جهرم
جهرم یکی از شهرهای استان فارس و مرکز شهرستان جهرم است. این شهر با جمعیت ۱۴۱٬۶۳۴ نفر (طبق سرشماری سال ۱۳۹۵) بزرگترین و پرجمعیتترین شهر نیمه جنوبی استان فارس، دومین شهر بزرگ و سومین شهر پرجمعیت در کل استان و هشتمین شهر بزرگ جنوب ایران است. فاصله این شهر تا شیراز 188 کیلومتر است.
جهرم به دلیل دارا بودن بالاترین شاخصهای جمعیتی و توسعهیافتگی، مهمترین گزینه برای مرکزیت سیاسی جنوب استان فارس در صورت تقسیم بهشمار میرود. جهرم از شهرهای دارای فرمانداری ویژه است.
نامشناسی
برخی از پژوهشگران، بر اساس نام جهرم در کارنامه اردشیر بابکان که به خط پهلوی "زرهم" نوشته شده است، معتقدند که این نام به معنای "خانه سبز" یا "جایگاه سبز" است. احمد کسروی، زبانشناس برجسته ایرانی، در نظریهای دیگر، معتقد است که نام جهرم از دو بخش "جه" و "رم" تشکیل شده است. "جه" که تغییر شکل یافته "گه" است، به معنی "گرم" میباشد و "رم" نیز در زبانهای باستانی به معنای "جا" یا "مکان" است. بر این اساس، جهرم میتواند به معنی "جای گرم" باشد. در نظریهای دیگر، جهرم مرکب از "جا" و "هروم" دانسته شده است. "جا" به معنی "مکان" است و "هروم" در زبان اوستایی به معنای "دژ بلند و محروسه" میباشد.
تاریخچه
جهرم از شهرهای تاریخی ایران است. مورخان قدمت شهر تا سده چهارم قبل از میلاد برآورد میکنند. بانی و سازنده شهر جهرم اردشیر یکم پسر خشایارشا، پنجمین پادشاه هخامنشی عنوان شده است.
جاذبههای گردشگری
- آتشکده جهرم
- بازار جهرم
- مسجد جامع
- مدرسه خان
- غار سنگتراشان
آب و هوا
جهرم در منطقهای نیمهخشک گرم قرار گرفته و میزان بارندگی آن حدود ۲۸۵ میلیمتر در سال میباشد. میانگین دمای این شهر حدود ۲۰ درجه سانتی گراد است. بیشینه دما در تابستان به ۴۰٫۵ درجه و کمینه دما در زمستان به ۲٫۴ درجه سانتیگراد میرسد.
پوشش گیاهی
بعضی از ارتفاعات جهرم را بهطور پراکنده درختان بومی و طبیعی پوشاندهاند. پوشش گیاهی جهرم بخشی از آن نوار جنگلی است که از پیرانشهر کردستان در شمالغرب ایران شروع و در امتداد رشته کوه زاگرس و بختیاری تا اطراف جهرم و فسا در استان فارس ادامه مییابد.
امکانات
جهرم دارای دو شهرک صنعتی، منطقه ویژه اقتصادی، بندر خشک، پتروشیمی، فرودگاه بینالمللی، صداوسیما، گمرک و نیروگاه سیکل ترکیبی است.
اقتصاد
اقتصاد جهرم برپایه کشاورزی و صنعت استوار است. مهمترین فراوردههای کشاورزی آن خرما و مرکبات است. جهرم به «بزرگترین باغ شهر ایران» معروف است و با تولید بیش از یک میلیون تن محصولات باغی در سال، ۲/۱ درصد از خرما و ۶ درصد از مرکبات جهان را تولید میکند.