محمد قبادلو
محمد قبالدلو متولد سال 1379 فردی است که در جریان اغتشاشات سال 1401 در ایران با خودروی خود، ماموران پلیس را زیر گرفت که طی این اقدام عمدی، 6 مامور پلیس دچار جراحت و شکستگی دست و پا شدند. در این میان فرید کرمپور به علت شدت جراحات وارده، به شهادت رسید. حکم قصاص محمد قبادلو در تاریخ 3 بهمن 1402 پس از 478 روز رسیدگی، اجرا شد.
وی در تاریخ 31 شهریور 1401، پس از اقدام به زیر گرفتن عمدی جمعی از ماموران موتورسوار پلیس، در شهر پرند بازداشت و برای رسیدگی به اتهامات راهی زندان قزل حصار شد. متهم از ابتدای دستگیری به جرایم خود، مخصوصا راندن عمدی ماشین بر روی ماموران انتظامی به قصد قتل آنها اعتراف کرد.
اتهامات و پروندهها
پس از بررسی موضوع، دو کیفرخواست برای متهم صادر شد، یک پرونده با عنوان اتهامی محاربه و افساد فیالارض به دادگاه انقلاب اسلامی و پرونده دیگر با عنوان اتهامی قتل عمد و سایر جرائم در صلاحیت محاکم کیفری به دادگاه کیفری یک استان تهران ارجاع شد. به این ترتیب دو پرونده برای محمد قبادلو در دو دادگاه مجزا تشکیل و بررسی پروندهها از همان زمان آغاز شد.
پس از بررسی پرونده محمد قبادلو در یکی از شعب دادگاه انقلاب اسلامی تهران در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۱، حکم اعدام متهم محمد قبادلو به اتهام افساد فیالارض از طریق اقدام گسترده علیه ماموران موتوری نیروی انتظامی با اصابت خودروی سواری پیکان سفید رنگ که منجر به شهادت استوار فرید کرمپور حسنوند و مجروح شدن ۵ مامور پلیس، صادر شد.
در پی درخواست اعاده دادرسی متهم، دیوان عالی کشور قرار توقف اجرای حکم اعدام محمد قبادلو در پرونده افساد فیالارض را تا زمان صدور حکم دادگاه کیفری در پرونده قتل عمد صادر کرد. این موضوع به جهت تقدم اجرای حکم قصاص بر حکم افساد فیالارض بود.
بررسی پرونده محمد قبادلو به اتهام قتل عمد و سایر جرایم تحت صلاحیت دادگاه کیفری از آبان ۱۴۰۱ آغاز شد و دادگاه متهم با حضور متهم، شکات، تعدادی از شاهدان عینی حادثه، کارشناسان پزشکی قانونی و وکیل تعیینی قبادلو برگزار شد. نهایتا در تاریخ ۳ دی ماه ۱۴۰۱ ختم رسیدگی اعلام و حکم صادر شد.
دادگاه کیفری یک استان تهران، محمد قبادلو را در اتهام قتل عمد شهید فرید کریمپور، به قصاص نفس محکوم کرد و بابت اتهام شروع به قتل عمدی نسبت به ماموران یگان امداد از طریق برخورد عمدی به وسیله خودرو به قصد قتل آنها به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و بابت اتهام تخریب عمدی ۶ دستگاه موتورسیکلتهای سازمانی یگان امداد فرماندهی انتظامی شهرستان رباط کریم به جبران خسارت و یک و نیم سال حبس تعزیری محکوم کرد که در مورد مجازاتهای تعزیری، فقط مجازات اشد قابل اجراست.[۱]
دفاعیات
ادعای بی گناهی قبادلو در جلسات دادرسی با وجود اسناد و تصاویر موجود از لحظه وقوع جرم، به جایی نرسید. در مراحل بعد ادعای عدم سلامت روانی از سوی خانواده و وکیل قبادلو در دادگاه مطرح شد که این مورد نیز پس از بررسیهای پزشکی قانونی فاقد اعتبار شناخته شد.[۲]
پزشکی قانونی با بررسی وضعیت روانی محمد قبادلو و صحبتهای وی در خصوص بیماری دو قطبی خود و نیز اتفاقات روز حادثه، ادعای او را مبنی بر نداشتن اختیار با مستندات علمی رد کرده و اعلام کرد: علائم و شواهدی از اختلال عمده روان پزشکی که باعث فقدان قوه تمییز و کنترل اراده شود در زمان وقوع جرم در متهم مشاهده نمیشود. همچنین در جلسه ۱۹ آذرماه ۱۴۰۱، روانپزشک و رئیس پزشکی قانونی و سایر مطلعان و شهود نیز دعوت شدند.
روانپزشک سازمان پزشکی قانونی در دادگاه بیان کرد: در مورد متهم قبادلو، اظهارات این شخص نشان میدهد که انگیزه مشخصی داشته و ماهیت جرم را میدانست. با توجه به اطلاعاتی که متهم میدهد وی شب قبل از حادثه به سقز میرود، ناراحت میشود و تحت تاثیر و تحریک فضای مجازی قرار میگیرد، خشمگین میشود و رفتاری را انجام میدهد که انگیزه جرم و مجازات آن را میدانست. طبق گفته روانپزشک پزشکی قانونی، متهم کاملا آنچه اتفاق افتاده است را توضیح میدهد و یک عامل محرک نیز ذکر میکند و رفتار او هدفدار بوده است. با توجه به اینکه اقرار متهم در تعارض با سایر مستندات و مدارک منعکس در پرونده نبوده و با توجه به اینکه بیارادگی و عدم تعادل روانی در اثر مصرف دارو و مواد روانگردان ـ بر فرض صحت در ارتکاب جنایت ـ موجب منتفی شدن قصاص و مانع مجازات نیست، مگر اینکه ثابت شود متهم در حین ارتکاب به طور کلی اختیاری نداشته است که از نظر دادگاه، در پرونده حاضر با توجه به اقرار صریح متهم نسبت به ارتکاب جرم با تشریح جزئیات و بیان اینکه جرم با طرح و برنامه قبلی انجام شده، علائم و شواهدی از اختلال عمده در متهم مشاهده نمیشود و وی مسئول اعمال و رفتار خود بوده است، حکم قصاص را صادر کرد.[۳]
اعترافات
محمد قبالدلو در بررسی و بازسازی صحنه جرم و همچنین صحن علنی دادگاه صراحتا اعلام کرده بود که این اقدام را با قصد قبلی، بدون تحریک دیگران و در شرایط روانی عادی (بدون مصرف الکل، مواد مخدر و...) انجام داده است.[۴]
منابع
- ↑ توضیحات قوه قضاییه در مورد پرونده محمد قبادلو [برداشته شده در تاریخ 3 بهمن 1402]
- ↑ محمد قبادلو کیست و چرا اعدام شد؟ [برداشته شده در تاریخ 3 بهمن 1402]
- ↑ محمد قبادلو اختلال روانی داشت؟ | چرا ادعای او رد شد؟ [برداشته شده در تاریخ 3 بهمن 1402]
- ↑ فیلم/ اعترافات قبادلو به جنایت در صحن علنی دادگاه [برداشته شده در تاریخ 3 بهمن 1402]