درخواست اصلاح

وین

از دانشنامه ویکیدا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ سپتامبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۵:۲۵ توسط EliasGh (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''وین''' (به آلمانی: Wien)، پایتخت و پرجمعیت‌ترین شهر اتریش و یکی از نه ایالت فدرال این کشور است. این شهر با بیش از دو میلیون نفر جمعیت، بزرگترین شهر اتریش و پنجمین شهر بزرگ اتحادیه اروپا به شمار می‌رود. منطقه کلان‌شهر وین، با جمعیتی نزدیک به...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

وین (به آلمانی: Wien)، پایتخت و پرجمعیت‌ترین شهر اتریش و یکی از نه ایالت فدرال این کشور است. این شهر با بیش از دو میلیون نفر جمعیت، بزرگترین شهر اتریش و پنجمین شهر بزرگ اتحادیه اروپا به شمار می‌رود. منطقه کلان‌شهر وین، با جمعیتی نزدیک به ۲.۹ میلیون نفر، تقریباً یک‌سوم جمعیت کل اتریش را تشکیل می‌دهد. وین، مرکز فرهنگی، اقتصادی و سیاسی اتریش و همچنین بزرگترین شهر واقع در مسیر رود دانوب است.

وین
وین
اطلاعات شهر
کشور: اتریش
استان: وین
جمعیت: 2,014,614 (2024)

تاریخچه

روستای باستانی سلت‌ها، ویدونیا، در قرن اول میلادی توسط رومی‌ها به کاستروم و کانابا ویندوبونا (استان پانونیا) تبدیل شد و در سال ۲۱۲ به عنوان یک شهرداری با حقوق شهری رومی ارتقا یافت. پس از آن، مدتی در حوزه نفوذ لومباردها و سپس آوارهای پانونی قرار گرفت، در این زمان اسلاوها اکثریت جمعیت منطقه را تشکیل می‌دادند. از قرن هشتم به بعد، این منطقه توسط باواری‌ها مسکونی شد.

در سال ۱۱۵۵، وین به عنوان مقر بابنبرگ‌ها، اربابان اتریش از ۹۷۶ تا ۱۲۷۸، تأسیس شد و در سال ۱۲۲۱، به وین حقوق شهری اعطا شد. در قرن شانزدهم، اربابان بعدی اتریش، هابسبورگ‌ها، وین را به عنوان مقر امپراتوران امپراتوری مقدس روم، با یک استثناء کوتاه، تا انحلال آن در ۱۸۰۶، برگزیدند. با تشکیل امپراتوری اتریش در ۱۸۰۴، وین پایتخت آن و تمام دولت‌های جانشین آن شد.

شرایط فعلی

در طول دوران مدرن، وین یکی از بزرگترین شهرهای آلمانی‌زبان در جهان بوده است و در قرن ۱۸ و ۱۹ بزرگترین شهر بوده است و در اوایل قرن بیستم، با بیش از دو میلیون نفر جمعیت، قبل از آنکه برلین از آن پیشی بگیرد، به اوج خود رسید. وین میزبان بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی بزرگ، از جمله سازمان ملل متحد، اوپک و سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) است. در سال ۲۰۰۱، مرکز شهر وین به عنوان میراث جهانی یونسکو معرفی شد. در ژوئیه ۲۰۱۷، این شهر به فهرست میراث جهانی در خطر منتقل شد. در سال 2024، وین موقعیت خود را به عنوان قابل زیست‌ترین شهر از نظر واحد اطلاعات اکونومیست حفظ کرد.

وین به دلیل میراث موسیقی خود، به عنوان «شهر موسیقی» شناخته شده است، زیرا بسیاری از موسیقی‌دانان کلاسیک مشهور مانند بتهوون، برامس، بروکنر، هایدن، ماهلر، موزارت، شوئنبرگ، شوبرت، یوهان اشتراوس اول و یوهان اشتراوس دوم در آنجا زندگی و کار می‌کردند. وین از عصر کلاسیک وینی تا اوایل قرن بیستم، نقش محوری به عنوان یک مرکز موسیقی پیشرو اروپایی ایفا کرد. وین زادگاه زیگموند فروید، روانکاو جهانی، بود. مرکز تاریخی وین مجموعه‌های معماری، از جمله کاخ‌ها و باغ‌های باروک و رینگ اشتراسه قرن نوزدهم، که با ساختمان‌های بزرگ، بناهای تاریخی و پارک‌ها احاطه شده است، را در خود جای داده است.