زولپیدم
زولپیدم با نام تجاری آمبین (Ambien) یک داروی خوابآور است که عمدتا برای درمان مشکلات خواب تجویز میشود. این دارو به افرادی که در شروع خواب مشکل دارند، کمک میکند تا راحتتر به خواب بروند و باعث میشود تا مدت زمان خواب آنها افزایش یابد. این قرص معمولا برای درمان کوتاهمدت بیخوابی تجویز میشود و باید کاملا تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیرد تا از بروز عوارض جانبی و وابستگی جلوگیری شود.
قرص زولپیدم برای چیست؟
این قرص برای درمان کوتاهمدت (حدود ۲ الی ۶ هفته) بیخوابی تجویز میشود. معمولا پزشکان هنگام تجویز بهترین قرص خواب زولپیدم را به عنوان گزینه اصلی درمان در نظر میگیرند. در واقع، زولپیدم به بیمارانی که در شروع خواب مشکل دارند، کمک میکند تا راحتتر به خواب بروند و خواب با کیفیتتری داشته باشند. این دارو با افزایش مدت زمان خواب باعث میشود تا اضطرابی که به دلیل بیخوابی موقتی ایجاد شده، برطرف شود. از طرفی، زولپیدم خاصیت آرامبخشی و شلکنندگی عضلانی دارد که به آمادگی بدن برای به خواب رفتن کمک میکند. به طور کلی میتوان گفت، قرص زولپیدم ۱۰ یا پنج میلیگرمی توسط پزشکان به عنوان خط دوم درمان برای بیخوابی پس از امتحان کردن روشهای درمان غیر دارویی تجویز میشود.
روش مصرف قرص زولپیدم
این دارو باید کاملا بر اساس دستورالعمل پزشک مصرف شود. زولپیدم اثربخشی سریعی دارد، از همینرو پزشک توصیه میکند آن را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از به رختخواب رفتن، مصرف کنید. پزشک مصرف این قرص را برای درمان مشکل بیخوابی با دوز پنج میلیگرم آغاز میکند و در صورت نیاز به تدریج دوز آن را تا ۱۰ میلیگرم افزایش میدهد.
نکات مهم حین مصرف قرص زولپیدم ۱۰ یا پنج میلیگرم شامل موارد زیر میشوند:
- این دارو برای درمان کوتاهمدت تجویز میشود و نباید آن را بیشتر از دوره تجویزی توسط پزشک مصرف کنید.
- یک دوز از داروی زولپیدم باید در صورتی مصرف شود که زمان کافی برای خواب شبانه حداقل هفت تا هشت ساعت داشته باشید.
- دوز دارو باید توسط پزشک مشخص شود؛ بنابراین از افزایش یا کاهش دوز و قطع ناگهانی قرص بپرهیزید.
- مصرف زولپیدم بیش از ۱۰ میلیگرم در روز مجاز نیست.
- زولپیدم در برخی افراد باعث از دست دادن موقتی حافظه و هوشیاری میشود؛ از همینرو توصیه میکنند پس از بیدار شدن از خواب، بلافاصله کارهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند مانند رانندگی انجام ندهید.
- مصرف این قرص برای کودکان مورد تایید نیست.
- سالمندان باید زولپیدم را با دوز بسیار پایین مصرف کنند. دوز پیشنهادی برای آنها، زولپیدم پنج میلیگرم است.
- اگر مصرف دارو را قبل از خواب فراموش کردید، در صورتی به محض یادآوری از آن استفاده کنید که همچنان فرصت خواب شبانه حداقل هفت تا هشت ساعت داشته باشید.
عوارض مصرف قرص زولپیدم
عوارضی که در ادامه معرفی میکنیم معمولا خفیف هستند و پس از چند روز خودبهخود برطرف میشوند. با این حال، اگر شدت آنها بیشتر شد یا از بین نرفتند، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
- سردرد
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- اسهال
- درد عضلانی
- خشکی دهان
- درد قفسه سینه
- سبکی سر
- تپش قلب
علائم زیر، عوارض جانبی جدی زولپیدم محسوب میشوند و در صورت بروز هر یک از آنها باید سریعا مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک معالج اطلاع دهید:
- مشکل تنفسی
- تورم زبان یا صورت
- افکار خودکشی
- تمایل به آسیب رساندن به خود
- از دست دادن علایق نسبت به کارهای مورد علاقه گذشته
- کمبود انرژی
- احساس گناه و بیارزش بودن
- اختلال در تمرکز
- مشکل در تفکر
- کاهش یا افزایش وزن غیر طبیعی
- توهم دیداری یا شنیداری
- تحریکپذیری بالا
- فراموشی
- انجام فعالیت غیر معمول در خواب مانند غذاخوردن، تلفنی حرف زدن یا رابطه جنسی