بوکان
بوکان، شهری در جنوب مرکزی استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان بوکان است. این شهر با جمعیت بیش از 193 هزار نفر، بزرگترین شهر جنوب استان آذربایجان غربی به شمار میرود.
قدمت بناهای تاریخی داخل شهر به دوره قاجار برمیگردد و نماد این شهر، قلعه سردار است. در دوره قاجار به سبب توجه و سکونت سردار عزیزخان مکری و خانوادهاش، بوکان مورد اهمیّت قرار گرفت و خانواده سردار در آبادانی آن نقش بسزایی داشتند.
اکثریت ساکنان بوکان کرد هستند و به زبان کردی سورانی با لهجه بوکانی سخن میگویند.
بیشتر مردم این شهر مسلمان و سنی شافعی مذهب هستند.
جغرافیا
بوکان، شهری مسطح و سرسبز در جنوب استان آذربایجان غربی در مرز استان کردستان، در میان دو کوه نعلشکن (نالشکینه) و سیاه (بردهرش) قرار دارد. ارتفاع بوکان از سطح دریای آزاد 1370 متر است. رود سیمینهرود از غرب این شهر عبور میکند و به دریاچه ارومیه میریزد.
بوکان از ارومیه 185، از تبریز 204 و از تهران 649 کیلومتر فاصله دارد. موقعیت جغرافیایی و امنیت نسبی جادهها، بوکان را به منطقهای کانونی در جنوب و جنوب غربی دریاچه ارومیه تبدیل کرده است. این شهر محور ارتباطی سه استان آذربایجان شرقی و غربی و کردستان است.
آب و هوا
آب هوای آن استپی خشک با تابستانهای گرم و زمستانهای سرد است. روزهای زمستانی در بوکان طولانی بوده و معمولاً تا اواخر اسفندماه ادامه دارد. بارش برف در زمستانهای بوکان زیاد است.
حداکثر مطلق دما در بوکان 42 درجه سانتیگراد بالای صفر و حداقل مطلق در آن 27 درجه سانتیگراد زیر صفر میرسد. روزهای یخبندان 85 تا 100 روز و میزان بارندگی 350 تا 417 میلیمتر در سال است.
اقتصاد
اقتصاد بوکان متکی به حوزه صنعت و صنایع خرد است. بخش کوچکی نیز مربوط به گردشگری میشود. بازار بوکان دومین بازار استان آذربایجان غربی است. سوغات مردم آن، حبوبات، فرش دستباف، ترشی، سبزیجات، لبنیات محلی و میوههای فصلی است.
گردشگری
- بوستان ساحلی بوکان
- پارک جنگلی کیوه رهش
- آرامگاه سرداران
- آرامگاه حسن زیرک
- قلعه سردار یا ارگ بوکان