درخواست اصلاح

عملیات نصر

از دانشنامه ویکیدا

عملیات نصر در روز 15 دی ماه 1359 با حماسه آفرینی مشترک نیروی زمینی ارتش، گردان‌های سپاه پاسداران و تعدادی از نیروهای ستاد جنگ های نامنظم به فرماندهی شهید دکتر مصطفی چمران در محور جاده حمیدیه- سوسنگرد به منظور آزادسازی هویزه از محاصر ددمنشان بعثی آغاز شد. در ساعات اولیه حمله، تمام خاکریزهای مقدم دشمن تسخیر شد و با ادامه عملیات و محاصره دشمن، حدود دو هزار نفر از نیروهای عراقی به اسارت رزمندگان ایران درآمد.[۱]

تابلو هویزه
تابلو هویزه

اهداف

همانطور که اشاره شد، عملیات نصر، از نوع عملیات های نامنظم و گسترده ایی بود که با هدف آزادسازی جفیر، پادگان حمیدیه و در نهایت خرمشهر و شرق بصره طراحی شده بود. در این عملیات سه تیپ زرهی از لشکر 6 و لشکر 92 زرهی اهواز و دو گردان پیاده از نیروهای سپاه پاسداران، همچنین تعدادی از افراد ستاد جنگ های نامنظم شرکت داشتند.

خلاصه

بعد از نبرد سنگین، رزمندگان اسلام توانستند توپخانه ی فعال دشمن را محاصره کرده و به تصرف درآورند و شمار زیادی از افسران و سربازان عراقی نیز به اسارت درآمدند. اما زمانی از پیروزی‌های رزمندگان نگذشته بود که به دلیل عدم برنامه ریزی برای حفظ و تثبیت دستاوردهای عملیات و ضعف طراحی رزمندگان و تانک های ایران مجبور به عقب نشینی شدند. به دنبال این عقب نشینی، تعدادی از نیروهای سپاه و دانشجویان پیرو خط امام به فرماندهی شهید سید حسن علم الهدی، فرمانده سپاه هویزه، به محاصره دشمن درآمدند و با وجود مقاومت شدید در مقابل متجاوزگران به شهادت رسیدند. همچنین تعدادی از تانک ها که درخواست سوخت و مهمات کرده بودند به غنیمت دشمن درآمدند و توپ خانه ها نیز با کمبود مهمات مواجه شدند.

نتایج

عملیات نصر در واقع دومین تجربه ناموفق ارتش جمهوری اسلامی ایران در حملات گسترده بود که به مدت 3 روز به طول انجامید. در این حمله علیرغم شکست حلقه محاصره شهر سوسنگرد، هویزه به اشغال نیروهای بعثی درآمد و با خاک یکسان شد. به همین دلیل، بعد از پایان این عملیات به عملیات هویزه معروف شد، حدود 1800 نفر از نیروهای دشمن کشته شده و 55 دستگاه تانک، 3 فروند بالگرد و 50 دستگاه خودروی دشمن منهدم شدند.

منابع

  1. <عملیات ها>، برداشت شده در 14 فروردین 1402