درخواست اصلاح

بلیز

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۰۵ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''بلیز''' (انگلیسی: <bdi>Belize</bdi>) کشوری در ساحل شمال شرقی آمریکای مرکزی است. از شمال با مکزیک، از شرق با دریای کارائیب و از غرب و جنوب با گواتمالا همسایه است. همچنین در جنوب شرقی با هندوراس مرز آبی مشترک دارد. پرونده:پرچم ب...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

بلیز (انگلیسی: Belize) کشوری در ساحل شمال شرقی آمریکای مرکزی است. از شمال با مکزیک، از شرق با دریای کارائیب و از غرب و جنوب با گواتمالا همسایه است. همچنین در جنوب شرقی با هندوراس مرز آبی مشترک دارد.

پرچم بلیز
پرچم بلیز
موقعیت بلیز
موقعیت بلیز
اطلاعات کشور
نام کامل: بلیز
پایتخت: بلموپان
زبان(های) رسمی: اسپانیایی
دین(ها): مسیحیت 87.6% بدون دین 9.7% باورهای بومی 1.5%
حکومت: سلطنت مشروطه پارلمانی
مساحت: 22,966 کیلومتر مربع
جمعیت: 410,990 نفر (2022)
شاخص توسعه انسانی: 0.700
واحد پول: دلار بلیز
منطقه زمانی: یوتی‌سی 6-
کد ایزو ۳۱۶۶: BZ
دامنه سطح‌بالا: bz.

تمدن مایا بین 1500 قبل از میلاد تا 300 پس از میلاد در منطقه بلیز گسترش یافت و تا حدود سال 1200 شکوفا شد. تماس با اروپایی‌ها در 1502-1504 زمانی که کریستف کلمب در امتداد خلیج هندوراس حرکت کرد آغاز شد. اکتشافات اروپایی توسط مهاجران انگلیسی در سال 1638 آغاز شد. اسپانیا و بریتانیا هر دو ادعای مالکیت زمین را داشتند تا اینکه بریتانیا اسپانیا را در نبرد سنت جورج کای (1798) شکست داد. این کشور در سال 1840 مستعمره بریتانیا و در سال 1862 مستعمره تاج شد. بلیز در 21 سپتامبر 1981 به استقلال خود از بریتانیا دست یافت. این تنها کشور سرزمین اصلی آمریکای مرکزی است که یک قلمرو مشترک‌المنافع است، با پادشاه چارلز سوم به‌عنوان پادشاه و رئیس دولت، که توسط یک فرماندار کل نمایندگی می‌شود.

مساحت بلیز 22970 کیلومتر مربع و جمعیت آن 410990 نفر است. طول سرزمین اصلی آن حدود 290 کیلومتر و عرض آن 110 کیلومتر است. این کشور کم‌جمعیت‌ترین و کم‌تراکم‌ترین کشور آمریکای مرکزی است. نرخ رشد جمعیت آن 1.87 درصد در سال (2018) دومین کشور در منطقه و یکی از بالاترین‌ها در نیمکره غربی است. پایتخت آن بلموپان است و بزرگترین شهر آن شهر بلیز سیتی است. این کشور دارای جامعه‌ای متنوع است که از فرهنگ‌ها و زبان‌های بسیاری تشکیل شده است. این تنها کشور آمریکای مرکزی است که زبان انگلیسی در آن زبان رسمی است، در حالی که زبان کریول بلیز رایج‌ترین گویش است. اسپانیایی دومین زبان رایج است و پس از آن زبان‌های مایا، لهجه‌های آلمانی و گاریفونا قرار دارند. بیش از نیمی از جمعیت به دلیل پیشینه‌های زبانی متنوع، جمعیت چند زبانه هستند. این شهر برای جشن‌های سپتامبر و موسیقی پونتا شناخته شده است.

با داشتن گیاهان و جانوران زمینی و دریایی گوناگون و تنوع اکوسیستم‌ها، از جمله صخره‌های مرجانی گسترده، بلیز جایگاهی کلیدی در کریدور بیولوژیکی آمریکای میانه دارد.