درخواست اصلاح

غزنین

از دانشنامه ویکیدا

غزنی با نام‌های تاریخی غزنه، غزنین، شهری تاریخی در شرق افغانستان است که در گذشته به عنوان پایتخت امپراتوری غزنویان شناخته می‌شد. این شهر که در ارتفاع ۲۲۱۹ متری از سطح دریا قرار دارد، با جمعیت تقریبی ۱۴۱ هزار نفر، مرکز ولایت غزنی و یکی از شهرهای مهم افغانستان محسوب می‌شود. غزنی از طریق شاهراه کابل-قندهار به شهرهای شمالی و جنوبی افغانستان متصل می‌شود و از موقعیت ارتباطی بسیار خوبی برخوردار است. این شهر همچنین به دلیل قرارگیری در مسیر جاده ابریشم، در گذشته از اهمیت تجاری بالایی برخوردار بوده است. ساکنان غزنی که به فارسی صحبت می‌کنند، ترکیبی از اقوام مختلف شامل ۵۰٪ تاجیک، ۲۵٪ هزاره و ۲۵٪ پشتون هستند.

غزنی
غزنی

غزنی نه تنها به دلیل موقعیت استراتژیک بلکه به واسطه تاریخ غنی و میراث فرهنگی ارزشمند شهرت دارد. ویرانه‌های غزنی کهن که در شمال شرقی شهر قرار دارد و آرامگاه‌های دانشمندان و شاعران بزرگ همچون ابوریحان بیرونی نیز در این شهر قرار دارد.

یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم غزنی، مناره‌های ستاره‌شکلی است که از قرن دوازدهم میلادی به یادگار مانده‌اند. این مناره‌ها که زمانی جزئی از مسجد بهرام‌شاه بودند، با تزئینات کاشی‌کاری و خط کوفی، نمادی از هنر و معماری اسلامی هستند.

با توجه به اهمیت تاریخی و فرهنگی غزنی، در سال 2013 این شهر به عنوان پایتخت فرهنگی اسلام انتخاب شد.