بدنسازی
بدنسازی یا پرورش اندام یکی از انواع ورزش است. بدنسازی از سادهترین رشتههای ورزشی به حساب میآید که وابستگی خاصی به مکان و وسایل ندارد. در این ورزش با تلفیق تمرینات ورزشی و تغذیه مناسب، عضلات قدرتمند و اندام ورزیده خواهد شد.
ورزش بدنسازی شاخههای مختلفی دارد و در هر رشته سبک تمرین و نوع عضله سازی متفاوت است.
تاریخچه
میتوان گفت که ورزش بدنسازی، قدمتی به اندازه حیات بشر دارد. انسان در همه دوران، برای انجام کارهای روزانه، شکار، مبارزات و... نیاز به اندام و عضلات قدرتمند داشته است و از راههای مختلف برای این امر اقدام میکرده.
در مصر باستان، بلند کردن سنگهای سنگین رواج زیادی داشت. افراد طی رقابتهایی با بلندکردن سنگها در وزنها و ابعاد مختلف، توان فیزیکی خود را به رخ میکشیدند. در این دوران، تمرکز بیشتر بر زورآزامایی بود و داشتن اندام زیبا، اهمیت چندانی نداشت.
رفته رفته، زیبایی نیز در کنار قدرت قرار گرفت و ورزشکاران، کوشیدند با پروراندن اندام خود از حالت پرچربی، به حالت عضلانی، زیبایی و ورزیدگی را نیز با ورزش پیوند بزنند.
رشتههای بدنسازی
ورزش بدنسازی زیرمجموعههای مختلفی دارد که در ادامه توضیح داده خواهند شد:
۱. پرورش اندام یا بادی بیلدینگ
در این رشته از بدنسازی، عضلهسازی و ورزیدگی، با معیار وزن سنجیده می شود. بدنسازان در این رشته ورزشی بر اساس وزن طبقهبندی میشوند. از قهرمانان رشته بادی بیلدینگ میتوان به رونی کلمن، هنی لی و آرنولد شوارتزنگر اشاره کنیم.
۲. بادی کلاسیک
این رشته ورزشی یکی از جدیدترین بخشهای المپیا است. بدنسازان در این ورزش در طول دوران تمرین به عضلهسازی و حجمگیری میپردازند؛ در این رشته عموما بدنسازان قد بلند شرکت دارند و عضله سازی بر کشیدگیِ و کات عمقی آن استوار است.
۳. فیتنس فیزیک
در این رشته ورزشی تمرکز روی ساختار جذاب بدن است. در حقیقت فیتنس فیزیک نمایش نسبت چشمگیر عرض زیاد شانه به دور باریک کمر است. در فیتنس فیزیک، پرورش عضلات بازوها، سرشانه، سینه، پشت و ساق پا مدنظر است.
۴. وزنهبرداری یا پاورلیفتینگ
پاورلیفتینگ یکی دیگر از بخشهای بدنسازی است که بسیار قدرتی است. تمرکز این رشته به طور کامل روی قدرت بدنساز است. همچنین استفاده از وزنههای سنگین و رکورد وزنهبرداری در این رشته مورد توجه است.