عملیات والفجر 4
عملیات والفجر ۴ عملیاتی تهاجمی توسط نیروهای مسلح ایران، علیه عراق در دوران جنگ تحمیلی بود، که در مهرماه و آبانماه ۱۳۶۲ به مدت ۳۳ روز، در شهرهای سلیمانیه و پنجوین، در استان سلیمانیه عراق، با مشارکت سپاه پاسداران و ارتش، همچنین با همکاری پیشمرگههای کُرد، وابسته به اتحادیه میهنی کردستان عراق طراحی و اجرا شد.
اهداف
عملیات والفجر 4 با هدف آزادسازی قسمت دیگری از سرزمین عزیزمان ایران و ارتفاعات مهم منطقه، تصرف پیشرفتگی دشت شیلر، بستن راه ورود گروهک های ضد انقلابی که از راه دشت شیلر انجام می شد، تصرف پادگان پنجوین و گرمک عراق و نیز خارج کردن مریوان از تیررس دشمن با همکاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران روز 27 مهرماه 1362 در منطقه شمالی شهر پنجوین عراق در جبهه شمالی جنگ با رمز «یا الله، یا الله، یا الله» اجرا شد.[۱]
دشت و دره شیلر، میان شهر مرزی بانه و مریوان با فرورفتگی خاصی که از خاک عراق به داخل ایران دارد، در جریان جنگ از اهمیت ویژه ایی برخوردار بود. ارتفاعات سون، سورکوه و کانی مانگا از مهم ترین ارتفاعات منطقه پنجوین می باشند که در دهانه این دشت و دره واقع شده است.
خلاصه
با توجه به اهمیت جغرافیایی و استراتژیکی منطقه شیلر و با هدف وصل بلندیهای مذکور به یکدیگر در خاک ایران، عملیات والفجر 4، نیمه شب 27 مهرماه 1362، به مدت 33 روز در جبهه شمالی سلیمانیه و پنجوین در منطقه ایی به وسعت صدها کیلومتر آغاز شد.
در مرحله اول عملیات، نیروهای ایرانی با سرعت عمل بالایی موفق شدند در دو محور بانه و بلندیهای لری، گرمک، کنگرک و در محور مریوان و بلندیهای پنجوین به نام زله، مارو و خلوزه پیشروی کرده و این مناطق را آزاد نمایند.
در مرحله دوم عملیات که دو روز پس از مرحله اول شروع شد. در این مرحله ارتفاعات خلوزه 2، کلو، هفت توانا، ارتفاعات اطراف پنجوین، یال شرقی ارتفاع زله، ارتفاعات 1672 شرق سنگ معدن در محور مریوان و شاخ نالشکینه در محور بانه به تصرف رزمندگان اسلام درآمد. همچنین نیروهای ایرانی موفق به تصرف کامل پنجوین شدند، اما به دلیل عدم سقوط کامل ارتفاع زله، تصرف کامل شهر میسر نشد.
در نهایت، مرحله سوم عملیات والفجر 4، سیزده روز پس از مرحله دوم، روز 22 آبان ماه 1362 اجرا شد. در این مرحله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با 25 گردان وارد عمل شد و موفق به آزادسازی 300 کیلومتر مربع از خاک ایران و 700 کیلومتر از خاک عراق شد و بدین ترتیب راه های نفوذی گروهک های ضد انقلابی به داخل ایران در دره شیلر را مسدود کرد.
استعداد نیروهای ایرانی در عملیات والفجر 4، هشت تیپ و دو گردان از سپاه و 1 لشکر پیاده از ارتش بود.
نتایج
نیروهای ایرانی علاوه بر این که در عملیات والفجر 4 موفق به آزادسازی و تصرف اهداف مورد نظر شدند، موفق به آزاد کردن 200 تن از رزمندگان اسلام از اسارت افراد ضد انقلاب گردید. در این عملیات 10 فروند هواپیما، یک فروند بالگر، بیش از 90 دستگاه تانک و نفربر زرهی، 200 دستگاه خودرو و تعداد زیادی سلاح و مهمات دشمن منهدم شد و 5 دستگاه تانک و نفربر، 10 دستگاه لودر و بولدوزر، 200 دستگاه خودرو سبک و سنگین، 20 قبضه سلاح ضد هوایی سام 7، مقداری وسایل مخابراتی، مهمات و سلاح های سبک و سنگین دشمن به غنیمت نیروهای ایرانی در آمد.