حجم موتور
حجم موتور که با عنوان “ظرفیت موتور” نیز شناخته شود، اندازه حجم کل سیلندرهای موجود در موتور می باشد. هرچه اندازه موتور بزرگتر باشد، فضای بیشتری برای عبور هوا و سوخت درون آن وجود دارد. حجم موتور به طور معمول با لیتر بیان می شود. یک لیتر از 1000 سی سی (سانتی متر مکعب) تشکیل شده است، اما حجم موتور برای دقیقتر بودن معمولاً تا یک رقم بعد از اعشار گرد می شود (به عنوان مثال 1.4 لیتر).
در گذشته به این صورت بود که حجم موتور میزان قدرت تولیدی توسط موتور را تعیین می کرد. به این ترتیب یک موتور بزرگ، قدرت بیشتری نسبت به یک موتور کوچک تولید می کرد. اما امروزه با اینکه این موضوع همچنان صحت خود را دارد، اما با معرفی موتورهای مدرن توربوشارژ در سال های اخیر می بینیم که موتورهای کوچکتر از قدرت بیشتری نسبت به گذشته برخوردار هستند. مقدار توان تولید شده توسط یک موتور معمولاً با اسب بخار اندازه گیری و بیان می شود. منشأ این اندازه گیری به جیمز وات، پیشگام مشهور در صنعت موتور بخار نسبت داده می شود. امروزه سیستم های مختلفی برای اندازه گیری قدرت اسب بخار وجود دارد و نمی توان آنها را از نظر دقت بررسی با یکدیگر مقایسه کرد.
نحوه اندازه گیری
در داخل هر کدام از سیلندرهای موتور خودرو، پیستون به سمت بالا و پایین حرکت میکند که اگر فضایی را که پیستون از پایینترین نقطه به سمت بالاترین نقطه حرکت میکند را اندازه بگیریم و در تعداد سیلندرهای خودرو ضرب کنیم، حجم موتور خودرو بهدست میآید.
حجم خودرو به طور معمول با واحد لیتر یا سیسی اندازه گیری میشود و رابطه مستقیمی با قدرت خودرو دارد و این خود باعث بالاتر رفتن مصرف سوخت خودرو میشود؛ از همینرو تمام شرکتهای خودروسازی سیلندرهای خود را به نحوی طراحی و اجرا میکنند که بین میزان مصرف سوخت و قدرت موتور خودرو، رابطه بهینه و متعادلی برقرار شود.