درخواست اصلاح

مرودشت

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۳۶ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''مرودشت'''، شهری با پیشینه‌ای کهن و جاذبه‌های بی‌نظیر، در شمال استان فارس و در فاصله 40 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است. جمعیت مرودشت طبق سرشماری سال 1395، 148 هزار و 858 نفر بوده و لقب دومین شهر پرجمعیت و چهارمین شهر وسیع استان فارس را به خود...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مرودشت، شهری با پیشینه‌ای کهن و جاذبه‌های بی‌نظیر، در شمال استان فارس و در فاصله 40 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است. جمعیت مرودشت طبق سرشماری سال 1395، 148 هزار و 858 نفر بوده و لقب دومین شهر پرجمعیت و چهارمین شهر وسیع استان فارس را به خود اختصاص داده است. مرودشت به عنوان دروازه ورودی تخت جمشید شناخته می‌شود و در فاصله 10 کیلومتری از این شهر قرار دارد.

تخت جمشید، مرودشت
تخت جمشید، مرودشت
اطلاعات شهر
کشور: ایران
استان: فارس
شهرستان: مرودشت
بخش: مرکزی
سال شهر شدن: ۱۳۵۲
جمعیت: ۱۴۸٬۸۵۸ نفر
ارتفاع: ۱۶۲۰ متر
شهردار: محمدعلی گلکاری

نام‌شناسی

نام مرودشت، که در گذشته مَرغ‌دشت (به معنای دشت خرم) نامیده می‌شد، ریشه در دشت‌ها و مرغزارهای سرسبز این منطقه دارد.

تاریخچه

مرودشت، با پیشینه‌ای که به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح می‌رسد، گنجینه‌ای از فرهنگ و تمدن ایرانی را در خود جای داده است. کاوش‌های باستان‌شناسی نشان می‌دهد که این منطقه از ماقبل تاریخ تاکنون مسکونی بوده و شاهد تحولات بسیاری بوده است.

دشت وسیع مرودشت، که عمری به طول تاریخ شناخته شده ایران دارد، در طول دوران مختلف، میزبان تمدن‌های گوناگون بوده است. بسیاری از آثار دوره هخامنشی و ساسانی در این منطقه قرار دارد.

تاسیس کارخانه قند مرودشت در سال 1314 هجری شمسی، نقطه عطفی در تاریخ این شهر بود و سبب رونق و آبادانی آن شد. تا سال 1329، فقط کارکنان کارخانه قند و تعدادی از فروشندگان تجهیزات کشاورزی در منازل سازمانی و خیابان عمروآباد (خیابان منتهی به روستای عمروآباد که در فاصله 5.1 کیلومتری غرب کارخانه احداث شده بود) سکونت داشتند.

در سال 1332 شهرداری خودگردان توسط انجمن شهر تاسیس شد. رشد سریع چند خیابان کوچک اطراف باعث تاسیس رسمی شهرداری مرودشت در سال 1352 شد. هدف از تأسیس این شهرداری، رسیدگی به وضعیت تخت جمشید تا پل خان جهت برگزاری جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی بود. بخشدار زرقان در آن زمان به عنوان اولین شهردار رسمی مرودشت شروع به کار کرد.

در آن سال‌ها، هجوم کشاورزان مهاجر و سکونت سریع عشایر، رشد مرودشت را شتاب بخشید و وسعت این شهر در چشم به هم زدنی افزایش یافت.

احداث سد درودزن در 45 کیلومتری جنوب غرب، کارخانه پتروشیمی در 5 کیلومتری جنوب غرب کارخانه مرودشت و وجود آثار میراث جهانی تخت جمشید، عوامل مهمی در جذب مردم به این شهر نوپا بودند. مردمی که از نبود امکانات رفاهی در آن زمان رنج می‌بردند، به امید زندگی بهتر، راهی مرودشت شدند.

گردشگری

وجود آثار تاریخی متعدد، از جمله تخت جمشید، نقش رستم و نقش رجب که در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند، مرودشت را به مقصدی جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است. دیگر جاذبه‌های گردشگری مرودشت عبارتند از:

  • شهر استخر
  • پل خان
  • سه گنبدان
  • پل بند امیر
  • کوه چمگان (مهر یا رحمت)
  • بهشت گمشده
  • آبشار دشتک ابرج
  • سد درودزن