درخواست اصلاح

قاره آفریقا

از دانشنامه ویکیدا
نقشه قاره آفریقا
نقشه قاره آفریقا

آفریقا یا اِفریقا دومین قارهٔ پهناور جهان پس از آسیا، است که با مساحتی حدود ۳۰ میلیون کیلومتر مربع حدود ۲۰٫۳٪ از مجموع خشکی‌های زمین را در بر گرفته است. طول این قاره حدود از جنوب به شمال حدود ۸۰۰۰ کیلومتر و عرض آن از شرق به غرب در حدود ۷۴۰۰ کیلومتر است. آفریقا با بیش از ۱٬۳ میلیارد نفر جمعیت، دارای ۵۴ کشور بوده که حدود یک هفتم از جمعیت کنونی جهان را در خود جای داده‌ اند.

قاره آفریقا از شمال به دریای مدیترانه، از شمال شرق به کانال سوئز و دریای سرخ، از شرق به خلیج عدن، از جنوب شرق به اقیانوس هند، و از غرب به اقیانوس اطلس محدود می‌شود.

شمالی‌ترین نقطهٔ قاره آفریقا دماغه الغیران در شمال کشور تونس، جنوبی‌ترین نقطه آن دماغه آگولهاس در کشور آفریقای جنوبی، شرقی‌ترین نقطه دماغه گوآردافوئی در کشور سومالی و غربی‌ترین نقطه نوک المادی در کشور دماغه سبز می‌باشد.

طبیعت آفریقا

آفریقا از شمال تا جنوب خط استوا قرار گرفته و نواحی اقلیمی مختلفی را در بر می‌گیرد. قاره آفریقا تنها قاره‌ای است که از منطقه معتدله شمالی تا منطقه معتدله جنوبی امتداد یافته‌است (با فرض در نظر نگرفتن قاره پیوسته آمریکا). به دلیل فقدان بارش‌های منظم طبیعی و آبیاری، و تا حدودی عدم وجود سیستم‌های توده‌ای یخ یا سفره‌های زیرزمینی کوهستانی، هیچ‌گونه اثر معتدل کنندهٔ طبیعی بر اقلیم به استثنای نزدیکی سواحل در آن وجود ندارد.

در مرکز آفریقا در نزدیکی خط استوا نیمی از سال بارانی است که دارای هوای گرم و مرطوب است و جنگل‌های زیبایی را پدید می‌آورد که عمری بیشتر از یک نیم سال ندارد چرا که با پایان این فصل بارانی، گرمایی سخت و طاقت فرسا تمام منطقه را فرا می‌گیرد و هیچ جانوری طاقت آن را ندارد و پس از مدتی آن جنگل‌ها به بیابانی خشک و بی آب و علف تبدیل می‌شود.

اقتصاد آفریقا

مردم آفریقا به طور میانگین فقیرترین مردم جهان در بین تمامی قاره‌ها هستند. مصر و آفریقای جنوبی و نیجریه را می‌توان به عنوان اقتصادهای برتر این قاره عنوان کرد.

به دلیل اثرات استعمار که تا همین چند سال قبل در آفریقا وجود داشت و دولت‌های فاسد و متکی به کشورهای خارجی، آفریقا فقیرترین قاره مسکونی جهان است. بر طبق گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در سال۲۰۰۳، ۲۵ رده پایینی جدول کشورها یعنی از رتبه ۱۵۱ ام تا ۱۷۵ ام جدوم همگی کشورهای آفریقایی بوده‌اند.

فرهنگ آفریقا

پراکندگی زبان‌های آفریقا- آسیایی از ساحل تا جنوب غرب آفریقا امتداد یافته‌است. زبان‌های نیجر- کنگو تقسیم شده‌است تا عظمت زبان‌های زیرمجموعه خانواده بانتو را نشان دهند.

بر اساس بیشترین برآوردها، آفریقا کلاً شامل بیش از هزار زبان می‌باشد، برخی این رقم را تا بیش از دوهزار تخمین زده‌اند (بیشتر آفریقایی تا دارای ریشه اروپایی). آفریقا عمده‌ترین قاره چند زبانه در جهان است؛ و این مسئله نادر نیست که افرادی را بتوان یافت که نه تنها به زبان‌های مختلف آفریقایی، بلکه یک یا دو زبان اروپایی نیز به روانی تکلم می‌نمایند.

دین در آفریقا

مسیحیت و اسلام رایج‌ترین ادیان در آفریقا هستند. تقریباً، ۴۵٪ کل آفریقایی‌ها پیرو دین مسیحیت و ۴۵٪ آن‌ها را پیرو اسلام تشکیل می‌دهند. حدود ۹٫۵٪ آفریقایی‌ها عمدتاً پیرو مذاهب آفریقایی بومی هستند. تعداد اندکی از آفریقایی‌ها هندو، یا دارای اعتقاداتی از سنت یهودی می‌باشند.