درخواست اصلاح

عملیات نصر 7

از دانشنامه ویکیدا

عملیات نصر 7 در روز چهاردهم مرداد 1366 در منطقه عمومی استان سلیمانیه کردستان عراق با رمز «یا فاطمه الزهرا (س)» اجرا شد.[۱]

تصویری از عملیات نصر 7
تصویری از عملیات نصر 7

اهداف

عملیات نصر 7 به منظور جلوگیری از نفوذ گروهک های ضد انقلابی در غرب کشور ایران و تصرف ارتفاع مهم دوپازا توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی شد.

ارتفاعات دوپازا یکی از بلندترین ارتفاعات منطقه سردشت است که در 13 کیلومتری جنوب سردشت و در نوار مرزی قرار گرفته است. این این ارتفاعات از شمال به دو ارتفاع اسپیدان وبفلت، از جنوب به ارتفاعات لك لك، شهید زین الدین، فرفری وكله قندی، از شرق به كوه های رستم آلیان و كانی رش و از غرب به دشت و شهرقلعه دیزه عراق منتهی می شود. این منطقه عملیاتی در قلمرو سپاه یکم ارتش عراق قرار داشت و همین باعث شده بود که هم استقرار نیروهای ایرانی در منطقه با مشکلات زیادی مواجه شود و هم تردد عناصر ضد انقلابی از این منطقه به آسانی صورت پذیرد. بنابراین فرماندهان سپاه پاسداران تصمیم به خارج کردن منطقه عمومی سردشت از دید و تیر دشمن، ایجاد خط مناسب پدافندی در نوار مرزی، زیر دید و پیر قراردادن شهر قلعه دیزه عراق و انسداد معبر عناصر ضد انقلابی در محور سردشت گرفتند.

خلاصه

بدین ترتیب عملیات نصر 7، بامداد روز سیزدهم مردادماه 1366 و در ساعت 2:30در سه محور : شمال تپه شاه مراد، قله اصلی دوپازا به سمت جنوب و سمت راست قله دوپازا تا یال بلفت خودی در شمال دوپازا با رمز « با فاطمه الزهرا (س)» آغاز شد. در همان ساعات اولیه درگیری در محورهای 1 و 2 نیروهای دشمن مجبور به عقب نشینی شدند و نیروهای ایرانی با موفقیت در سراسر خط پیشروی کردند. در محور 3 و با تاخیری یک ساعته بالاخره نیروهای ایرانی موفق شدند در ساعت 3:40 ارتفاعات سمت راست دوپازا را تصرف کرده و باعث الحاق محورهای 2 و 3 شوند.

حدود ساعت 6 چهارمین ارتفاع در منتهی الیه شمال دوپازا به تصرف نیروهای ایرانی حاضر در محور 3 در آمد و نیروهای محور 1 نیز موفق به تامین اهداف تعیین شده و استقرار در یال دوپازا گردیدند.

نیروهای محور 2 نیز در ساعت 8 صبح، ضمن درگیری شدید با دشمن، ارتفاع پشت قله اصلی را به تصرف در آوردند. در همین ساعت نیروهای محور 3 ، توانستند اهداف باقی مانده در جناح راست دوپازا و روی یال بلفت خودی را تأمین كنند. به این ترتیب، مرحله اول عملیات با موفقیت به پایان رسید و یگان ها پس از استقرار در ارتفاعات تصرف شده مواضع خود در این مواضع را تحکیم نمودند.

هرچند نیروهای عراقی از ساعت 10 صبح آتش سنگین توپخانه های خود را علیه قوای ایرانی بکار بردند و با حمایت تانك ها و هلی كوپترهای خود پاتك كردند اما در نهایت و در ساعت 11 ضمن تحمل تلفات مجبور به عقب نشینی شدند.

ساعت 18 نیروهای پیاده با اجرای آتش از دو محور جاده و یال بلفت به سمت دشمن حمله کردند. نیروهای عراقی كه تا این زمان زیر آتش پرحجم قوای ایرانی متحمل تلفات زیادی شده بودند، پس از مقاومت اندكی تسلیم شدند و قله اول بلفت سقوط می كند. ساعتی بعد، پس از اجرای آتش سنگین روی قله اصلی بلفت، نیروهای پیاده پیشروی كردند و ضمن درگیری با دشمن به تدریج منطقه را آزاد نمودند.

پس از ساعت ها درگیری، رزمندگان اسلام موفق شدند تا صبح روز بعد آخرین قله بلفت را تصرف و پاكسازی كنند.

در مقابل نیروهای عراقی طی ده شبانه روز با پاتك های سنگی خود سعی در بازپس گیری مناطق متصرفه داشتند، اما تنها موفق شدند در نهمین پاتك، كه در نزدیك های صبح روز 23/5/66 انجام شد، قله اصلی بلفت را تصرف كرده و تا نیمه این ارتفاع پیش روند.

با اقدام به موقع و سریع فرماندهی عملیات جهت تمركز آتش روی قله اصلی، دشمن در ساعت 40: 7 با تحمل تلفاتی از این قله عقب نشست. در ساعت 10: 10 مجدداً دشمن با سازماندهی و تقویت سریع نیروهای خودی و با حمایت آتش توپخانه و پشتیبانی چندین هلی كوپتر به قله اصلی بلفت حمله کرد و برای دومین بار در این روز قله مذكور را تصرف كرد. از ساعت 11 الی 30: 11 آتش متمركز خود را روی این قله ریخت و سپس نیروهای پیاده جهت بازپس گیری مجدد قله وارد عمل شدند و در نتیجه، بار دیگر قله اصلی بلفت از تصرف دشمن خارج شد.

به این ترتیب، مرحله دوم عملیات نیز با موفقیت به پایان می رسد.

عملیات نصر 7 با فرماندهی و هدایت قرارگاه قدس، سپاه پاسداران اجرا شد و لشکر 27 محمد رسول الله (ص) به استعداد 5 گردان، لشکر 31 عاشورا به استعداد 3 گردان، تیپ مستقل 18 الغدیر به استعداد 2 گردان، تیپ مستقل 29 نبی اکرم (ص) به استعداد 3 گردان و هفت گردان توپخانه از سپاه و دو گردان توپخانه از ارتش تحت فرماندهی قرارگاه مرکزی اجرای عملیات را به عهده داشتند.

نتایج

مهم ترین دستاوردهای عملیات نصر 7، تصرف سلسله ارتفاعات دوپازا، قطع دید وتیررسی دشمن از منطقه عقبه خودی و در دید و تیررس قرار گرفتن عقبه دشمن، دستیابی به میدانی وسیع جهت ادامه عملیات، انهدام 9 انبار مهمات، انهدام 10 تانك و چند عراده توپ، انهدام 14 خودرو، وارد آوردن 50 تا 60 درصد خسارت به تیپ 81 پیاده با 4 گردان، گردان 2 از تیپ 18، - تیپ 97 با 4 گردان، تیپ 29 پیاده، گردان كماندویی از لشكر24 دشمن بود .

منابع

  1. <عملیات ها>، برداشت شده در تاریخ 14 فروردین 1402