درخواست اصلاح

ماداگاسکار

از دانشنامه ویکیدا

ماداگاسکار (زبان مالاگاسی: Madagasikara) با نام رسمی جمهوری ماداگاسکار، کشوری جزیره‌ای در اقیانوس هند و شرق آفریقا است که چهارمین جزیره بزرگ دنیا به شمار می‌رود. این جزیره در حدود ۱۸۰ میلیون سال پیش از آفریقا و ۹۰ میلیون سال پیش از هندوستان جدا شده است. جدایی از سرزمین اصلی باعث انزوای نسبی گیاهان و جانوران این جزیره شده و به همین دلیل، ماداگاسکار یکی از نقاط داغ تنوع زیستی با گونه‌های جانوری و گیاهی منحصر به فرد به شمار می‌رود.

پرچم ماداگاسکار
پرچم ماداگاسکار
موقعیت ماداگاسکار
موقعیت ماداگاسکار
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری ماداگاسکار
پایتخت: آنتاناناریوو
زبان(های) رسمی: مالاگاسی، فرانسوی
دین(ها): مسیحیت 84.7%، بدون دین 7.3%، باورهای سنتی 4.7%، اسلام 3.1%
حکومت: جمهوری نیمه ریاستی واحد
مساحت: 592,796 کیلومتر مربع
جمعیت: 28,812,195 نفر (2023)
شاخص توسعه انسانی: 0.487
واحد پول: آریاری (MGA)
منطقه زمانی: یوتی‌سی 3+
پیش‌شماره تلفنی: 261+
کد ایزو ۳۱۶۶: MG
دامنه سطح‌بالا: mg.

تاریخ

ساکنان اولیه این جزیره دریانوردان اندونزیایی بودند که در اواسط هزاره اول میلادی با قایق‌های سنتی به این منطقه رسیدند. در قرن نهم میلادی نیز اقوام بانتو از شرق آفریقا به این جزیره مهاجرت کردند. این مهاجرت‌ها باعث شکل‌گیری فرهنگ متنوع ماداگاسکار شد و امروزه گروه‌های قومی مختلفی در این جزیره زندگی می‌کنند. تا اواخر قرن هجدهم، ماداگاسکار تحت حاکمیت گروه‌های سیاسی مختلف بود. در قرن نوزدهم، بخش اعظم جزیره توسط پادشاهی مِرینا متحد شد. استعمار فرانسه در اواخر قرن ۱۹ به حکومت پادشاهان مِرینا پایان داد. ماداگاسکار در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را به دست آورد و از آن زمان تاکنون چهار دوره قانون اساسی را پشت سر گذاشته است. این کشور از سال ۱۹۹۲ به عنوان یک جمهوری دموکراتیک اداره می‌شود.

جغرافیا

ماداگاسکار با وسعتی حدود ۵۹۳ هزار کیلومتر مربع، چهل و ششمین کشور پهناور جهان است. این جزیره در شرق آفریقا و در اقیانوس هند قرار گرفته و از شرق با جزایر رئونیون و موریس، از شمال غرب با کشور کومور و مایوت همسایه است. موزامبیک نزدیک‌ترین کشور آفریقایی به ماداگاسکار به شمار می‌رود.

مادگاسکار در گذشته بخشی از ابرقاره گندوانا بوده که در اثر جدا شدن صفحات زمین، حدود ۱۸۵ میلیون سال پیش از دیگر بخش‌های گندوانا جدا شده است. جدایی ماداگاسکار از هند نیز حدود ۸۴ تا ۹۲ میلیون سال پیش رخ داده است. همین جدایی طولانی‌مدت از سایر خشکی‌های زمین، باعث تکامل منحصربه‌فرد گیاهان و جانوران در این جزیره شده است.

ماداگاسکار از نظر ظاهری به سه بخش شرقی، مرکزی و غربی تقسیم می‌شود. شرق جزیره شامل مناطق پست و جنگل‌های انبوه است. مرکز کشور را فلاتی مرتفع با دره‌های برنج‌کاری و تپه‌های چمنی تشکیل می‌دهد. غرب ماداگاسکار خشک‌تر بوده و پوشیده از جنگل‌های خزان‌دار، خاردار و بیابان است.

