پرتاب وزنه
پرتاب وزنه نام یک رشته ورزش و از زیرمجموعههای دو و میدانی است.
در این ورزش، ورزشکار در یک محیط محصور شده و ایمن، وزنه گوی مانندی به وزن حدودی 7 کیلوگرم را به سمت زمین مشخصی پرتاب میکند. ورزشکار در حین آمادهسازی برای پرتاب، دایره حرکتی به قطر حدودی 2 متر را در اختیار دارد و نباید هنگام پرتاب از این دایره خارج شود.
وزنه
وزنه مورد استفاده در ورزش پرتاب وزنه، یک گوی کروی فلزی از جنس آهن، برنج یا فلزات دیگر است که وزن آن برای آقایان 7257 گرم و برای زنان 4000 گرم است.
سطح وزنه باید کاملا صاف و بدون فرورفتگی و عاج و... باشد. قطر وزنه کروی شکل برای مردان 110 میلیمتر و برای زنان 95 میلیمتر است.
معمولا جنس پوسته وزنه از آهن و برنج و فلزات سخت است و درون آن با سرب پر میشود.
زمین و دايرهٔ پرتاب
ورزشکاری که برای پرتاب وزنه آماده میشود، در مرکز دایرهای به قطر 213 سانتی متر قرار میگیرد. دایره پرتاب همسطح با زمین است و ممکن است با سیمان، آسفالت و پوششهای دیگر پوشانده شده باشد.
محیط این دایره به وسیله یک لبه فلزی از جنس آهن یا فولاد مشخص شده به طوری که لغزنده نباشد و تنها 14 تا 26 میلیمتر بالاتر از دایره پرتاب است.
ورزشکار برای پرتاب وزنه، گوی فلزی را روی شانه خود گرفته و در این دایره حرکت میکند و تا زمان پرتاب و فرود آمدن وزنه باید در همین دایره باقی بماند.
در قسمتی از این دایره که رو به زمین پرتاب است، یک تخته چوبی قوسدار قرار دارد که لبه آن، مماس با لبه خارجی دایره پرتاب است. طول این تخته که پيشتخته پرتاب نامیده میشود، در وسط 22 سانتیمتر و در کنارهها 30 سانتی متر است. ضخامت آن نیز 10 سانتیمتر میباشد.
محوطه فرود وزنه از جنس خاک یا چمن است به طوری که وزنه پس از فرود، روی آن جا بگذارد و نخستین نقطهای که وزنه در آن فرود میآید، قابل تشخیص باشد.
قطاع پرتاب روى سطح محوطه فرود به نحوی مشخص مىشود که دو خط با زاويه ۴۰ درجه و به عرض ۵ سانتىمتر و به رنگ سفيد اين منطقه را مشخص کند.
قوانين
- در مسابقات رسمی پرتاب وزنه، ترتیب پرتابکنندگان، با قرعه کشی مشخص میشود.
- اگر تعداد شرکتکنندگان بیشتر از 8 نفر باشد، هر پرتابگر، 3 فرصت برای پرتاب در اختیار خواهد داشت، سپس 8 نفر که بهترین نتایج را داشتهاند انتخاب شده و هرکدام با در اختیار داشتن 3 فرصت پرتاب دیگر، با هم رقابت میکنند.
- اگر تعداد شرکتکنندگان کمتر از 8 نفر باشد، هر پرتابگر، 6 فرصت برای پرتاب در اختیار خواهد داشت
- اگر پرتاب کننده، در حین مسابقه، از خط دایره پرتاب عبور کرده، یا لبه دایره و پیشتخته را لمس کند، مرتکب خطا شده است و پرتاب وی مردود اعلام میشود.
- ورزشکار تا زمان فرود وزنه در زمین، حق ترک کردن دایره را ندارد.
- پس از اعلام نتیجه، ورزشکار باید از نیمه عقبی دایره خارج شود.
- زاویه مجاز پرتاب باید 40 درجه باشد.
- وزنه باید توسط یک دست و از محل شانه ورزشکار پرتاب شود.