روستا: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''روستا''' یا '''آبادی''' یا '''ده''' به کوچکترین واحد اجتماعی و تشکیلاتی و جایی است که در آن جمعی از انسانها برای همکاری در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گرد هم تجمع یافتهاند. روستا، ده یا آبادی از اولین اشکال تمدن بشریت است. روست...» ایجاد کرد) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۲ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۴:۵۶
روستا یا آبادی یا ده به کوچکترین واحد اجتماعی و تشکیلاتی و جایی است که در آن جمعی از انسانها برای همکاری در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی گرد هم تجمع یافتهاند. روستا، ده یا آبادی از اولین اشکال تمدن بشریت است. روستا اساس زندگی اجتماعی ایران را تشکیل میدهد و اهمیت آن به اعتبار اینکه یک واحد تشکیلاتی در زندگی روستایی است، در سراسر قرون وسطی و از آن پس تا به امروز برقرار بودهاست.
تعریف رسمی روستا
قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری ایران، مصوب تیرماه ۱۳۶۲، روستا را چنین تعریف میکند: «روستا» که از نظر وضعیت طبیعی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی همگون بوده و با قلمرو معیّن ثبتی یا عرفی مستقل شناخته شود. روستا از حداقل ۲۰ خانوار یا صد نفر ساکن متمرکز یا پراکنده تشکیل میشود.
اکثریت ساکنان دائمی روستا بهطور مستقیم یا غیر مستقیم به فعالیت در زمینه کشاورزی، دامداری، باغداری، صنایع روستایی یا صید اشتغال دارند.
واژه شناسی
ده، آبادی یا روستا که در پارسی میانه، ده (Deh) در پارسی باستان (Dahya) به معنی سرزمین و در اوستا به شکل دخیو (Daxya) آمده است. روستا در عرف به عنوان ده، آبادی، قلعه، دهکده یا قریه نیز نامیده میشود.