ساحل
ساحل دریا، که به انگلیسی Beach و به فارسی لب آب یا آبکنار نیز گفته میشود، منطقهای است که در آن دریا و خشکی به هم میرسند. این اصطلاح برای اشاره به منطقهای که بین حداکثر مد و پایه پرتگاههای ساحلی در سواحل مرتفع و همچنین نواحی واقع بین حداقل جزر و بالاترین مرز پیشروی امواج طوفان وجود دارد، استفاده میشود.
مناطق ساحلی و تعامل محیطها
مناطق ساحلی، گسترهای هستند که در آن نیروهای محیطهای خشکی و دریایی با یکدیگر در تعامل بوده و دستخوش تغییرات کوتاهمدت و درازمدت میشوند. در نواحی شرق آمریکا، عرض سواحل بیشتر است، در حالی که در نواحی دریای مدیترانه، عرض سواحل کمتر است.
عوامل موثر در شکلگیری سواحل
عوامل مختلفی در شکلگیری انواع سواحل نقش دارند. عواملی مانند رسوبگذاری، فعالیت آتشفشانی، مرجانها و تغییرات سطح آب دریاها، در پیدایش سواحل مؤثر هستند. از طرف دیگر، عواملی همچون موج، جزر و مد، جریان دریایی، یخچال طبیعی و باد، بهطور پیوسته سواحل را تغییر میدهند. برخی سواحل هموار و پست هستند؛ در حالی که برخی دیگر دارای صخرهها هستند.
پلاژ: تفریح در کنار دریا
پلاژ، واژهای فرانسوی (Plage)، به بخشی از کرانه دریا اطلاق میشود که برای آبتنی و تفریح آماده شده است. در زبان فارسی، واژههای "شناگاه" و "دریاکنار" به عنوان معادلهای پلاژ پیشنهاد شدهاند.
سواحل قابل دسترس برای معلولان
سواحل قابل دسترس برای معلولان، با در نظر گرفتن شرایط طبیعی انتخاب میشوند و عمدتاً سواحل شنی با شنهای سفتتر هستند. این سواحل دارای امکاناتی مانند ویلچرهای ساحلی هستند که به معلولان امکان میدهد تا عمق مناسب وارد دریا شوند و از تفریحات ساحلی بهرهمند شوند.