درخواست اصلاح

عملیات کربلای 8

از دانشنامه ویکیدا

عملیات کربلای 8، در روز هیجدهم فروردین ماه 1366 به مدت 5 روز در منطقه شرق بصره عراق با رمز «یا صاحب الزمان (عج) اجرا شد.[۱]

اهداف

عملیات کربلای 8، به منظور پاسخ به شرارت های دشمن در خلیج فارس، تهدید شهر بصره عراق و تامین کانال زوجی و توسعه منطقه توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طراحی شد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصمیم داشت با اجرای چند عملیات محدود، به تجاوز عراق در حمله به تاسیسات و منابع اقتصادی کشور و بر هم زدن امنیت خلیج فارس پاسخی دندان شکن داده و اقدام به انهدام ماشین جنگی دشمن و تحکیم مواضع به دست آمده در عملیات کربلای 5 با تصرف تدریجی در خطوط متصرفه نماید. بنابراین برای دستیابی به چنین اهدافی اقدام به طراحی عملیات کربلای 8 در دو محور؛ آبگرفتگی شمال بوبیان و حدفاصل کانال ماه تا جاده شلمچه غرب کانال ماهی کرد و مسئولیت اجرای این عملیات نیز به عهده دو قرارگاه قدس و کربلا گذاشته شد.

قرارگاه قدس فرماندهی و هدایت محور اول یعنی آبگرفتگی شمال بوبیان را برعهده داشت و قرارگاه کربلا مسئولیت فرماندهی و هدایت را در محور دوم یعنی حدفاصل کانال ماهی تا جاده شلمچه را به عهده گرفت.

خلاصه

پس از بررسی تمام جوانب و مناطق عملیاتی، بالاخره مرحله اول عملیات کربلای 8 در هر دو محور عملیاتی، بامداد روز هیجدهم فروردین ماه 1366 ساعت 2:15 به ترتیب از چپ به راست به صورت همزمان آغاز شد. اهداف عملیات در این مرحله در روز اول به صورت ناقص به دست آمد.

در مرحله دوم عملیات رزمندگان اسلام اقدام به تصرف اهداف و ایجاد خاکریز دوجداره در سمت راست سیل بند نمودند. اما اجرای پاتک از سوی دشمن از سمت چپ و آتش شدید توپخانه و بالگردها باعث افزایش فشار بر نیروهای ایرانی شد. در مقابل، کم بودن نفرات خودی و نرسیدن مهمات کافی باعث عقب نشینی نیروهای ایرانی شد. به این ترتیب در این مرحله هم اهداف تعیین شده در جناح چپ عملیات تامین نشد. اما موقعیت در جناح راست به مراتب بهتر بود و با وجود پاتک های دشمن و استفاده از آتش هماهنگ تانک و تیربار و خمپاره انداز از سوی دشمن سرانجام نیروهای لشکر 33 توانستند تا حدودی به اهداف تعیین شده دست یابند.

استعداد نیروهای ایرانی در عملیات کربلای شامل: لشکر 33 المهدی (عج)، لشکر 25 کربلا، لشکر 19 فجر، لشکر 10 سیدالشهدا (ع) و لشکر 31 عاشورا، گردان حضرت علی اکبر (ع)، دو گروهان فتح و نصر می شد.

نتایج

مهم ترین دستاوردهای عملیات کربلای 8 عبارت بودند از: انهدام یگان‌های تیپ 65 و 68 نیروهای مخصوص، انهدام تیپ های 106، 416، 29، 117 و 73 از لشکر 5 مکانیزه تیپ 27 مکانیزه، انهدام تیپ های 104، 45، 421 و 2 کماندویی ستاد کل، انهدام تیپ های 2 و 5 از گارد ریاست جمهوری، انهدام تیپ 6 زرهی، انهدام گردانهای 1، 3 و 4 از تیپ 417، انهدام تیپ 42 گردان کماندویی از لشکر محمد القاسم، انهدام یک گردان تانک، انهدام تیپ 26 زرهی، انهدام 60 دستگاه تانک و نفر و ده ها دستگاه خودرو. همچنین ده ها دستگاه تانک و نفربر و تعداد زیادی انواع خدورو به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد.

عملیات کربلای 8 در تاریخ جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از جمله عملیات هایی بود که رژیم بعثی عراق، به دلیل ناتوانی و ناکامی در مقابل ایستادگی و مقاومت رزمندگان اسلام، از انواع تسلیحات شیمایی استفاده کرد. در این عملیات دشمن نه تنها ناجوانمردانه و غیرانسانی به شکل گسترده علیه نیروهای ایرانی، سلاح های شیمیایی به کار برد بلکه اقدام به استفاده از سلاح های شیمیایی در مناطق غیر نظامی و علیه افراد غیر نظامی نمود.

منابع

  1. <عملیات ها>، برداشت شده در تاریخ 14 فروردین 1402