ماداگاسکار دارای آب و هوایی نیمه‌گرمسیری تا گرمسیری است. آب‌وهوای ماداگاسکار تحت تاثیر بادهای تجارتی و موسمی شمال غربی است. فصل گرم و بارانی از آبان تا اردیبهشت است که در این دوره شاهد توفندهای مخرب نیز هستیم. فصل خشک و خنک‌تر از اردیبهشت تا مهر ادامه دارد. بارش باران در شرق جزیره بیشتر است و هرچه به سمت غرب می‌رویم بر میزان خشکی افزوده می‌شود. جنوب غرب ماداگاسکار آب‌وهوای نیمه‌خشکی دارد. توفندهای حاره‌ای خسارت‌های زیادی به زیرساخت‌ها و اقتصاد محلی وارد می‌کنند.

اقتصاد

ماداگاسکار از اعضای سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و سازمان بین‌المللی کشورهای فرانسوی‌زبان است. ماداگاسکار یکی از فقیرترین کشورهای جهان به شمار می‌رود و صنعت اکوتوریسم و کشاورزی، به همراه سرمایه‌گذاری در آموزش، بهداشت و بخش خصوصی، عوامل کلیدی توسعه این کشور هستند. با وجود رشد اقتصادی قابل توجه از ابتدای دهه ۲۰۰۰، نابرابری درآمدی در ماداگاسکار افزایش یافته و کیفیت زندگی برای بخش زیادی از مردم همچنان پایین است.

اقتصاد ماداگاسکار با تکیه بر کشاورزی، گردشگری نوظهور، نساجی و معدن، بازاری با درآمد ناخالص ملی معادل ۹.۷۶۹ میلیارد دلار آمریکا در سال ۲۰۲۰ است. بخش کشاورزی ماداگاسکار محصولاتی مانند برنج، کاساوا و همچنین محصولات نقدی مثل وانیل و قهوه را تولید می‌کند.

صادرات ماداگاسکار از معافیت‌های گمرکی در برخی مناطق، به ویژه ایالات متحده و اتحادیه اروپا برخوردار است. این معافیت‌ها به رشد صنعت نساجی ماداگاسکار کمک کرده است. با وجود منابع طبیعی و صنایع در حال توسعه، بحران سیاسی سال ۲۰۰۹ ماداگاسکار که از سوی جامعه جهانی کودتا تلقی شد، باعث کاهش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در این کشور و رکود اقتصاد آن گردید. پس از برگزاری مجدد انتخابات در اوایل سال ۲۰۱۴، سرمایه‌گذاری‌های خارجی از سر گرفته شد. ماداگاسکار یکی از کشورهای کمتر توسعه‌یافته جهان بر اساس طبقه‌بندی سازمان ملل متحد است.

جمعیت‌شناسی

کشاورزی برای مدت ها بر سکونت در جزیره ماداگاسکار تأثیر گذاشته است. تنها 15 درصد از جمعیت 24 میلیون نفری این کشور در 10 شهر بزرگ زندگی می کنند. جمعیت ماداگاسکار در سال 2021 حدود 29 میلیون نفر برآورد شده است، در حالی که در سال 1900 این رقم 2.2 میلیون نفر بود.

گروه قومی مالگاش بیش از 90 درصد از جمعیت ماداگاسکار را تشکیل می دهد و به 18 زیر گروه قومی تقسیم می‌شود. تحقیقات اخیر DNA نشان داده است که ترکیب ژنتیکی یک فرد عادی مالگاشی تقریباً ترکیبی برابر از ژن‌های آسیای جنوب شرقی، اقیانوسیه و شرق آفریقا است.

زبان‌های رسمی این کشور مالاگاسی و فرانسوی هستند. مسیحیت دین غالب ماداگاسکار است، اما اقلیت قابل توجهی همچنان به باورهای سنتی پایبند هستند.