضور دوچندانی پیدا می کردند و اجرای عملیات را سخت می نمودند.
خلاصه
بنابراین با وجود مشکلاتی نظیر: بلندیهای صعبالعبور محور شمالی جنگ، اوضاع جوی نامناسب، سرد و یخبندان و نیز بارش برف و مه غلیظ، نیروهای عمل کننده در تمامی محورها حاضر شدند و پس از اعلام حضور، بامداد روز 23 اسفندماه 1366 ساعت 1:00 عملیات با رمز «یا موسی بن جعفر (ع) شروع شد.
نیروی زمینی سپاه پاسداران با هدایت و فرماندهی قرارگاه نجف از محور شمال به سمت جنوب وارد عمل شده و در همان ساعات اولیه عملیات موفق به تصرف ارتفاعات گوجار و هلگان گردیدند. همچنین قوای ایرانی در مرحله اول عملیات نه تنها موفق به آزادسازی روستاهای گواراده شدند، بلکه توانستند پس از عبور از رودخانههای کاناگوری، کانخان، گواراده، کانیداوود و ملکان، در 20 کیلومتری شهر سلیمانیه استقرار یابند.
با روشن شدن هوا، یگان های مستقر بر روی گوجار برای انتقال مجروحان به بیمارستان و پشتیبانی مهمات و تدارکات از هوانیروز درخواست هلی کوپتر نمودند، اما به دلیل محدودیت در تعداد هلی کوپتر و فقدان تور برای اسلینک مهمات و تدارکات با عدم دریافت درخواست ها مواجه گردیدند. اما نیروها باز از مقاومت و پیشروی باز نایستادند.
مرحله دوم عملیات بیت المقدس 3، به ترتیب در ساعت 21:00 و یک بامداد شب دوم و سوم عملیات با پاتک و آتش دشمن آغاز شد. ولی با وجود مشکلاتی که نیروهای عراقی برای رزمندگان اسلام به وجود آورده بودند، قوای ایرانی موفق پس از هجوم گسترده علیه نیروهای دشمن و طی نبردی بیامان، ارتفاعات 1460، 1490، 1526، 1680، 1787 را آزاد و پل ارتباطی ارتفاعات اولاغلو و سلسله جبال گوجار را تحت کنترل خود درمیآورند.
بالاخره عملیات بیت المقدس 3، علیرغم پاتکهای پیاپی و بمباران شیمیایی هواپیماهای دشمن و نیز وجود مشکلاتی نظیر: ارسال کمک و مهمات و تخلیه مجروحین و شهدا در مواضع ایرانی، بینتیجه ماندو بدین ترتیب پس از سه شبانه روز درگیری و نبرد سخت با اوضاع نامناسب جوی و مشکلاتی ناشی از پشتیبانی هوانیروز و نیروهای دشمن، اهداف مورد نظر محفوظ ماند.
استعداد نیروهای ایرانی در این عملیات شامل: لشکر 5 نصر، لشکر 31 عاشورا، تیپ 35 امام حسن (ع)، تیپ 12 قائم (عج) و هوانیروز کرمان با یک هلی کوپتر 206، چهار هلی کوپتر 214، یک هلی کوپتر کبرا و یک هلی کوپتر 206 از سپاه بود.
نتایج
از مهم ترین دستاورد عملیات بیتالمقدس3 می توان به: آزادسازی منطقه ایی به وسعت 40 کیلومتر مربع از خاک عراق، آزادسازی سلسله ارتفاعات گوجار، آزادسازی ارتفاعات 2080 ملکان، آزادسازی ارتفاعات سه گانه هلگان، آزاد سازی روستاهای گواراده و سومر، آزادسازی قطع یال ارتباطی گوجار به اولاغلو، انهدام یک فروند هواپیمای دشمن، انهدام تیپ604 پیاده از سپاه یکم دشمن و شماری سلاح سنگین و نیمه سنگین اشاره کرد. همچنین تعداد زیادی سلاح سبک و سنگین به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد.