سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا که در انگلیسی به آن gallstone می گویند، یک نوع بیماری مربوط به دستگاه گوارش است که در یک کیسه به شکل گلابی کوچک که کیسه صفرا نام دارد تشکیل می گردد و محل ذخیره سازی مایع صفرا می باشد.
این اجسام همان سنگ ریزه هایی هستند که از مایع صفرا غلیظ تولید می شوند. مایع صفرا دارای کلسترول، نمک صفرا، بیلی روبین و لسیتین می باشد. سنگ های کیسه صفرا اغلب از کلسترول یا بیلی روبین تشکیل می گردند و در ناحیه تحتاتی کیسه صفرا جمع می شوند و در آخر وقتی سخت و سفت شدند به سنگ تبدیل می شوند.
اندازه این سنگ ها می تواند در حد یک شن و سنگ ریزه تا یک توپ گلف باشد که به مرور زمان رشد، و مواد اضافی را جمع می کنند. در اغلب موارد، این سنگ های کوچک هستند که باعث بروز مشکل می شوند زیرا سنگ های کوچک تر این قابلیت را دارند که حرکت کنند و جا به جا شوند در صورتی که سنگ های بزرگتر معمولا درجا می زنند و در جای خود ثابت می مانند. این امکان وجود دارد، سنگ هایی که متحرک هستند در مکانی گیر کنند و موجب مسدودیت داخلی گردند.
اندازه سنگ کیسه صفرا
هرچه اندازه سنگ کیسه صفرا بزرگتر باشد احتمال اینکه از راه مجاری صفراوی خارج و یا دفع شود کمتر می باشد. سنگ های بزرگتر این قابلیت را ندارند که از مجرای کیستیک کوچک عبور نمایند و هیچگونه ضرری از جمله زردی و یا پانکراتیت ناشی از سنگ کیسه صفرا را به دنبال نخواهند داشت. این سنگ ها در اغلب موارد قطری بین 5 الی 10 میلی متر دارند.
معمولا چند سنگ کوچک که ابعاد آن ها حدود 0.5 سانتی متر است درون کیسه صفرا جمع می گردند. البته در برخی موارد این امکان وجود دارد که تنها یک سنگ بزرگ در کیسه صفرا وجود داشته باشد که ممکن است قطر آن تا پنج سانتی متر نیز برسد.
انواع سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از: