درخواست اصلاح

آویشن

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۴۹ توسط Yekta (بحث | مشارکت‌ها)
آویشن به صورت پودر شده
آویشن به صورت پودر شده
اطلاعات
نام های محلی: در زبان ترکی به آویشن کهلیک اوتی می‌گویند.
طبع در طب سنتی: طبع آویشن گرم و خشک است.
فرمانرو: گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌های‌نو
راسته: نعناسانان
تیره: نعناعیان
نام علمی: Thymes
نام های دیگر: آزربه، آویشن معمولی، آویشن باغی، وانیا یاونای و سرپولت

آویشن، با نام علمی Thymes، که با اسامی دیگری از جمله آزربه، آویشن معمولی، آویشن باغی، وانیا یاونای و سرپولت شناخته می‌شود، نوعی گیاه معطر است که از گل، برگ و روغن آن به‌عنوان یک دارو در طب سنتی استفاده می‌شود. گاهی نیز برای درمان برخی بیماری‌ها از آن‌ها به‌صورت ترکیبی با گیاهان دیگر استفاده می‌شود. آویشن از گیاهان بومی کرانه‌های اروپای مدیترانه است.

قرن‌ها پیش مصریان به طرز شگفت آوری از آویشن برای مومیایی کردن استفاده می‌کردند. آویشن به دلیل داشتن تیمول زیاد، باکتری‌ها و قارچ‌ها را از بین می‌برد و ماده‌ای فوق‌العاده برای مومیایی کردن است.

در دوران باستان، آویشن نماد شجاعت، مردانگی و قدرت بود. سربازان رومی به نشانه‌ی احترام شاخه‌ای از برگ‌های آویشن را مبادله می‌کردند. یونانی‌ها و رومی‌ها دسته‌ی آویشن را به منظور پاک‌سازی خانه‌ها و معابد خود می‌سوزاندند. آنها هم‌چنین برای مصرف دارویی، آویشن را در آب حمام خود استفاده می‌کردند.

همچنین در قرون وسطی در اروپا، برای داشتن خواب آرام و آسوده، برگ‌های آویشن را زیر بالش خود قرار می‌دادند. در آن دوران هم‌چنین آویشن را در تابوت‌ها نیز می‌گذاشتند؛ زیرا مردم اعتقاد داشتند سبب می‌شود فرد متوفی با دلگرمی قدم به زندگی بعدی خود بگذارد.

در زبان ترکی به این گیاه کهلیک اوتی گفته می‌شود، که به معنی بوته‌ی کبک است.

طبع آویشن

طبع آویشن گرم و خشک است.

بنابراین آویشن برای سرد مزاجان مناسب بوده و گرم مزاجان می‌بایست در مصرف آن دقت نموده و حتما آن را با مصلحاتش مصرف کنند.  

