درخواست اصلاح

کانال سوئز

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۳۳ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''کانال سوئز''' (به عربی: قَنَاةُ ٱلسُّوَيْسِ)، (به انگلیسی: Suez Canal) یک آبراه مصنوعی در مصر است که دریای مدیترانه را به تنگه سوئز و از آن طریق به دریای سرخ متصل می‌کند. همچنین این کانال، قاره آفریقا و آسیا (و به تبع آن شبه‌جزیره س...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

کانال سوئز (به عربی: قَنَاةُ ٱلسُّوَيْسِ)، (به انگلیسی: Suez Canal) یک آبراه مصنوعی در مصر است که دریای مدیترانه را به تنگه سوئز و از آن طریق به دریای سرخ متصل می‌کند. همچنین این کانال، قاره آفریقا و آسیا (و به تبع آن شبه‌جزیره سینا از بقیه مصر) را از جدا می‌کند. کانال ۱۹۳.۳ کیلومتر طول دارد و یک مسیر تجاری کلیدی بین اروپا و آسیا است.

کانال سوئز
کانال سوئز
موقعیت جغرافیایی کانال سوئز
موقعیت جغرافیایی کانال سوئز

در سال ۱۸۵۸، دیپلمات فرانسوی فردیناند دو لسپس شرکت کانال سوئز را برای ساخت کانال تأسیس کرد. ساخت کانال از ۱۸۵۹ تا ۱۸۶۹ به طول انجامید. کانال به طور رسمی در ۱۷ نوامبر ۱۸۶۹ افتتاح شد. این کانال مسیر مستقیم بین اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس هند شمالی از طریق دریای مدیترانه و دریای سرخ را برای کشتی‌ها فراهم کرد و فاصله سفر از دریای عرب تا لندن را حدود ۸۹۰۰ کیلومتر کاهش داد. کانال از ترمینال شمالی پورت سعید تا ترمینال جنوبی بندر سوئز در شهر سوئز امتداد دارد. در سال ۲۰۲۱، بیش از ۲۰۶۰۰ کشتی از کانال عبور کردند (به طور متوسط ۵۶ کشتی در روز).

کانال متعلق به دولت مصر بود، اما سهامداران اروپایی، عمدتاً بریتانیایی و فرانسوی، تا ژوئیه ۱۹۵۶ آن را اداره می‌کردند. پس از آن، رئیس جمهور جمال عبدالناصر آن را ملی کرد - اتفاقی که منجر به بحران سوئز در اکتبر-نوامبر ۱۹۵۶ شد. کانال توسط اداره کانال سوئز (SCA) مصر اداره و نگهداری می‌شود. طبق کنوانسیون قسطنطنیه، این کانال در زمان جنگ مانند زمان صلح، می‌تواند توسط هر کشتی تجاری یا جنگی، بدون تمایز پرچم استفاده شود. با این وجود، کانال نقش مهم استراتژیک نظامی به عنوان یک میانبر دریایی و نقطه سوق‌الجیشی داشته است. نیروی دریایی با خط ساحلی و پایگاه در هر دو دریای مدیترانه و دریای سرخ (مصر و اسرائیل) علاقه خاصی به کانال سوئز دارند. پس از بسته شدن کانال سوئز توسط مصر در آغاز جنگ شش روزه در ۵ ژوئن ۱۹۶۷، کانال به مدت هشت سال بسته ماند و در ۵ ژوئن ۱۹۷۵ دوباره باز شد.

دولت مصر در سال ۲۰۱۴ ساخت و ساز را برای گسترش و پهن کردن گذرگاه البلاح به طول ۳۵ کیلومتر برای تسریع زمان عبور از کانال آغاز کرد. هدف از این گسترش تقریباً دو برابر کردن ظرفیت کانال سوئز، از ۴۹ تا ۹۷ کشتی در روز بود. این پروژه با هزینه ۵۹.۴ میلیارد پوند مصر (۹ میلیارد دلار) با استفاده از گواهی‌های سرمایه‌گذاری دارای بهره صادر شده منحصراً به نهادها و افراد مصری تأمین مالی شد.

اداره کانال سوئز به طور رسمی کانال جانبی جدید را در سال ۲۰۱۶ افتتاح کرد. این کانال جانبی، در سمت شمالی گسترش شرقی کانال سوئز، برای پهلو گرفتن و پهلوگیری کشتی‌ها از ترمینال استفاده می‌شود. از آنجا که ترمینال کانتینر شرقی در خود کانال قرار دارد، قبل از ساخت کانال جانبی جدید، پهلوگیری یا پهلوگیری کشتی‌ها در ترمینال در هنگام حرکت کاروان امکان‌پذیر نبود.