درخواست اصلاح

اروندرود

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۳:۲۷ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''اروندرود''' یا '''شط‌العرب''' (به انگلیسی: Shatt al-Arab) رودخانه‌ای مرزی است که از پیوستن رودهای دجله و فرات در جنوب عراق و سپس کارون از سمت ایران شکل می‌گیرد و تا خلیج فارس امتداد می‌یابد. اروندرود حدود ۱۹۰ کیلومتر طول دارد و عرض آن ب...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

اروندرود یا شط‌العرب (به انگلیسی: Shatt al-Arab) رودخانه‌ای مرزی است که از پیوستن رودهای دجله و فرات در جنوب عراق و سپس کارون از سمت ایران شکل می‌گیرد و تا خلیج فارس امتداد می‌یابد. اروندرود حدود ۱۹۰ کیلومتر طول دارد و عرض آن بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر متغیر است. عمق رودخانه نیز متغیر بوده و بین ۹ تا ۱۵ متر است و بنابراین برای کشتیرانی مناسب است.

اروندرود
اروندرود

بنادر مهمی همچون خرمشهر، آبادان در ایران و بصره در عراق در کرانه‌های اروندرود قرار دارند و نقش مهمی در تجارت منطقه ایفا می‌کنند. در محل رسیدن اروندرود به خلیج فارس شهرهای اروندکنار در ایران و فاو در عراق قرار دارند.

به دلیل نزدیکی به خلیج فارس، اروندرود تحت تأثیر جزر و مد بوده و سطح آب آن به طور مداوم تغییر می‌کند. رسوبات ناشی از جریان آب، به ویژه در محل پیوستن کارون به اروندرود، باعث تغییرات مداوم در شکل و اندازه رودخانه و کرانه‌های آن می‌شود. در محل تلاقی اروندرود و کارون، چندین جزیره کوچک به نام‌های صالحیه، بوارین، ام‌الطویل، بلجانیه، ام‌البابی و ام‌الرصاص ایجاد شده است.

ححدود 80 کیلومتر از طول اروندرود به عنوان مرز مشترک بین ایران و عراق محسوب می‌شود و به همین دلیل همواره موضوع اختلافات تاریخی و سیاسی بوده است. بر اساس قوانین بین‌المللی، هر دو کشور حق یکسانی بر این رودخانه دارند و تعیین مرز دقیق آن به روش تالوِگ می‌باشد که به معنای خط‌القعر قابل کشتیرانی در حالت جزر کامل می‌باشد.