خواص آویشن

  • خواص ضد قارچی آویشن: مشهورترین ماده‌ی فعالی که در آویشن وجود دارد، تیمول می‌باشد. این ترکیب آلی دارای اثرات بسیار زیادی بر روی بدن است. مثلا این ترکیب می‌تواند از عفونت‌های قارچی و ویروسی[۱] جلوگیری کند. بنابراین فشار بر روی سیستم ایمنی بدن کاهش پیدا می‌کند.
  • خاصیت آنتی اکسیدانی آویشن: آویشن دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی بوده و برای سلامت کلی بدن بسیار مفید است. آنتی اکسیدان‌های فنولی موجود در آویشن همچون لوتئین، زیگزانتین و تیمونین سبب خنثی سازی و حذف رادیکال‌های آزاد در بدن می‌شود. رادیکال‌های آزاد از محصولات جانبی خطرناک و حاصل از متابولیسم سلولی است که می‌تواند آسیب عمده‌ای به سلول‌های سالم بدن برساند. این آنتی اکسیدان‌ها همچنین می‌تواند از استرس اکسیداتیو در تمامی اندام‌های بدن جلوگیری کند.
  • گردش خون بهتر با مصرف آویشن: غلظت بالای آهن و سایر مواد معدنی در آویشن، آن را به یک ماده‌ی ایده‌آل برای تحریک جریان خون تبدیل کرده است. افزایش گردش جریان خون در بدن و اکسیژن رسانی به اندام‌ها، بسیار ضروری بوده و می‌تواند برای سلامت بدن بسیار مفید باشد.
  • تاثیر آویشن در سلامت قلب: ترکیب غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، مواد معدنی و ویتامین ها در آویشن دارای تاثیرات کوچک بی‌شماری بر روی سلامت قلب هستند؛ اما پتاسیم و منگنز موجود در آن بسیار مهم است. پتاسیم یک گشادکننده عروق است. این  ماده با شل کردن عروق خون و کاهش فشار خون می‌تواند فشار موجود بر روی سیستم قلبی و عروقی را کاهش دهد. جلوگیری از تصلب شرایین و اجتناب از سکته مغزی، حملات قلبی و بیماری عروق کرونر قلب، می‌تواند عمر فرد را افزایش دهد.
  • فواید آویشن برای تقویت بینایی: غلظت کاروتنوئید و ویتامین A موجود در آویشن یک عامل آنتی اکسیدانی موثر برای سلامت چشم است. کاروتنوئید می‌تواند رادیکال‌های آزاد در سیستم چشم را خنثی سازد و گسترش دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کند نماید.
  • خواص آویشن برای سیستم ایمنی بدن: سطوح بالای ویتامین C موجود در آویشن می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. ویتامین C تولید گلبول‌های سفید را تحریک خواهد کرد. گلبو‌ل‌های سفید اولین خط دفاعی در بدن هستند. ویتامین C نیز نقش مهمی در تولید کلاژن ایفا می‌کند. کلاژن برای تولید و ترمیم سلول‌ها، ماهیچه‌ها، بافت‌ها و رگ‌های خونی ضروری است.
  • خواص آویشن برای قاعدگی: گیاه آویشن می‌تواند در درمان اختلالات قاعدگی و تسکین دردهای قاعدگی موثر و مفید باشد. از دیگر خواص آویشن برای قاعدگی، می‌توان به کمک آویشن در درمان گرفتگی عضلات در دوران قاعدگی اشاره کرد. گیاه آویشن می‌تواند عفونت واژن را برطرف کند.
  • برای کم خونی: غلظت بالای آهن و دیگر مواد معدنی ضروری در آویشن، آن را برای تحریک تولید گلبول‌های قرمز ایده‌آل می‌سازد؛ بنابراین گردش خون و اکسیژن رسانی به بدن را بهبود بخشیده و به درمان کم خونی کمک می کند.
  • خاصیت آویش برای جلو‌گیری از سرفه کردن: اسانس آویشن، که از برگ‌های آن به دست می‌آید، اغلب به عنوان یک درمان طبیعی سرفه استفاده می‌شود. ترکیبی از برگ‌های آویشن و پیچک به کاهش سرفه و سایر علائم برونشیت حاد کمک می‌کند. ترکیب عصاره آویشن و پامچال را برای کاهش التهاب و مخاط در یک مدل حیوانی نشان داده‌اند.
  • خواص عرق آویشن: عرق آویشن می‌تواند برای درمان اختلالات تنفسی مانند تنگی نفس، برونشیت و سرفه، عفونت قارچی، درمان سوزش سر دل و رفع بوی بد دهان استفاده شود. قبل از استفاده از عرق آویشن با پزشک خود مشورت کنید.
  • خواص روغن آویشن: امروزه روغن آویشن در دو نوع قرمز و سفید تولید می‌شود. روغن آویشن قرمز دارای مقدار بیشتری فنل بوده و از روغن آویشن سفید گران‌تر می‌باشد.

مضرات آویشن

  • مصرف زیاد آویشن یا عصاره آن در دوران بارداری می‌تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. بنابراین توصیه شده است که خانم‌های باردار از مصرف این گیاه خودداری کنند.
  • مطالعات نشان می‌دهد که آویشن می‌تواند روند انعقاد خون را با تاخیر مواجه کند. بنابراین کسانی که قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرند، از دو هفته قبل از عمل جراحی، نباید آویشن استفاده کنند.
  • برای افرادی که دارای معده حساس هستند، مصرف زیاد آن می‌تواند موجب ناراحتی های دستگاه گوارش شود؛ اما به طور کلی آویشن به عنوان ماده آلرژیک شناخته نمی‌شود و می‌تواند به طور منظم در رژیم غذایی استفاده شود.
  • زنانی که به هورمون‌ها حساس هستند، مثل کسانی که مبتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان رحم، فیبروئیدهای رحمی یا اندومتریوز هستند، آویشن ممکن است در بدن‌‌شان مانند استروژن عمل کند. اگر چنین شرایطی دارید، به‌هیچ‌وجه از آویشن استفاده نکنید.

مصلحات آویشن

با توجه به طبع گرم آویشن، توصیه می‌شود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل سرکه انگور می‌شود مصرف کنند تا طبع و مزاج آویشن اصلاح شود.

  1. <عفونت های ویروسی و قارچی> برداشت شده در 1402/02/06