کنگر
کنگر گیاهی است خودرو با برگهای خاردار که شباهت زیادی به کرفس دارد؛ این گیاه تا حدود زیادی ناشناخته است و در فصل بهار رشد کرده و برای بارداری، بیماری دیابت، بیماری های کبدی و پوست مفید است.
این گیاه دارای خواص ضدالتهابی میباشد و میتوانید از آن به صورت موضعی برای درمان زخم های پوستی و پیشگیری از سرطان پوست استفاده کنید. صد گرم کنگر دارای ۴۷ کالری بوده و حدود ۶ گرم فیبر دارد. کنگر دارای طبع گرم و خشک می باشد.
این گیاه دارای مقادیر زیادی از ویتامین سی، ویتامین کا، اسید فولیک، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، روی، مس، فیبر و پروتئین است. این گیاه را میتوان به صورت های مختلف مانند استفاده در انواع سالاد، به صورت پخته و خورش استفاده نمود.
خواص
- کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگ ها مفید بوده و در درمان سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، یبوست و نارسایی کبد موثر است.
- این سبزی سرشار از ویتامین های A، B، E و املاح معدنی است. قسمت مورد استفادهی این سبزی، مانند کرفس، ساقه آن است که پس از جدا کردن تیغ ها و کمی تفت دادن در روغن می تواند برای طبخ خورش به کار رود.
- خوردن برگ های این سبزی افزایش دهنده ادرار و محرک کلیه ها و کبد است و به ترشح صفرا کمک می کند.
- این سبزی به دلیل مواد فیبری، قابلیت هضم کم و خاصیت مسهلی و ملینی دارد و میزان کالری آن بسیار محدود است.
- این سبزی چون اینولین دارد سبب افزایش باکتری های مفید روده میشود و در کل به حفظ سلامت روده بزرگ کمک میکند و از خطر ابتلا به سرطان میکاهد.
- هورمون های موجود در این سبزی ترشحات غدد را تقویت میکند و در تقویت غرایز جنسی نقش دارد.
- این سبزی از عوارض ویار میکاهد.
- کنگر ضد عفونی کننده، اشتها آور، تب بر و هضم کننده غذاست و مصرف آن سبب تقویت دستگاه گوارش میشود.
- مصرف برگ کنگر تولید کلسترول در بدن را پایین میآورد. به همین دلیل داروهای تهیه شده از کنگر را برای امراض قلبی - عروقی و جلوگیری از تصلب شرایین استفاده میکنند.
- از آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیرقابل هضم به نام اینولین است، خاصیت مسهلی دارد. از طرفی اینولین موجود در کنگر سبب افزایش باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در مدفوع میشود.
- آنتیاکسیدان موجود در کنگر، پوست را در برابر سرطان محافظت میکند.
درمان کم خونی
کنگر حاوی مس میباشد که سبب زیاد شدن گلبول های قرمز خون شده و به درمان کم خونی کمک میکند. خاصیت سم زدایی کنگر برای سم زدایی کبد بسیار مفید میباشد و سبب میشود تا کبد عملکرد بهتری برای مقابله با دفع سموم داشته باشد.
این سبزی موجب کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون میشود و به دلیل داشتن پتاسیم، یک کاهنده مفید فشار خون به حساب میآید؛ خوردن کنگر به کسانی که از چربی و فشار خون بالا رنج می برند یا مستعد بیماری های قلبی ـ عروقی هستند، توصیه میشود.
درمان واریس، روماتیسم و آرتروز
دمنوش گیاهی کنگر برای درمان واریس، دردهای مفاصل، آرتروز و روماتسیم استفاده میشود. این گیاه دارای سیلیمارین و اسید کافئیک بسیاری است.
دیابت و قند خون
فلاونوئیدهای موجود در این گیاه و همچنین سیلیمارین موجود در کنگر سبب میشوند تا با کلسترول بالای خون مبارزه کرده و از دیابت پیشگیری کند.
ضد سرطان
گیاه کنگر منبع غنی پتاسیم است که خواص ضد سرطانی داشته و برای جلوگیری از سرطان سینه، پروستات و سلولهای دهانه رحم مفید است.
پوست
حمام کردن با عصاره تهيه شده از گياه کنگر در درمان خارش پوست و برطرف کردن بوي عرق بدن موثر است. براي اين منظور لازم است يک کنگر کامل و متوسط را با ۴ تا ۵ ليوان آب روي حرارت قرار دهيد و اجازه دهيد آب آن بجوشد تا ۳ ليوان آب درون ظرف باقي بماند. اين آب را بعد از سرد شدن با آب وان ترکيب کنيد و به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقيقه درون آن دراز بکشيد. شستشوي بدن با جوشانده کنگر علاوه بر از بين بردن بوي تند بدن موجب پيشگيري از بو گرفتن بدن در روزهاي گرم تابستان ميشود. ضمن آنکه تماس جوشانده کنگر با بدن موجب از بين رفتن آلودگي ها از سطح پوست شده و احتمال ابتلا به بيماري هاي پوستي را نيز کاهش ميدهد.
درمان بیخوابی
يکي از موثرترين نسخه هاي طبيعي براي درمان بي خوابي و بهبود کيفيت خواب مصرف ترکيبي از ماست و کنگر است. کافي است قطعه کوچکي از کنگر را درون يک کاسه ماست رنده کرده و اين ترکيب را يک ساعت پيش از خواب ميل کنيد. خوردن ماستي که کنگر درون آن قرار دارد موجب سنگيني پلک ها و افزايش آرامش پيش از خواب فرد ميشود. مصرف اين ترکيب در ساعات اوليه روز به ويژه براي افرادي که بايد حين کار هوشياري داشته باشند يا براي رسيدن به محل کارشان رانندگي کنند، توصيه نميشود.
پاکسازي عروق و تسکين درد نقرس
يکي از ويژگي هاي کنگر در تسکين بيماري نقرس و تصلب شرائين است. اين گياه در حقيقت با خاصيت پاکسازي عروق موجب تخليه رسوب ها و اخلاط مزاحم از رگ هاي خوني ميشود. از طرفي برگ کنگر به جهت داشتن ميزان قابل ملاحظهاي فيبر، املاح معدني و ويتامين هاي A، B و E در گروه مفيدترين گياهان و سبزيجات قرار ميگيرد که ضمن تنظيم عملکرد کليه ها و افزايش ميزان ادرار ميتواند به عنوان يک ملين و مسهل گياهي معتدل براي درمان افرادي که دچار يبوستهاي خفيف هستند استفاده شود. در حقيقت تهيه خورش يا آش کنگر که با کمک ليموترش تازه طعم دار شده باشد، تاثير زيادي در درمان يبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارشي، به ويژه روده ها، خواهد داشت.
مضرات
- بهتر است زنان باردار، کودکان، افرادی که ناراحتیهای کلیوی و کبدی شدید دارند از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند.
- از آن جایی که برگ های کنگر محرک انقباض کیسه صفرا هستند، اگر سابقه ابتلا به سنگ کیسه صفرا دارید از کنگر کمتری در خورش استفاده کنید؛ چرا که این موضوع میتواند به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا منجر شود.
- اشخاصی که نسبت به کنگر یا خواص سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.
- از نگهداری خورش کنگر در فریزر بپرهیزید؛ چرا که طولانی شدن زمان نگهداری این خورش از ارزش غذایی آن می کاهد.